Spis treści
Nie znam osoby która oprze się domowemu chlebowi prosto z pieca. Świeże pieczywo nie potrzebuje dodatków, bo potrafi obronić sie samo w sobie. Pewnie myślisz że chleb to wymagający wypiek, który potrzebuje wielu godzin przygotowania, ale w praktyce wymieszanie składników jest bardzo szybkie, a najdłuższy proces to wyrośnięcie ciasta. Nie musisz przygotowywać skomplikowanych zakwasów, najczęściej wystarczą jedenie drożdże! To co, podejmujesz wyzwanie?
Chleb na maślance
Chleb na maślance to delikatne pieczywo które wyczarujesz z kilku składników. Nie potrzeba do niego zakwasu, a więc decyzje o pieczeniu możesz podjąć w każdej chwili!
Przepis: Chleb na maślance
Domowy chleb pszenno-żytni na drożdżach
Pszenno-żytni chlebek z chrupiącą skórką i miękkim, wilgotnym miąszem. Jeśli lubisz nasiona, możesz je dodać do ciasta, ale nie jest to konieczne, gdyż sam w sobie ma wiele smaku.
Przepis: Domowy chleb pszenno-żytni na drożdżach
Domowy chleb
Autorka przepisu wspomina że ten bochenek chleba starcza jej tylko na dwa dni, bo kiedy go już spróbujemy, nie możemy się oderwać. Jest delikatny w smaku, łatwo się kroi a przepis jest niezwykle łatwy.
Przepis: Chleb domowy
Domowy chleb na zakwasie
Zakwas do chleba to zmora wielu śmiałków, gdyż lubi być kapryśny! Autor przepisu postarał się jak najbardziej uprościć ten proces i przekazać nam cenne wskazówki, jak najlepiej przygotować się do pieczenia chleba.
Przepis: Domowy chleb na zakwasie
Domowy pumpernikiel
Pumpernikiel to pieczywo które ma charakterystyczny smak i kolor. W sklepie możesz go kupić w małych paczuszkach, ale lepszym wyborem będzie spróbowanie własnych sił w kuchi! Jeśli obawiasz że po czasie, duża ilość może się zmarnować, zapewniamy że można go długo przechowywać.
Przepis: Domowy pumpernikiel
Chleb bezglutenowy na zakwasie ryżowo – owsianym pieczony w garnku
Nietolerancja glutenu to powszechne zjawisko wsród ludzi, często w tej sytuacji jesteśmy zmuszeni ograniczyć mączne produkty, jednak nie jest to sytuacja bez wyjścia! Autorka przepisu proponuje nam przepis na chleb, który jest całkowicie bezpieczny i prosty w wykonaniu.
Przepis: Chleb bezglutenowy na zakwasie ryżowo – owsianym pieczony w garnku
Chleb z orzechami włoskimi i żurawiną
Próbowaliście chleba z żurawiną? Dla nas to strzał w dziesiątkę! Można go jeść na słono jak i na słodko. W tym przepisie nie trzeba wyrabiać ciasta, co jest dodatkowym plusem!
Przepis: Chleb z orzechami włoskimi i żurawiną
Pszenne bułeczki z żółtym serem
Bułki z dodatkami znikają z sklepowych półek w mgieniu oka! Pewnie i wam zdarza się złapać taką bułkę z serem i zjeść bez dodatków. Przepis na te bułeczki jest dziecinnie prosty, wiec do działa!
Przepis: Pszenne bułeczki z żółtym serem
Kajzerka
Klasyczne śniadaniowe bułki, który lubie każdy! Jest w nich zaledwie 7 składników a wszystkie do znalezienia w twojej kuchni!
Przepis: Kajzerki
Bajgle
Drożdżowe pieczywo z dziurką to nic innego jak bajgiel (nie mylić z donutem!). Puszyste w środku i sprężyste na zewnątrz, idealnie nadają się na śniadanie.
Przepis: Bajgle
Bułki do burgerów
Sklepowe bułki do burgerów to produkt, który nie ma nic wspólnego z pieczywem – jest w nim pełno chemii która sprawia że zachowują świeżość nawet na parę MIEIĘCY! Domowy wypiek będzie smaczniejszym i zdrowszym rozwiązaniem.
Przepis: Bułki do burgerów
Bułki z ziarnami
Czy wiecie że ziarna są bogte w tłuszcze i minerały potrzebe do zdrowego funkcjonowania naszego organizmu! Jeśli możemy je przemycić w jakims daniu, to śmiało powinniśmy to zrobić. Przykładem mogą być bułki posypane ziarnami.
Przepis: Bułki z ziarnami