Spis treści
Kieszonki mięsne z dodatkami to kuzynki dobrze znanego devolaya z masłem i pietruszką, którego tak uwielbiamy! Chrupiąca skorupka skrywa soczyste mięso z warzywami i serem, które po obróbce termicznej bajecznie wypływa z kotleta!
Takie kotlety są dobrym sposobem na wyczyszczenie lodówki z wszelkich resztek, które nam zalegają. Śmiało możesz zetrzeć kawałek marchewki, która leży na dnie szuflady, nać pietruszki, która lekko zwiędła lub wykorzystać ser żółty, który zaczyna twardnieć. Po podsmażeniu i nafaszerowaniu mięsa nie będzie mieć to znaczenia.
Kieszonki mięsne z nadzieniem
Składniki
na 5 porcji
- 1 kg schab
- 1 marchew
- 100 g ser (tarty)
- 100 g pieczarki
- 1 szt cebula
- ½ łyżeczka sól
- ½ łyżeczka pieprz
- 1 łyżeczka czosnek granulowany
- ½ łyżeczka papryka słodka mielona
- panierka
- 2 jajko
- 100 g bułka tarta
Sposób przygotowania
- Cebule obierz z łupki, pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie oleju, by stała się szklista. W czasie gdy ta będzie się smażyć, zetrzyj pieczarki i marchew na tarce o grubych oczkach, a następnie dorzuć do cebulki i podsmażaj, aż cała woda wyparuje. Ściągnij patelnię z gazu i gdy lekko przestygnie, wymieszaj grzyby z tartym serem.
- Mięso umyj pod bieżącą wodą, oczyść z ewentualnego tłuszczu i pokrój na plastry o grubości 2 cm. Każdy z nich natnij z boku, tak by nie przebić się na wylot. W ten sposób zrobisz kieszonkę.
- Kieszonki napełnij farszem, oprósz solą i pieprzem. Zostaw trochę wolnego brzegu w miejscu przecięcia, by można było zawinąć kieszonkę.
- Wbij jajko na głęboki talerz a drugi zasyp bułką tartą. Mocz mięso w jajku, a następnie w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmażaj kotlety z każdej strony na złoty kolor.
Jeśli nie lubisz wieprzowiny, śmiało zamień ją na pierś z kurczaka lub inne mięso, które masz pod ręką. Ważne, by Tobie smakowało, gdyż kieszonki mięsne z dodatkami można przygotować na wiele sposobów.
Zobacz także: