Spis treści
Mielone bez dodatku bułki są równie smaczne co te tradycyjne. Naszym zdaniem zamykanie się na jedne smaki, to najgorsze co można zrobić w kulinarnym świecie! Jeśli chcesz spróbować mielonych w nowej odsłonie lub zwyczajnie nie masz bułki pod ręką, wypróbuj recepturę z dodatkiem ziemniaków.
Kotlety w tej wersji są bardziej sycące i z pewnością zasmakują całej rodzinie. Masa ziemniaczana jest klejąca więc łatwo uformować kotleciki. Pamiętaj, że każdy składnik da się zastąpić i nie ma rzeczy niemożliwych w kuchni. Brak bułki do kotletów to nie koniec świata, a może się okazać, że nowa wersja posmakuje ci jeszcze bardziej!
Mielone z ziemniakami
Składniki
na 10 kotletów
- 800 g mięso mielone wieprzowe
- 300 g ziemniaki
- 2 cebula
- 4 ząbki czosnek
- 2 jajko
- 25 g musztarda
- 2 łyżeczka papryka słodka mielona
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- olej rzepakowy (do smażenia)
Sposób przygotowania
- Cebulkę obieramy z łupiny i siekamy drobno. Wrzucamy na patelnię i szklimy na rozgrzanym oleju.
- Ziemniaki ścieramy na tarce i odciskamy nadmiar soku, który wypływa. Ziemniaki dorzucamy do mięsa mielonego, dodajemy resztę składników i wyrabiamy całość, aż dobrze się połączy. Z powstałej masy uformuj kotleciki i obtocz je w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju i smaż kotlety na złoty kolor z obu stron, ok. 5 minut na stronę.
Kilka pomysłów na pyszną sałatkę do obiadu!
Jeden komentarz