w ,

Najlepsze przepisy na chleb i bułki!

Nie znam osoby która oprze się domowemu chlebowi prosto z pieca. Świeże pieczywo nie potrzebuje dodatków, bo potrafi obronić sie samo w sobie. Pewnie myślisz że chleb to wymagający wypiek, który potrzebuje wielu godzin przygotowania, ale w praktyce wymieszanie składników jest bardzo szybkie, a najdłuższy proces to wyrośnięcie ciasta. Nie musisz przygotowywać skomplikowanych zakwasów, najczęściej wystarczą jedenie drożdże! To co, podejmujesz wyzwanie?

Chleb na maślance

Autor: aniagotuje.pl

Chleb na maślance to delikatne pieczywo które wyczarujesz z kilku składników. Nie potrzeba do niego zakwasu, a więc decyzje o pieczeniu możesz podjąć w każdej chwili!

Przepis: Chleb na maślance

Domowy chleb pszenno-żytni na drożdżach

Autor: słodkiblog.pl

Pszenno-żytni chlebek z chrupiącą skórką i miękkim, wilgotnym miąszem. Jeśli lubisz nasiona, możesz je dodać do ciasta, ale nie jest to konieczne, gdyż sam w sobie ma wiele smaku.

Przepis: Domowy chleb pszenno-żytni na drożdżach

Domowy chleb

Autor: poprostupycha.pl

Autorka przepisu wspomina że ten bochenek chleba starcza jej tylko na dwa dni, bo kiedy go już spróbujemy, nie możemy się oderwać. Jest delikatny w smaku, łatwo się kroi a przepis jest niezwykle łatwy.

Przepis: Chleb domowy

Domowy chleb na zakwasie

Autor: pyzamadeinpoland.pl

Zakwas do chleba to zmora wielu śmiałków, gdyż lubi być kapryśny! Autor przepisu postarał się jak najbardziej uprościć ten proces i przekazać nam cenne wskazówki, jak najlepiej przygotować się do pieczenia chleba.

Przepis: Domowy chleb na zakwasie

Domowy pumpernikiel

Autor: beszamel.se.pl

Pumpernikiel to pieczywo które ma charakterystyczny smak i kolor. W sklepie możesz go kupić w małych paczuszkach, ale lepszym wyborem będzie spróbowanie własnych sił w kuchi! Jeśli obawiasz że po czasie, duża ilość może się zmarnować, zapewniamy że można go długo przechowywać.

Przepis: Domowy pumpernikiel

Chleb bezglutenowy na zakwasie ryżowo – owsianym pieczony w garnku

Autor: bezbez.pl

Nietolerancja glutenu to powszechne zjawisko wsród ludzi, często w tej sytuacji jesteśmy zmuszeni ograniczyć mączne produkty, jednak nie jest to sytuacja bez wyjścia! Autorka przepisu proponuje nam przepis na chleb, który jest całkowicie bezpieczny i prosty w wykonaniu.

Przepis: Chleb bezglutenowy na zakwasie ryżowo – owsianym pieczony w garnku

Chleb z orzechami włoskimi i żurawiną

Autor: kwestiasmaku.pl

Próbowaliście chleba z żurawiną? Dla nas to strzał w dziesiątkę! Można go jeść na słono jak i na słodko. W tym przepisie nie trzeba wyrabiać ciasta, co jest dodatkowym plusem!

Przepis: Chleb z orzechami włoskimi i żurawiną

Pszenne bułeczki z żółtym serem

Autor: doradzcasmaku.pl

Bułki z dodatkami znikają z sklepowych półek w mgieniu oka! Pewnie i wam zdarza się złapać taką bułkę z serem i zjeść bez dodatków. Przepis na te bułeczki jest dziecinnie prosty, wiec do działa!

Przepis: Pszenne bułeczki z żółtym serem

Kajzerka

Autor: domowe-wypieki.pl

Klasyczne śniadaniowe bułki, który lubie każdy! Jest w nich zaledwie 7 składników a wszystkie do znalezienia w twojej kuchni!

Przepis: Kajzerki

Bajgle

Autor: mojewypieki.com

Drożdżowe pieczywo z dziurką to nic innego jak bajgiel (nie mylić z donutem!). Puszyste w środku i sprężyste na zewnątrz, idealnie nadają się na śniadanie.

Przepis: Bajgle

Bułki do burgerów

Autor: aniagotuje.pl

Sklepowe bułki do burgerów to produkt, który nie ma nic wspólnego z pieczywem – jest w nim pełno chemii która sprawia że zachowują świeżość nawet na parę MIEIĘCY! Domowy wypiek będzie smaczniejszym i zdrowszym rozwiązaniem.

Przepis: Bułki do burgerów

Bułki z ziarnami

Autor: lekcjewkuchni.pl

Czy wiecie że ziarna są bogte w tłuszcze i minerały potrzebe do zdrowego funkcjonowania naszego organizmu! Jeśli możemy je przemycić w jakims daniu, to śmiało powinniśmy to zrobić. Przykładem mogą być bułki posypane ziarnami.

Przepis: Bułki z ziarnami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli