w ,

Kiszone szparagi mogą postać nawet cały rok. Sprawdź jak się za nie zabrać

Marcin Jucha

Miałaś kiedykolwiek okazję zjeść kiszone szparagi prosto ze słoika? Jeśli nie pora to zmienić! To fantastyczne warzywo ma bardzo krótki sezon i nim się obejrzymy, zniknie ze sklepowych półek. Jeśli chcesz, by zostało z tobą nieco dłużej, pokuś się, by je ukisić. Słoik będziesz mogła otworzyć o dowolnej porze roku.

Szparagi po ukiszeniu są w dalszym ciągu chrupiące i delikatne. Można je dorzucać do różnych sałatek, gulaszu czy śniadania. Nie musisz z nich rezygnować i czekać na kolejny sezon, który wypadnie dopiero za rok. Zamknięte w słoiku i zalane odpowiednią zalewą zachowają idealną konsystencję i nabiorą kwaskowatego smaku, który my Polacy uwielbiamy.

Kiszone szparagi
Nedim_B, Getty Images

Kiszone szparagi na każdą porę roku

Szparagi poza sezonem są mniej smaczne, a dodatkowo ich ceny mocno szybują w górę co, przy obecnym standardzie oznacza, że wiązka to koszt kilkudziesięciu złotych. Lepiej kupić je po niższej cenie w większej ilości i przerobić, niż później wydawać krocie.

Kiszone szparagi

Chrupiące szparagi o poranku brzmią jak idealne śniadanie. Zjesz je nawet w zimie, gdy za oknem śnieg a o szparagach już dawno każdy zapomniał.
Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 30 min.

Składniki

na 2 słoiki

Sposób przygotowania

  • Szparagi dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Wrzuć je do zlewu napełnionego zimną wodą.
  • W garnku umieść wodę i ocet, zagotuj całość, a następnie dosyp cukier, sól i ziarnka pieprzu.
  • Odłam zdrętwiałe końce szparagów, a te umieść w czystych i wyparzonych słoikach. Dosypcie koperku i po kawałku czosnku. Całość zalewamy wodą z octem.
  • Szparagi będą gotowe za 1,5 miesiąca.
Zobacz
dodatek do obiadu
Ocena:
(1 głos)

Na co zwrócić uwagę podczas kupna szparagów?

Idealne szparagi muszą mieć cienkie i jędrne łodygi. Te łykowate z przebarwieniami są do niczego i najpewniej trzeba je wyrzucić. Podczas kiszenia nie zmieni się ich struktura, więc jeśli coś jest twarde, to już takie pozostanie.

Kiszone szparagi to coś, czego każdy powinien spróbować w swoim życiu. Do jajek pasują jak ulał, a jajecznica z ich dodatkiem to nowy wymiar pyszności.

  • Miniatura:
  • Marcin Jucha

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli