Spis treści
Kluski śląskie to tradycyjny dodatek do obiadów, szczególnie na południu Polski. Najczęściej wykonujemy je z ziemniaków, ale w dzisiejszym przepisie znajdziecie nieco unowocześnioną wersję dania. Zamiast ziemniaków, użyjemy batatów.
Kluski z batatów będą mieć wyjątkowy, koralowy kolor! Smak będzie nico słodszy od dobrze nam znanych klusek, w końcu bataty są nazywane „słodkimi ziemniakami”. Taki dodatek do obiadu przykuje uwagę domowników, w końcu dzieci kochają, gdy dzieje się dużo na talerzu.
Kluski śląskie z batatów
Sposób przygotowania
- Bataty gotujemy pod przykryciem do miękkości. Odstawiamy całość do wystudzenia, następnie obieramy ze skórki i miażdżymy na gładką masę. Do masy dorzucamy resztę składników i mieszamy, by całość się dobrze połączyła.
- Z masy formujemy kulki i robimy dziurkę w środku. W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i wrzuć kluski na wrzątek.
- Kiedy wypłyną na wierzch, gotuj przez kolejne 3-4 minuty. Odcedź całość i podawaj z mięsem oraz surówką.
Składniki
na 4 porcje
- 4 jajko
- 3 batat
- 4 łyżka mąka ziemniaczana
- 1 szczypta sól
- 4 łyżka ser żółty
- 4 łyżka mąka pszenna
Sprawdź również przepis na Kluski śląskie z sosem mięsnym — receptura Magdy Gessler!
Jeden komentarz