w

Kluski śląskie w nowej odsłonie bez dodatku ziemniaków

kluski śląskie

Kluski śląskie to tradycyjny dodatek do obiadów, szczególnie na południu Polski. Najczęściej wykonujemy je z ziemniaków, ale w dzisiejszym przepisie znajdziecie nieco unowocześnioną wersję dania. Zamiast ziemniaków, użyjemy batatów.

Kluski z batatów będą mieć wyjątkowy, koralowy kolor! Smak będzie nico słodszy od dobrze nam znanych klusek, w końcu bataty są nazywane „słodkimi ziemniakami”. Taki dodatek do obiadu przykuje uwagę domowników, w końcu dzieci kochają, gdy dzieje się dużo na talerzu.

Kluski śląskie z batatów

W skład klusek wchodzi kilka podstawowych produktów jak jajko, mąka czy ser. Wszystko znajdziesz w swoich kuchennych szafkach.
Czas całkowity 40 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 10 min.
kluski śląskie

Sposób przygotowania

  • Bataty gotujemy pod przykryciem do miękkości. Odstawiamy całość do wystudzenia, następnie obieramy ze skórki i miażdżymy na gładką masę. Do masy dorzucamy resztę składników i mieszamy, by całość się dobrze połączyła.
  • Z masy formujemy kulki i robimy dziurkę w środku. W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i wrzuć kluski na wrzątek.
  • Kiedy wypłyną na wierzch, gotuj przez kolejne 3-4 minuty. Odcedź całość i podawaj z mięsem oraz surówką.

Składniki

na 4 porcje

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Sprawdź również przepis na Kluski śląskie z sosem mięsnym — receptura Magdy Gessler!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Jeden komentarz

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli