Spis treści
Chcesz, aby te święta były udane? Pieczeń rzymska z całym jajkiem stanie się hitem w każdym domu. Po prostu palce lizać!
Już za kilka dni będziemy świętować z bliskimi przy wielkanocnym stole. I doskonale wiem, że przygotowania związane z tym okresem potrafią być bardzo wyczerpujące i stresujące. Dlatego też przychodzę dziś z pomocą. Już za moment poznasz przepis na genialną pieczeń rzymską z jajkiem ugotowanym na twardo. To będzie hit tych świąt!
Wielkanocna pieczeń rzymska z jajkiem na twardo
Jednym ze stałych elementów świątecznego stołu jest przepyszna pieczeń. I w tym roku możesz podać ją w zupełnie nowym wydaniu. Co więcej, będzie to akcent, który strikte nawiązuje do symboli wielkanocnych. Mowa tu oczywiście o jajkach, które umieścimy wewnątrz pieczeni rzymskiej.
A skoro o niej już mowa, to warto wyjaśnić czym tak w ogóle jest to pyszne danie. Otóż jest to mieszanka mięsa mielonego z dodatkami, którą formułuje się na kształt przypominający bochenek, po czym zapieka w piekarniku lub wędzi. Swoją nazwę pieczeń zawdzięcza miejscu skąd się wywodzi, a mianowicie są to okolice Rzymu. Co więcej, warto dodać, że pierwszy przepis na genialną pieczeń rzymską pochodzi z V wieku.
Wielkanocna pieczeń rzymska z jajkiem
Składniki
na 12 porcji
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpocznij od ugotowania 8 jajek na twardo.
- Następnie mocz przez chwilę bułkę w mleku, po czym odsącz.
- W międzyczasie, kiedy jajka się gotują, przeciśnij przez praskę obrane ząbki czosnku i pokrój w drobną kostkę cebulę. Na koniec posiekaj drobno świeżą natkę pietruszki.
- W misce połącz ze sobą mięso mielone, 2 surowe jajka, czosnek, cebulę, bułkę, natkę pietruszki oraz musztardę.
- Nie zapomnij doprawić mieszanki przy pomocy przypraw.
- Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aby dobrze się połączyły, tworząc idealną kombinację smakową.
- Część mieszanki z dodatkami przełóż do keksówki. W powstałym wgłębieniu ułóż obok siebie obrane i ugotowane jajka na twardo.
- Następnie przykryj jajka pozostałą częścią mięsnej mieszanki.
- Na koniec na samym wierzchu ułóż plastry boczku.
- Tak przygotowaną mieszankę wstaw do nagrzanego piekarnika na 50 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Smacznego!
Koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie z dodatkiem jajka. Zaserwujesz przepyszną pieczeń na wielkanocnym stole?