w ,

Pieczeń rzymska w wielkanocnym wydaniu. Przepis już czeka

pieczeń rzymska
Azurita, Getty Images

Chcesz, aby te święta były udane? Pieczeń rzymska z całym jajkiem stanie się hitem w każdym domu. Po prostu palce lizać!

Już za kilka dni będziemy świętować z bliskimi przy wielkanocnym stole. I doskonale wiem, że przygotowania związane z tym okresem potrafią być bardzo wyczerpujące i stresujące. Dlatego też przychodzę dziś z pomocą. Już za moment poznasz przepis na genialną pieczeń rzymską z jajkiem ugotowanym na twardo. To będzie hit tych świąt!

Wielkanocna pieczeń rzymska z jajkiem na twardo

Jednym ze stałych elementów świątecznego stołu jest przepyszna pieczeń. I w tym roku możesz podać ją w zupełnie nowym wydaniu. Co więcej, będzie to akcent, który strikte nawiązuje do symboli wielkanocnych. Mowa tu oczywiście o jajkach, które umieścimy wewnątrz pieczeni rzymskiej.

A skoro o niej już mowa, to warto wyjaśnić czym tak w ogóle jest to pyszne danie. Otóż jest to mieszanka mięsa mielonego z dodatkami, którą formułuje się na kształt przypominający bochenek, po czym zapieka w piekarniku lub wędzi. Swoją nazwę pieczeń zawdzięcza miejscu skąd się wywodzi, a mianowicie są to okolice Rzymu. Co więcej, warto dodać, że pierwszy przepis na genialną pieczeń rzymską pochodzi z V wieku.

Wielkanocna pieczeń rzymska z jajkiem

Dzięki temu przepisowi, podczas zbliżających się świąt wielkanocnych, zaskoczysz swoich bliskich pysznym daniem!
Czas całkowity 1 godz. 20 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Pieczenie: 50 min.

Składniki

na 12 porcji

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpocznij od ugotowania 8 jajek na twardo.
  • Następnie mocz przez chwilę bułkę w mleku, po czym odsącz.
  • W międzyczasie, kiedy jajka się gotują, przeciśnij przez praskę obrane ząbki czosnku i pokrój w drobną kostkę cebulę. Na koniec posiekaj drobno świeżą natkę pietruszki.
  • W misce połącz ze sobą mięso mielone, 2 surowe jajka, czosnek, cebulę, bułkę, natkę pietruszki oraz musztardę.
  • Nie zapomnij doprawić mieszanki przy pomocy przypraw.
  • Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aby dobrze się połączyły, tworząc idealną kombinację smakową.
  • Część mieszanki z dodatkami przełóż do keksówki. W powstałym wgłębieniu ułóż obok siebie obrane i ugotowane jajka na twardo.
  • Następnie przykryj jajka pozostałą częścią mięsnej mieszanki.
  • Na koniec na samym wierzchu ułóż plastry boczku.
  • Tak przygotowaną mieszankę wstaw do nagrzanego piekarnika na 50 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • Smacznego!
pieczeń rzymska
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie z dodatkiem jajka. Zaserwujesz przepyszną pieczeń na wielkanocnym stole?

  • Miniatura:
  • Azurita, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani