w ,

Owsianka z orzechami i czekoladą. Smakuje jak snickers

Owsianka z orzechami i czekoladą
Lilechka75, Getty Images Pro

Owsianka z orzechami i czekolada może być śniadaniowym deserem, wystarczy zrobić ją świadomie z wykorzystaniem zdrowych składników. Płatki owsiane to najlepszy przyjaciel osób na diecie redukcyjnej jak i takiej, która po prostu ogranicza niezdrową żywność.

Kiedy robię owsiankę z tego przepisu, muszę się upewnić czy aby to na pewno zdrowy posiłek. Słodka mieszanka płatków, orzechów i karmelowego posmaku to raj dla mojego podniebienia, które kocha słodycze. Aż ciężko uwierzyć, że zdrowe produkty mogą być aż tak smaczne.

Możesz ją przygotować wieczorem i wstawić do lodówki, a rano będziesz mieć zapewniony pyszny posiłek. Co jak co, ale rozpoczęcie dnia od czegoś pysznego gwarantuje dobry humor od samego rana. Jeśli nie lubisz płatków owsianych na zimno, możesz śmiało ją podgrzać w mikrofali, albo przełożyć do garnka i dolać trochę wrzącej wody, a następnie podgrzać nad ogniem.

Owsianka a’la snickers

Do przygotowania owsianki potrzebujesz płatków owsianych górskich — błyskawiczne będą mieć złą konsystencję po namoczeniu.
Czas całkowity 8 godz. 10 min.
Czas przygotowywania 10 min.
8 godz.

Składniki

na 1 porcja

Sposób przygotowania

  • Do miski wrzucacie 2 daktyle i zalewacie je gorącą wodą. Po kilku minutach rozgniatacie je widelcem, dodajecie miód, masło orzechowe i skyr.
  • Do powstałej mieszanki dorzucacie płatki i mieszacie całość. Dorzucacie orzeszki i kakao na wierzch. Możesz zamieszać lub pozostawić jako górną warstwę.
  • Miskę z płatkami wstawiamy do lodówki na całą noc, a rano płatki będą idealnie miękkie.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Owsianka z orzechami i czekoladą to jedna z moich ulubionych propozycji śniadaniowych. Płatki owsiane górskie zapewniają pełny brzuch na kilka godzin po zjedzeniu. Wszystko za sprawą wysokiej zawartości błonnika.

  • Miniatura:
  • Lilechka75, Getty Images Pro

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli