w

Kieszonki mięsne z dodatkami. Nadzienie wypływa po przekrojeniu

Kieszonki mięsne z dodatkami
EzumeImages, Getty Images

Kieszonki mięsne z dodatkami to kuzynki dobrze znanego devolaya z masłem i pietruszką, którego tak uwielbiamy! Chrupiąca skorupka skrywa soczyste mięso z warzywami i serem, które po obróbce termicznej bajecznie wypływa z kotleta!

Takie kotlety są dobrym sposobem na wyczyszczenie lodówki z wszelkich resztek, które nam zalegają. Śmiało możesz zetrzeć kawałek marchewki, która leży na dnie szuflady, nać pietruszki, która lekko zwiędła lub wykorzystać ser żółty, który zaczyna twardnieć. Po podsmażeniu i nafaszerowaniu mięsa nie będzie mieć to znaczenia.

Kieszonki mięsne z nadzieniem

Kiedy jesteś znudzona jedzeniem schabowego na zmianę z mielonym, warto poszukać nieco inspiracji na mięso do obiadu. Nie musisz wydawać kroci, wystarczy, że trochę poeksperymentujesz w kuchni!
Czas całkowity 45 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 15 min.

Składniki

na 5 porcji

Sposób przygotowania

  • Cebule obierz z łupki, pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie oleju, by stała się szklista. W czasie gdy ta będzie się smażyć, zetrzyj pieczarki i marchew na tarce o grubych oczkach, a następnie dorzuć do cebulki i podsmażaj, aż cała woda wyparuje. Ściągnij patelnię z gazu i gdy lekko przestygnie, wymieszaj grzyby z tartym serem.
  • Mięso umyj pod bieżącą wodą, oczyść z ewentualnego tłuszczu i pokrój na plastry o grubości 2 cm. Każdy z nich natnij z boku, tak by nie przebić się na wylot. W ten sposób zrobisz kieszonkę.
  • Kieszonki napełnij farszem, oprósz solą i pieprzem. Zostaw trochę wolnego brzegu w miejscu przecięcia, by można było zawinąć kieszonkę.
  • Wbij jajko na głęboki talerz a drugi zasyp bułką tartą. Mocz mięso w jajku, a następnie w bułce tartej.
  • Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmażaj kotlety z każdej strony na złoty kolor.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Jeśli nie lubisz wieprzowiny, śmiało zamień ją na pierś z kurczaka lub inne mięso, które masz pod ręką. Ważne, by Tobie smakowało, gdyż kieszonki mięsne z dodatkami można przygotować na wiele sposobów.

Zobacz także:

  • Miniatura:
  • EzumeImages, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli