w

Nie wiesz, jak zmniejszyć apetyt? Przed posiłkiem napij się tego naparu

jak zmniejszyć apetyt
Getty Images Signature

Jesteś na diecie redukcyjnej i chcesz zmniejszyć apetyt? Wystarczy napić się tego naparu z kozieradka przed posiłkiem, a po skończeniu nie będziesz odczuwał palącego głodu. Istnieje jeszcze kilka innych ziół, które gwarantują sytość w żołądku.

Zrzucenie zbędnych kilogramów to coroczne postanowienie wielu z nas. W końcu każda z nas (czy też każdy) chce się czuć pięknie w bikini na plaży. Aby osiągnąć upragniony efekt, trzeba zastosować dietę redukcyjną, czyli innymi słowy, jeść mniej kcal przy zachowaniu sytości.

Niestety nie zawsze jest tak kolorowo jak nam się wydaje, często czujemy głód i nie możemy przestać myśleć o jedzeniu, a w konsekwencji zajadamy go przekąskami. Takie niewinne snaki mają pełno kalorii, które nadrabiają nasz deficyt kaloryczny. Ani to zdrowe, ani skuteczne — jeśli masz problemy z pohamowaniem głodu, musisz skorzystać z naturalnych „zapychaczy” żołądka.

jak zmniejszyć apetyt
napar ziołowy, fot. Rimma Bondarenko, Getty Imges

Napary pomogą zmniejszyć apetyt w ciągu dnia

Herbaty ziołowe i napary są lekarstwem na wiele dolegliwości, jednak mało kto wie, że pomagają również w odchudzaniu. Istnieją specjalne mieszanki ziół, które wspierają metabolizm i redukują uczucie głodu w ciągu dnia. Najczęściej możesz je kupić w okolicznym sklepie, a ich koszt to zaledwie parę złotych.

Warto zainwestować w te zioła:

  • żeń-szeń – najczęściej spotykany w kapsułkach lub jako dodatek do suplementów. Poza korzyściami, związanymi z wzmocnieniem organizmu, genialnie hamuje apetyt i wspomaga metabolizm;
  • kozieradka – występuje w postaci wysuszonych ziarenek, które po zmieszaniu z wodą można pić na pusty żołądek;
  • yerba mate – jej sława zaczęła się od tego, że zawiera kofeinę i potrafi pobudzić lepiej niż nie jedna kawa. Aktualne badania wykazują, że dzięki regularnemu piciu tego naparu, można odczuwać mniejszy apetyt w ciągu dnia.

  • Miniatura:
  • Getty Images Signature

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli