Spis treści
Jesteś w trakcie przygotowania świątecznych wypieków? Jeśli tak, mam inspirację, której nie możesz przegapić. Czekoladowa gwiazda skradnie serce największego niejadka!
Na świątecznym stole oprócz pysznych potraw, nie brakuje również pysznych wypieków. I tradycyjnie w Boże Narodzenie nie może zabraknąć sernika, piernika, czy makowca. Jednak jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich czymś wyjątkowym, mam ciekawą propozycję.
Jest to piękna czekoladowa gwiazda, która zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Obok takiej kombinacji smakowej nie da przejść się obojętnie. Zresztą za moment sama się o tym przekonasz! Po prostu palce lizać 🙂
Świąteczna gwiazda czekoladowa
Składniki
na 10 porcji
Sposób przygotowania
- W misce połącz ze sobą: 280 g mąki, drożdże, cukier oraz sól przy pomocy miksera.
- W małym garnku podgrzej mleko.
- Teraz dodaj je do suchych składników.
- Jako kolejne składniki w misce powinny znaleźć się: roztopione masło i jajko.
- Do gotowej mieszanki dodaj drugą część mąki (210 g).
- Powstałe ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
- Ciasto odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na 40 minut. W tym czasie powinno ono podwoić swoją objętość.
- Gotowe ciasto przełóż na oprószoną mąką stolnicę, po czym podziel je na 4 części.
- Z każdego kawałka uformuj placek i odstaw do wyrośnięcia na kolejne 5 minut.
- W międzyczasie podgrzej lekko w mikrofalówce krem czekoladowy, aby miał bardziej płynną konsystencję.
- Teraz ułóż na blacie kuchennym pierwszy okrąg ciasta i rozprowadź na nim część miękkiego masła oraz podgrzany wcześniej krem czekoladowy. Powtórz czynność do wyczerpania ciasta.
- Na środku powstałej wieży ułóż szklankę, miseczkę lub literatkę. Następnie natnij ciasto w taki sposób, aby podzielić je na 4 równe części.
- To jednak nie koniec. Teraz każdy z elementów podziel na kolejne 4 części. W sumie powinno powstać 16 równych pasków.
- Weź teraz do ręki dwa sąsiednie paski i wywiń je na zewnątrz, po czym połącz końcówki. Powtórz tą czynność z pozostałymi elementami.
- I mamy gwiazdę! Teraz odstaw ją do wyrośnięcia na kolejne 25 minut. Przed włożeniem do piekarnika, posmaruj gwiazdę roztopionym masłem i posyp delikatnie cukrem.
- Tak przygotowaną gwiazdę piecz przez 25 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
- Gotową gwiazdę czekoladową możesz udekorować cukrem pudrem, polewą czekoladową lub lukrem.
- Smacznego!
Koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie. Moim zdaniem jest to świeży powiew smacznych słodkości w świątecznym klimacie. Zgadasz się ze mną?
Zobacz także: Najlepsi kucharze robią makowiec bez zawijania. Robi się go ekspresowo!