w ,

Owsianka 2w1 od rana postawi Cię na nogi

Owsianka 2w1
IRYNA TATSKOVA, Getty Images

Wielu z nas uważa, że owsianka to zdecydowanie najlepsza propozycja na śniadanie. Porządnie nasyca, a odpowiednio przygotowana może być czymś w rodzaju deseru. A co gdyby owsianka miała jeszcze jeden atut, ten, którego najbardziej pożądamy o poranku? Kawowa owsianka da nam mocnego kopa od wczesnej godziny.

Sycąca owsianka 2w1 o poranku to coś, o czym marzy większość z nas. Można ją przygotować na ciepło, lub w wersji nocnej, gdzie płatki moczą się całą noc by rano, stać się miękkie i gotowe do spożycia. Doda nam mnóstwo energii o poranku i świetnie smakuje.

Owsianka 2w1
shot espresso/ fot. yula, Getty Images

Bazą owsianki jest kakaowe mleko z dodatkiem małej ilości mocnej kawy, która straci na mocnym smaku, ale energetyzująca o poranku. Dodatki do owsianki są zupełnie dowolne, my pokusiliśmy się o banany i daktyle, które dodają słodkości.

Czekoladowo-kawowa owsianka

Słodka owsianka, która poza słodyczą oferuje nam porządną dawkę kofeiny o poranku.
Czas całkowity 20 min.
Czas przygotowywania 20 min.

Składniki

na 1 porcja

Sposób przygotowania

  • Są dwa sposoby przygotowania owsianki. Pierwsza to zmieszanie espresso z mlekiem, kakaem i miodem, a następnie zalanie płatków i pozostawienie na całą noc do napęcznienia. O poranku płatki trzeba uzupełnić o daktyle i banana, a śniadanie gotowe.
  • Druga opcja to wsypanie wszystkich składników do garnka i gotowanie na małym gazie o poranku. Owsianka będzie ciepła, ale trzeba pamiętać o mieszaniu, by się nie przypa
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Owsianka 2w1 to posiłek jak i shot kawy w jednym. Znacznie zdrowej będzie zjeść posiłek wzbogacony o porcję kawy, niż pić ją na pusty żołądek.

Nocna owsianka jest dla osób, które rano wolą dłużej pospać niż przygotować posiłek. Nie jest w żadnym wypadku gorsza a jeśli chcesz ją zjeść na ciepło, wystarczy ją podgrzać w mikrofalówce lub garnku. Taka owsianka nada się również na drugie śniadanie do pracy i szkoły.

  • Miniatura:
  • IRYNA TATSKOVA, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli