Spis treści
Już za moment dowiesz się, jak zrobić niesamowite kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym. Prawdziwa uczta dla podniebienia już czeka!
Szukasz pomysłu na jakiś ciekawy obiad, bo standardowe opcje już Ci się przejadły? Po świętach wielkanocnych masz dość mięsnych dań i czujesz, że musisz od nich odpocząć? Nie ma problemu. Mamy kulinarną perełkę, która na pewno Cię zainteresuje.
Co więcej, dzisiejszy przepis na obiad składa się z prostych i łatwo dostępnych produktów spożywczych. Jest nawet spora szansa, że masz je w swojej kuchni, więc nawet nie musisz wychodzić do sklepu.
Genialne kotlety ziemniaczane z sosem na bazie grzybów
Już za moment zrobimy razem przepyszne kotlety, ale takie bez grama mięsa. Co więcej, chrupiącej mieszance na bazie ziemniaków, będzie towarzyszył kremowy i mega gęsty sos grzybowy. Obok takiego duetu nie sposób przejść obojętnie.
To również świetne rozwiązanie dla osób, które szukają łatwych i nieskomplikowanych przepisów. Dzisiejsza receptura idealnie się tutaj sprawdzi. Zresztą za moment sama się o tym przekonasz. Aby przygotować fenomenalne ziemniaczane kotleciki z grzybowym sosem naprawdę wystarczą podstawowe umiejętności kulinarne. Oczywiście nie będziesz potrzebować też specjalistycznych i drogich urządzeń kuchennych. Będzie łatwo, szybko i pysznie!
Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym
Składniki
na 6 porcji
Kotlety ziemniaczane:
- 700 g ziemniaki
- 1/2 szt. cebula
- 1 ząbek czosnek
- 1/2 natki pietruszka
- 2 szt. jajko
- 1/4 szkl. bułka tarta
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
Sos grzybowy:
- 500 g grzyby
- 1 szt. cebula
- 450 ml bulion warzywny
- 220 ml śmietanka
- 2 łyżki mąka ziemniaczana
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 1 łyżeczka tymianek
- 1 łyżeczka rozmaryn
- 1/2 natki pietruszka
Sposób przygotowania
- Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie.
- W międzyczasie pokrój w drobną kostkę cebulę. Obierz ząbki czosnku i przeciśnij je przez praskę. Na koniec posiekaj drobno świeżą natkę pietruszki.
- Rozgnieć ugotowane ziemniaki i połącz je z wcześniej przygotowanymi składnikami.
- Nie zapomnij dodać do nich również jajek, bułki tartej, soli oraz pieprzu.
- Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i usmaż małe kotleciki ziemniaczane. Oczywiście możesz je również obtoczyć w panierce z mąki, jajkach oraz bułce tartej.
- Czas przygotować sos grzybowy. W tym celu pokrój w drobną kostkę cebulę.
- Następnie obierz grzyby i pokrój je według uznania. Ja zazwyczaj stawiam na cienkie plasterki.
- Na rozgrzanej patelni podsmaż na złocisty kolor cebulę.
- Po chwili dodaj grzyby i smaż przez kilka minut.
- Jako kolejne składniki dodaj domowej roboty bulion warzywny.
- Po zagotowaniu wystarczy, że połączysz w małej misce mąkę ze śmietanką i zaczniesz dodawać ją powoli do mieszanki z grzybami.
- Kiedy sos zgęstnieje, zdejmij go z palnika i dopraw do smaku przy pomocy przypraw.
- Nie zapomnij również dodać do domowej roboty sosu posiekanej natki pietruszki.
- Smacznego!
Gotowe kotlety serwuj z domowej roboty sosem grzybowym. Taka kombinacja to idealny pomysł na smaczny obiad zarówno w środku zapracowanego tygodnia, jak i rodzinny obiad w niedzielę. Po prostu palce lizać!