w , , ,

Jak zrobić syrop z sosny? Domowy balsam na gardło

jstankiewczwitek, Getty Images

Syrop z sosny to naturalne lekarstwo na bolące gardło i chrypkę, które łapią nas sezonowo gdy nasza odporność jest osłabiona. Poza skutecznym, działaniem, ma przyjemny smak, nie tak jak apteczne wyroby. Sosny są aktualnie w dobrym stadium na zbiory pędów, więc jeśli chcesz przygotować domowy lek, musisz się śpieszyć.

Syrop z sosny środek na wiele dolegliwości

Zmiany temperatur powodują spadek odporności, a to prowadzi do przeziębień i niewielkich infekcji. Ból gardła, kaszel i osłabienie to uporczywe dolegliwości, ale nie na tyle, by od razu brać leki. W takim przypadku infekcja ustępuje, ale za to inne organy w naszym ciele zaczynają cierpieć. Naturalne środki mają to do siebie, że nie pozostawiają negatywnych skutków ubocznych.

Tytułowy syrop to domowy specyfik, wypełniony witaminą C, solami mineralnymi, flawonoidami, związkami przeciwzapalnymi i bakteriobójczymi. Jego działanie jest uzależnione od tego, w jakiej fazie rozwoju pozbieramy pędy. Najlepsze są te młode, które rozwijają się na przełomie kwietnia i maja.

Miękkie jasnozielone pędy powinnaś przycinać sekatorem, by jak w najmniejszym stopniu uszkodzić drzewo. Nie należy zbierać ich w pobliżu ruchliwej jezdni, gdyż są zanieczyszczone przez spaliny. Zwróć uwagę na to, czy wiązki są otoczone brązową, lepką otoczką — jest ona gwarancją, że roślina jest świeża i soczysta.

Syrop z sosny
Yaroslava Pravenda, Getty Images

Syrop robimy w kilku małych porcjach, by ograniczyć ryzyko, że mikstura spleśnieje i zaprzepaści naszą pracę. Do zrobienia syropu trzeba nam jedynie pędy, cukier i wodę.

Zebraną roślinę należy opłukać pod bieżącą wodą i pokroić na 1 – 2 centymetrowe kawałki. Układamy naprzemiennie warstwę sosny i cukru, mniej więcej z proporcji 1:1. Cukier można zastąpić ksylitolem, ale wtedy cena przygotowania znacznie wzrośnie. Na samym końcu dolewamy po kilka łyżek wody na naczynie.

Słoik zakręcamy i stawiamy w dobrze nasłonecznionym miejscu. Powinien pozostać tam minimum 2 tygodnie, aż zaczniesz widzieć widoczny syrop.

Dawkowanie takiego syropu jest zależne od wieku pacjenta — dzieci: po łyżeczce 3 razy dziennie natomiast dorośli po łyżce 3-5 razy dziennie.

Podobne działanie jak powyższy specyfik ma syrop z mniszka lekarskiego. Na naszym serwisie znajdziesz zdrowy przepis bez dodatku cukru.

  • Miniatura:
  • jstankiewczwitek, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli