w ,

Kajmak do ciast. Jeśli zabraknie go w sklepie, wypróbuj domowy sposób na przygotowanie

domowy kajmak do ciast
Samuel Graces, Getty Images

Kajmak do ciast to inaczej słodka, karmelowa masa, którą robi się na podstawie mleka i cukru. Jest bardzo smaczna, a każdy placek przełożony tym kremem nabiera charakteru. Kajmak jest szczególnie rozchwytywany w okresie Wielkanocy, kiedy robimy tradycyjne mazurki.

Najprostsza droga do uzyskania kajmaku to kupienie go w sklepie, jednak nie każdy osiedlowy go oferuje, ponadto jest często wyprzedany w okresie świąt. Jeśli się okaże, że nie jesteś w stanie nigdzie go zdobyć, to ten przepis może uratować twoje świąteczne ciasta. Cukier i mleko na pewno się znajdzie, jeszcze odrobina chęci i cierpliwości, a domowy kajmak będzie gotowy.

Domowy kajmak do ciast

Kajmak do ciast
Karmel do ciast/ fot. KrimKate

Istnieją dwa sposoby na przygotowanie kajmaku, a jeden z nich nie wymaga praktycznie żadnego wysiłku. Wystarczy, że kupisz puszkę mleka skondensowanego i wstawisz ją do garnka napełnionego wodą. Gotujemy całość przez 2 godziny, stale dolewając wody, która odparowała. Po wystudzeniu uzyskamy gotowy kajmak.

Drugi sposób to wykorzystanie tłustego mleka i cukru w proporcji: 1 szklanka cukru na 1 litr mleka (opcjonalnie odrobina masła i śmietanki kremówki). W tym wypadku należy zmieszać mleko z cukrem i gotować na małym ogniu ok. 3 godziny. Od czasu do czasu musisz go wymieszać, by cukier nie przypalił się na dnie garnka. Dodatek masła sprawi, że masa będzie bardziej błyszcząca i kremowa.

Kajmak można urozmaicić i stworzyć wersje słodko-słoną z odrobiną soli morskiej lub himalajskiej. W ten sposób powstanie nam coś na wzór słonego karmelu, za którym każdy szaleje. Dobrze jest przełamać smak odrobiną soli, w ten sposób nie zasłodzimy się po jednym kawałku, a ciasto nabierze nowego charakteru. Innym sposobem jest wzbogacenie kajmaku o kakao — tutaj powstanie bardzo słodka masa, więc lepiej użyć kakao o wysokiej zawartości miazgi, niż słodkie mieszanki o nazwach zwierzątek lub z obrazkiem dzieci na etykiecie.

Zobacz także:

  • Miniatura:
  • Samuel Graces, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli