Spis treści
Szukasz pomysłu na obiad na drugi dzień świąt? Pyszne kotlety z kurczaka z wiosennym akcentem spiszą się w tej roli idealnie!
Wielkanocne biesiadowanie to nie tylko uroczyste śniadanie w niedzielę z żurkiem ze święconką, sałatką jarzynową i jajkami faszerowanymi na czele. To również drugi dzień świąt, kiedy to zazwyczaj spotykamy się na wspólnym obiedzie.
I jeśli to właśnie u Ciebie pojawią się goście w Lany Poniedziałek, mam przepis, który na pewno ich zachwyci. Już za moment dowiesz się, jak w mgnieniu oka wyczarować prawdziwą ucztę dla podniebienia w ciekawym wydaniu!
Pomysł na kotlety z kurczaka z wiosennymi akcentami
Jeśli nie chcesz serwować swoim gościom tradycyjnych schabowych lub mielonych, postaw na coś zupełnie innego. Podaj kurczaka, którego wszyscy lubią. Ale to nie koniec. Połącz go z kolorowymi warzywami, które sprowadzą do Twojej kuchni Wiosnę. Oczywiście nie obejdzie się bez ciekawego połączenia składników i fajnego podania.
Jak sama więc widzisz będzie się działo, dlatego też znajdź wolnych kilka minut i zabieraj się za czytanie. Przy okazji dodaj potrzebne składniki na swoją listę przedświątecznych zakupów. Gwarantuję, że nie pożałujesz!
Kotlety z kurczaka pod wiosenną pierzynką
Składniki
na 9 porcji
- 3 szt. filet z kurczaka
- 200 g ser żółty
- 2 szt. marchew
- 1 szt. brokuł
- 2/3 szkl. jogurt (naturalny)
- 1/3 szkl. majonez
- 1 łyżeczka papryka słodka mielona
- 1 łyżeczka cebula (granulowana)
- 1 łyżeczka czosnek (granulowany)
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 1/3 szkl. oliwa z oliwek
- 1 natka szczypiorek
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpoczynamy od umycia i podzielenia na mniejsze kawałki filetów z kurczaka.
- Następnie rozbijamy każdy element delikatnie tłuczkiem, aby otrzymać formę kotleta.
- W osobnej misce łączymy oliwę z oliwek oraz przyprawy. I marynata do naszego kurczaka jest już gotowa. Teraz wystarczy, że rozprowadzisz ją na mięsie, po czym kotlety ułożysz w formie do pieczenia.
- Czas przygotować warzywną pierzynkę. W tym celu zetrzyj wszystkie warzywa i żółty ser na tarce z grubymi oczkami. Następnie dodaj majonez i jogurt naturalny. Po połączeniu składników, dopraw mieszankę przyprawami według uznania. Nie zapomnij dodać również posiekanego szczypiorku.
- Powstały miks ułóż na wierzchu kotletów z kurczaka.
- Gotowe danie pieczemy w piekarniku przez 30 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Smacznego!
Oczywiście gotowe drobiowe kotlety z kolorowymi warzywami możesz serwować z przeróżnymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się tu zarówno ziemniaki – w wersji puree oraz pieczone, jak i ryż oraz kasza. Wybierz kombinację, która najbardziej przypadnie do gustu Twoim gościom.
Koniecznie napisz mi również co myślisz o dzisiejszym pomyśle na obiad. Lubisz takie połączenia? Kurczak często gości w Twojej kuchni? Moim zdaniem to najbardziej popularny i ulubiony składnik mięsny w naszym kraju. Dlatego warto postawić na pewniaka i podać go w ciekawej formie. Z takim planem nie ma mowy o kuchennej porażce. Po prostu nie ma takiej opcji!