Spis treści
Jak dobrze rozpocząć dzień? Oczywiście od pysznego i pożywnego śniadania. Owsianka budyniowa z naszego przepisu ma w sobie wszystko to, czego potrzebujesz!
I znowu mamy poniedziałek, dzień dla wielu z nas niezbyt przyjemny i optymistyczny. Na szczęście wiemy, jak szybko to zmienić. Aby dzień był udany, należy rozpocząć go z przytupem. I doskonale wiemy, jak to zrobić.
Kluczem do sukcesu jest tu oczywiście pyszne, ciekawe i przede wszystkim pożywne śniadanie. Musi to być taka propozycja, aby dodała nam siły i energii do działania na wiele godzin. Dlatego też nie marnuj ani sekundy i razem z nami przygotuje genialną owsiankę w nowym wydaniu!
Dlaczego owsianka budyniowa?
Jeśli starasz się jeść zdrowo i fitowo, na pewno często stawiasz na owsiankę na bazie samego mleka lub wody. Dziś chcemy Ci jednak pokazać, że istnieje jeszcze jedna, bardzo ciekawa alternatywa. Do przygotowania dzisiejszego przepisu użyjemy dodatkowo budyniu.
I od razu uspokajam, nie będziemy musieli używać osobnego garnka do przygotowania naszego budyniu. Wszystko zrobimy w jednym naczyniu, aby nie zostawić całej sterty kuchennych gadżetów do mycia.
Jakie korzyści ma owsianka z dodatkiem budyniu? Przede wszystkim wychodzi dużo bardziej kremowa i gęsta. Co więcej, obecność budyniu podkręca smak naszej owsianki. Jak więc sama widzisz, naprawdę warto go dodać.
Owsianka budyniowa
Sposób przygotowania
- Zagotuj mleko w garnku na palniku.
- Następnie wrzuć do garnka płatki owsiane, budyń oraz sól. Warto w tym miejscu dodać, że możesz wykorzystać zarówno budyń śmietankowy, jak i czekoladowy.
- Po zagotowaniu zawartość garnka odstawiamy na kilka minut do napęcznienia płatków. Najlepiej przykryj garnek talerzykiem lub pokrywką.
- Przed podaniem udekoruj owsiankę świeżymi owocami, bakaliami i czekoladą.
- Smacznego!