Spis treści
Owsianka z orzechami i czekolada może być śniadaniowym deserem, wystarczy zrobić ją świadomie z wykorzystaniem zdrowych składników. Płatki owsiane to najlepszy przyjaciel osób na diecie redukcyjnej jak i takiej, która po prostu ogranicza niezdrową żywność.
Kiedy robię owsiankę z tego przepisu, muszę się upewnić czy aby to na pewno zdrowy posiłek. Słodka mieszanka płatków, orzechów i karmelowego posmaku to raj dla mojego podniebienia, które kocha słodycze. Aż ciężko uwierzyć, że zdrowe produkty mogą być aż tak smaczne.
Możesz ją przygotować wieczorem i wstawić do lodówki, a rano będziesz mieć zapewniony pyszny posiłek. Co jak co, ale rozpoczęcie dnia od czegoś pysznego gwarantuje dobry humor od samego rana. Jeśli nie lubisz płatków owsianych na zimno, możesz śmiało ją podgrzać w mikrofali, albo przełożyć do garnka i dolać trochę wrzącej wody, a następnie podgrzać nad ogniem.
Owsianka a’la snickers
Składniki
na 1 porcja
- 5 łyżka płatki owsiane (górskie)
- 2 daktyle
- 1 łyżka miód płynny
- 150 g skyr (lub jogurt naturalny)
- 1 łyżeczka kakao
- 10 g masło orzechowe
- 1 garść orzechy ziemne
- 50 ml woda
Sposób przygotowania
- Do miski wrzucacie 2 daktyle i zalewacie je gorącą wodą. Po kilku minutach rozgniatacie je widelcem, dodajecie miód, masło orzechowe i skyr.
- Do powstałej mieszanki dorzucacie płatki i mieszacie całość. Dorzucacie orzeszki i kakao na wierzch. Możesz zamieszać lub pozostawić jako górną warstwę.
- Miskę z płatkami wstawiamy do lodówki na całą noc, a rano płatki będą idealnie miękkie.
Owsianka z orzechami i czekoladą to jedna z moich ulubionych propozycji śniadaniowych. Płatki owsiane górskie zapewniają pełny brzuch na kilka godzin po zjedzeniu. Wszystko za sprawą wysokiej zawartości błonnika.