w

Kluski śląskie w nowej odsłonie bez dodatku ziemniaków

kluski śląskie

Kluski śląskie to tradycyjny dodatek do obiadów, szczególnie na południu Polski. Najczęściej wykonujemy je z ziemniaków, ale w dzisiejszym przepisie znajdziecie nieco unowocześnioną wersję dania. Zamiast ziemniaków, użyjemy batatów.

Kluski z batatów będą mieć wyjątkowy, koralowy kolor! Smak będzie nico słodszy od dobrze nam znanych klusek, w końcu bataty są nazywane „słodkimi ziemniakami”. Taki dodatek do obiadu przykuje uwagę domowników, w końcu dzieci kochają, gdy dzieje się dużo na talerzu.

W skład klusek wchodzi kilka podstawowych produktów jak jajko, mąka czy ser. Wszystko znajdziesz w swoich kuchennych szafkach.
Sponsorowane
Czas całkowity 40 minuty
Czas przygotowywania 30 minuty
Czas gotowania 10 minuty
kluski śląskie
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Bataty gotujemy pod przykryciem do miękkości. Odstawiamy całość do wystudzenia, następnie obieramy ze skórki i miażdżymy na gładką masę. Do masy dorzucamy resztę składników i mieszamy, by całość się dobrze połączyła.
  • Z masy formujemy kulki i robimy dziurkę w środku. W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i wrzuć kluski na wrzątek.
  • Kiedy wypłyną na wierzch, gotuj przez kolejne 3-4 minuty. Odcedź całość i podawaj z mięsem oraz surówką.

Składniki

na 4 porcje

Wartości odżywcze Zobacz

Kluski śląskie z batatów
Na porcję przypada:
Kalorie
263.8
Tłuszcze
 
9.4
g
14
%
Węglowodany
 
32.7
g
11
%
Błonnik
 
3.6
g
15
%
Białka
 
11.9
g
24
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Sprawdź również przepis na Kluski śląskie z sosem mięsnym — receptura Magdy Gessler!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.