w ,

Rozprowadź na cieście krem czekoladowy i zwiń w ten sposób. Efekt? To będzie świąteczny hit!

tutti-dolci.com

Jesteś w trakcie przygotowania świątecznych wypieków? Jeśli tak, mam inspirację, której nie możesz przegapić. Czekoladowa gwiazda skradnie serce największego niejadka!

Na świątecznym stole oprócz pysznych potraw, nie brakuje również pysznych wypieków. I tradycyjnie w Boże Narodzenie nie może zabraknąć sernika, piernika, czy makowca. Jednak jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich czymś wyjątkowym, mam ciekawą propozycję.

Jest to piękna czekoladowa gwiazda, która zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Obok takiej kombinacji smakowej nie da przejść się obojętnie. Zresztą za moment sama się o tym przekonasz! Po prostu palce lizać 🙂

Świąteczna gwiazda czekoladowa

Czas całkowity 1 godz. 5 min.
Czas przygotowywania 40 min.
Pieczenie: 25 min.

Składniki

na 10 porcji

Ciasto:

Nadzienie:

Polewa:

Sposób przygotowania

  • W misce połącz ze sobą: 280 g mąki, drożdże, cukier oraz sól przy pomocy miksera.
  • W małym garnku podgrzej mleko.
  • Teraz dodaj je do suchych składników.
  • Jako kolejne składniki w misce powinny znaleźć się: roztopione masło i jajko.
  • Do gotowej mieszanki dodaj drugą część mąki (210 g).
  • Powstałe ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
  • Ciasto odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na 40 minut. W tym czasie powinno ono podwoić swoją objętość.
  • Gotowe ciasto przełóż na oprószoną mąką stolnicę, po czym podziel je na 4 części.
  • Z każdego kawałka uformuj placek i odstaw do wyrośnięcia na kolejne 5 minut.
  • W międzyczasie podgrzej lekko w mikrofalówce krem czekoladowy, aby miał bardziej płynną konsystencję.
  • Teraz ułóż na blacie kuchennym pierwszy okrąg ciasta i rozprowadź na nim część miękkiego masła oraz podgrzany wcześniej krem czekoladowy. Powtórz czynność do wyczerpania ciasta.
  • Na środku powstałej wieży ułóż szklankę, miseczkę lub literatkę. Następnie natnij ciasto w taki sposób, aby podzielić je na 4 równe części.
  • To jednak nie koniec. Teraz każdy z elementów podziel na kolejne 4 części. W sumie powinno powstać 16 równych pasków.
  • Weź teraz do ręki dwa sąsiednie paski i wywiń je na zewnątrz, po czym połącz końcówki. Powtórz tą czynność z pozostałymi elementami.
  • I mamy gwiazdę! Teraz odstaw ją do wyrośnięcia na kolejne 25 minut. Przed włożeniem do piekarnika, posmaruj gwiazdę roztopionym masłem i posyp delikatnie cukrem.
  • Tak przygotowaną gwiazdę piecz przez 25 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
  • Gotową gwiazdę czekoladową możesz udekorować cukrem pudrem, polewą czekoladową lub lukrem.
  • Smacznego!
Zobacz
Przepis od: tutti-dolci.com
Ocena:
(1 głos)

Koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie. Moim zdaniem jest to świeży powiew smacznych słodkości w świątecznym klimacie. Zgadasz się ze mną?

Zobacz także: Najlepsi kucharze robią makowiec bez zawijania. Robi się go ekspresowo!

  • Miniatura:
  • tutti-dolci.com

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani