Spis treści
Surówka z selera
Potrzebujesz przepis na łatwą surówkę do obiadu, a tym samym oczekujesz, by była aromatyczna i lekko pikantna. Mamy doskonałą propozycję! Wystarczy zaledwie kilka warzyw, by wyczarować surówkę, która pasuje zarówno do dań wegetariańskich, jak i tych z mięsem.Przygotujesz ją w zaledwie kilka minut, głównymi składnikami będzie por i seler, ale nie obejdzie się również bez jabłka, szczypiorku i marchewki. Całość uzupełnia sos na bazie jogurtu i majonezu.Kiedy będziesz robić surówkę, dodaj sok z cytryny, który zapobiegnie ciemnieniu jabłka, a to będzie miało korzystny wpływ na wygląd surówki.
Sponsorowane
Czas całkowity 10 min.
Czas przygotowywania 10 min.
Sponsorowane
Sposób przygotowania
- Pora i szczypiorek posiekaj drobno, resztę warzyw i jabłko zetrzyj na tarce. Wszystko przełóż do miski i skrop cytryną. Dodaj jogurt, majonez, sól i pieprz. Całość zamieszaj.
Składniki
na porcje
- 1 por (biała część)
- 1/2 korzeń seler
- 1 jabłko
- 1 marchew
- 1 łyżka szczypiorek
- 2 łyżka jogurt naturalny
- 2 łyżka majonez
- szczypta sól
- szczypta pieprz
- 1 łyżeczka sok z cytryny
Wartości odżywcze
Surówka z selera
Na porcję przypada:
Kalorie
84.8
Tłuszcze
5.7
g
9
%
Węglowodany
8.5
g
3
%
Błonnik
1.5
g
6
%
Białka
0.7
g
1
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane
3 komentarzy