w

Nocna owsianka w dwóch wersjach. Syte śniadanie na słodko!

Nocna owsianka to idealne rozwiązanie dla osób, które nie mają czasu na poranne gotowanie. Możesz ją przygotować na mnóstwo sposobów i jedyne ograniczenia to twoja wyobraźnia i produkty dostępne w twojej kuchni.
Śniadanie robi się praktycznie samo, a ty nie potrzebujesz żadnego specjalistycznego sprzętu, by je wykonać. Kolejnym plusem jest łatwość zapakowania i przenoszenia. Owsiankę robimy w słoiku, więc nie ma problemu, by go zakręcić i swobodnie transportować.
A no i najważniejsze! Jest to bardzo zdrowe śniadanie, które dostarczy nam mnóstwo "paliwa" na pierwszą połowę dnia. Nie bez powodu sportowcy są w niej zakochani!
Dziś przedstawimy dwa warianty owsianki, ich baza będzie taka sama, różnicą będą dodatki, które możesz dopasować pod swój gust i swobodnie modyfikować.
Sponsorowane
Czas całkowity 20 minuty
Czas przygotowywania 20 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Zacznij od bazy. Do miski wsyp wszystkie składniki i wymieszaj, tak by konsystencja była klejąca.
  • Jeśli wybierzesz wersję z jabłkiem, pokrój je w drobną kostkę dodaj cukier oraz cynamon i wrzuć wszystko do garnka, a następnie podgrzej na palniku, by jabłka lekko zmiękły. Wymieszaj owoc z wcześniej przygotowanymi płatkami, dodaj pokrojone orzechy, a następnie wypełnij słoik masą i pozostaw na całą noc.
  • W wersji czekoladowej ponownie przygotuj bazę, dodaj kakao i masło orzechowe, a następnie wymieszaj. Banana pokrój na plasterki lub rozgnieć widelcem i dodaj do mieszanki. Na sam koniec posyp całość pokrojonymi orzechami.
  • Rano owsianka będzie gotowa.

Składniki

na 2 porcje

Baza

Wersja szarlotkowa

Wersja czekoladowo-orzechowa

Wartości odżywcze Zobacz

nocna owsianka
Na porcję przypada:
Kalorie
883.4
Tłuszcze
 
36.3
g
56
%
Węglowodany
 
124.8
g
42
%
Błonnik
 
13.7
g
57
%
Białka
 
29.6
g
59
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    2 komentarzy