w

Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym. Niezawodny przepis

kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym
Ann_Zhuravleva, Getty Images

Już za moment dowiesz się, jak zrobić niesamowite kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym. Prawdziwa uczta dla podniebienia już czeka!

Szukasz pomysłu na jakiś ciekawy obiad, bo standardowe opcje już Ci się przejadły? Po świętach wielkanocnych masz dość mięsnych dań i czujesz, że musisz od nich odpocząć? Nie ma problemu. Mamy kulinarną perełkę, która na pewno Cię zainteresuje.

Co więcej, dzisiejszy przepis na obiad składa się z prostych i łatwo dostępnych produktów spożywczych. Jest nawet spora szansa, że masz je w swojej kuchni, więc nawet nie musisz wychodzić do sklepu.

Genialne kotlety ziemniaczane z sosem na bazie grzybów

Już za moment zrobimy razem przepyszne kotlety, ale takie bez grama mięsa. Co więcej, chrupiącej mieszance na bazie ziemniaków, będzie towarzyszył kremowy i mega gęsty sos grzybowy. Obok takiego duetu nie sposób przejść obojętnie.

To również świetne rozwiązanie dla osób, które szukają łatwych i nieskomplikowanych przepisów. Dzisiejsza receptura idealnie się tutaj sprawdzi. Zresztą za moment sama się o tym przekonasz. Aby przygotować fenomenalne ziemniaczane kotleciki z grzybowym sosem naprawdę wystarczą podstawowe umiejętności kulinarne. Oczywiście nie będziesz potrzebować też specjalistycznych i drogich urządzeń kuchennych. Będzie łatwo, szybko i pysznie!

Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym

Sprawdzonych pomysłów na obiad nigdy za wiele. Co powiesz, na ziemniaczane kotlety z kremowym sosem na bazie grzybów?
Czas całkowity 50 min.
Czas przygotowywania 40 min.
Smażenie: 10 min.

Składniki

na 6 porcji

Kotlety ziemniaczane:

Sos grzybowy:

Sposób przygotowania

  • Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie.
  • W międzyczasie pokrój w drobną kostkę cebulę. Obierz ząbki czosnku i przeciśnij je przez praskę. Na koniec posiekaj drobno świeżą natkę pietruszki.
  • Rozgnieć ugotowane ziemniaki i połącz je z wcześniej przygotowanymi składnikami.
  • Nie zapomnij dodać do nich również jajek, bułki tartej, soli oraz pieprzu.
  • Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i usmaż małe kotleciki ziemniaczane. Oczywiście możesz je również obtoczyć w panierce z mąki, jajkach oraz bułce tartej.
  • Czas przygotować sos grzybowy. W tym celu pokrój w drobną kostkę cebulę.
  • Następnie obierz grzyby i pokrój je według uznania. Ja zazwyczaj stawiam na cienkie plasterki.
  • Na rozgrzanej patelni podsmaż na złocisty kolor cebulę.
  • Po chwili dodaj grzyby i smaż przez kilka minut.
  • Jako kolejne składniki dodaj domowej roboty bulion warzywny.
  • Po zagotowaniu wystarczy, że połączysz w małej misce mąkę ze śmietanką i zaczniesz dodawać ją powoli do mieszanki z grzybami.
  • Kiedy sos zgęstnieje, zdejmij go z palnika i dopraw do smaku przy pomocy przypraw.
  • Nie zapomnij również dodać do domowej roboty sosu posiekanej natki pietruszki.
  • Smacznego!
kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Gotowe kotlety serwuj z domowej roboty sosem grzybowym. Taka kombinacja to idealny pomysł na smaczny obiad zarówno w środku zapracowanego tygodnia, jak i rodzinny obiad w niedzielę. Po prostu palce lizać!

  • Miniatura:
  • Ann_Zhuravleva, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani