Na Twoim stole często gości surówka z marchewki? Czy wiesz, co warto do niej dodać, aby była jeszcze lepsza? A do tego miała dodatkowe korzyści dla naszego zdrowia? Tego wszystkiego dowiesz się już za moment!
Kiedy słyszę hasło domowy obiad, przed moimi oczami pojawia się talerz z ziemniakami, pyszne mięsko oraz surówka z marchewki i jabłka. I skoro o tej konkretnej surówce mowa, to muszę dodać, że uwielbiam ją od dziecka. Nic więc dziwnego, że bardzo często gości również w moim domu. Moje dzieciaki również za nią przepadają, co bardzo mnie cieszy. Bo w końcu surówka z marchewką i jabłkiem to samo zdrowie i witaminy!
Ostatnio jednak dowiedziałam się, że do tej surówki warto dodać jeszcze jeden składnik. Dlaczego? Dzięki temu zabiegowi możesz liczyć na wiele korzyści zdrowotnych. Za moment wszystko stanie się jasne!
Surówka z marchewki i jabłka – co warto do niej dodać?
Podstawowy przepis na surówkę z marchewki i jabłka zna każdy z nas. 2 marchewki, 1 jabłko, kilka kropel soku z cytryny oraz trochę soli i pieprzu. Mega proste i szybkie w przygotowaniu. Warto jednak wiedzieć, że do tej mieszanki należy dodać jeszcze jeden bardzo ważny składnik – łyżkę oliwy z oliwek.
Dzięki niej witaminy znajdujące się w marchewce będą lepiej i szybciej wchłaniane przez nasze organizmy. A jak wiadomo witamin nigdy za wiele, dlatego warto wzbogacić domową surówkę oliwą z oliwek. Tym bardziej, że nie wymaga to skomplikowanych i długich działań w kuchni. Czy to nie genialne?
Koniecznie napisz mi również jaka jest Twoja ulubiona domowa surówka. Chętnie poznam nowe przepisy, które będę mogła przetestować w swojej kuchni w najbliższej przyszłości. Jak mówiła moja Babcia, dobrych przepisów nigdy za wiele! I nie sposób się z nią nie zgodzić w tej kwestii.
Zobacz także: Dzięki temu produktowi zlew będzie lśnił jak nowy! Masz go w swojej szafce
Jeden komentarz