Kajmak do ciast to inaczej słodka, karmelowa masa, którą robi się na podstawie mleka i cukru. Jest bardzo smaczna, a każdy placek przełożony tym kremem nabiera charakteru. Kajmak jest szczególnie rozchwytywany w okresie Wielkanocy, kiedy robimy tradycyjne mazurki.
Najprostsza droga do uzyskania kajmaku to kupienie go w sklepie, jednak nie każdy osiedlowy go oferuje, ponadto jest często wyprzedany w okresie świąt. Jeśli się okaże, że nie jesteś w stanie nigdzie go zdobyć, to ten przepis może uratować twoje świąteczne ciasta. Cukier i mleko na pewno się znajdzie, jeszcze odrobina chęci i cierpliwości, a domowy kajmak będzie gotowy.
Domowy kajmak do ciast
Istnieją dwa sposoby na przygotowanie kajmaku, a jeden z nich nie wymaga praktycznie żadnego wysiłku. Wystarczy, że kupisz puszkę mleka skondensowanego i wstawisz ją do garnka napełnionego wodą. Gotujemy całość przez 2 godziny, stale dolewając wody, która odparowała. Po wystudzeniu uzyskamy gotowy kajmak.
Drugi sposób to wykorzystanie tłustego mleka i cukru w proporcji: 1 szklanka cukru na 1 litr mleka (opcjonalnie odrobina masła i śmietanki kremówki). W tym wypadku należy zmieszać mleko z cukrem i gotować na małym ogniu ok. 3 godziny. Od czasu do czasu musisz go wymieszać, by cukier nie przypalił się na dnie garnka. Dodatek masła sprawi, że masa będzie bardziej błyszcząca i kremowa.
Kajmak można urozmaicić i stworzyć wersje słodko-słoną z odrobiną soli morskiej lub himalajskiej. W ten sposób powstanie nam coś na wzór słonego karmelu, za którym każdy szaleje. Dobrze jest przełamać smak odrobiną soli, w ten sposób nie zasłodzimy się po jednym kawałku, a ciasto nabierze nowego charakteru. Innym sposobem jest wzbogacenie kajmaku o kakao — tutaj powstanie bardzo słodka masa, więc lepiej użyć kakao o wysokiej zawartości miazgi, niż słodkie mieszanki o nazwach zwierzątek lub z obrazkiem dzieci na etykiecie.
Zobacz także: