w ,

Kotlety z kurczaka pod wiosenną pierzynką. Zaserwuj je w święta

kotlety z kurczaka
frederique wacquier, Getty Images

Szukasz pomysłu na obiad na drugi dzień świąt? Pyszne kotlety z kurczaka z wiosennym akcentem spiszą się w tej roli idealnie!

Wielkanocne biesiadowanie to nie tylko uroczyste śniadanie w niedzielę z żurkiem ze święconką, sałatką jarzynową i jajkami faszerowanymi na czele. To również drugi dzień świąt, kiedy to zazwyczaj spotykamy się na wspólnym obiedzie.

I jeśli to właśnie u Ciebie pojawią się goście w Lany Poniedziałek, mam przepis, który na pewno ich zachwyci. Już za moment dowiesz się, jak w mgnieniu oka wyczarować prawdziwą ucztę dla podniebienia w ciekawym wydaniu!

Pomysł na kotlety z kurczaka z wiosennymi akcentami

Jeśli nie chcesz serwować swoim gościom tradycyjnych schabowych lub mielonych, postaw na coś zupełnie innego. Podaj kurczaka, którego wszyscy lubią. Ale to nie koniec. Połącz go z kolorowymi warzywami, które sprowadzą do Twojej kuchni Wiosnę. Oczywiście nie obejdzie się bez ciekawego połączenia składników i fajnego podania.

Jak sama więc widzisz będzie się działo, dlatego też znajdź wolnych kilka minut i zabieraj się za czytanie. Przy okazji dodaj potrzebne składniki na swoją listę przedświątecznych zakupów. Gwarantuję, że nie pożałujesz!

Kotlety z kurczaka pod wiosenną pierzynką

W te święta przygotuj dla swoich bliskich ciekawy i smaczny obiad na bazie kurczaka. Palce lizać!
Czas całkowity 1 godz.
Czas przygotowywania 30 min.
Pieczenie: 30 min.

Składniki

na 9 porcji

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpoczynamy od umycia i podzielenia na mniejsze kawałki filetów z kurczaka.
  • Następnie rozbijamy każdy element delikatnie tłuczkiem, aby otrzymać formę kotleta.
  • W osobnej misce łączymy oliwę z oliwek oraz przyprawy. I marynata do naszego kurczaka jest już gotowa. Teraz wystarczy, że rozprowadzisz ją na mięsie, po czym kotlety ułożysz w formie do pieczenia.
  • Czas przygotować warzywną pierzynkę. W tym celu zetrzyj wszystkie warzywa i żółty ser na tarce z grubymi oczkami. Następnie dodaj majonez i jogurt naturalny. Po połączeniu składników, dopraw mieszankę przyprawami według uznania. Nie zapomnij dodać również posiekanego szczypiorku.
  • Powstały miks ułóż na wierzchu kotletów z kurczaka.
  • Gotowe danie pieczemy w piekarniku przez 30 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • Smacznego!
kotlety z kurczaka
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Oczywiście gotowe drobiowe kotlety z kolorowymi warzywami możesz serwować z przeróżnymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się tu zarówno ziemniaki – w wersji puree oraz pieczone, jak i ryż oraz kasza. Wybierz kombinację, która najbardziej przypadnie do gustu Twoim gościom.

Koniecznie napisz mi również co myślisz o dzisiejszym pomyśle na obiad. Lubisz takie połączenia? Kurczak często gości w Twojej kuchni? Moim zdaniem to najbardziej popularny i ulubiony składnik mięsny w naszym kraju. Dlatego warto postawić na pewniaka i podać go w ciekawej formie. Z takim planem nie ma mowy o kuchennej porażce. Po prostu nie ma takiej opcji!

  • Miniatura:
  • frederique wacquier, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani