Spis treści
nocna owsianka
Nocna owsianka to idealne rozwiązanie dla osób, które nie mają czasu na poranne gotowanie. Możesz ją przygotować na mnóstwo sposobów i jedyne ograniczenia to twoja wyobraźnia i produkty dostępne w twojej kuchni. Śniadanie robi się praktycznie samo, a ty nie potrzebujesz żadnego specjalistycznego sprzętu, by je wykonać. Kolejnym plusem jest łatwość zapakowania i przenoszenia. Owsiankę robimy w słoiku, więc nie ma problemu, by go zakręcić i swobodnie transportować.A no i najważniejsze! Jest to bardzo zdrowe śniadanie, które dostarczy nam mnóstwo "paliwa" na pierwszą połowę dnia. Nie bez powodu sportowcy są w niej zakochani!Dziś przedstawimy dwa warianty owsianki, ich baza będzie taka sama, różnicą będą dodatki, które możesz dopasować pod swój gust i swobodnie modyfikować.
Czas całkowity 20 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Sposób przygotowania
- Zacznij od bazy. Do miski wsyp wszystkie składniki i wymieszaj, tak by konsystencja była klejąca.
- Jeśli wybierzesz wersję z jabłkiem, pokrój je w drobną kostkę dodaj cukier oraz cynamon i wrzuć wszystko do garnka, a następnie podgrzej na palniku, by jabłka lekko zmiękły. Wymieszaj owoc z wcześniej przygotowanymi płatkami, dodaj pokrojone orzechy, a następnie wypełnij słoik masą i pozostaw na całą noc.
- W wersji czekoladowej ponownie przygotuj bazę, dodaj kakao i masło orzechowe, a następnie wymieszaj. Banana pokrój na plasterki lub rozgnieć widelcem i dodaj do mieszanki. Na sam koniec posyp całość pokrojonymi orzechami.
- Rano owsianka będzie gotowa.
Składniki
na 2 porcje
Baza
- 3/4 szklanka płatki owsiane
- 1 szklanka mleko
- 1/2 szklanka jogurt naturalny
- 4 łyżka miód
- 1 szczypta sól
Wersja szarlotkowa
- 1/2 jabłko
- 1/2 łyżeczka cynamon
- 1/2 łyżeczka cukier
- 1 garść orzechy włoskie
Wersja czekoladowo-orzechowa
- 1 łyżka kakao
- 1/4 banan
- 2 łyżka masło orzechowe
- 1 garść orzechy nerkowca
Zobacz
4 komentarzy