w ,

Jogurtowa babka w 10 minut. Prościej się nie da

Jogurtowa babka
atlasstudio

Jogurtowa babka to chyba najprostsza możliwa wersja tego wypieku. Wystarczy wymieszać wszystkie potrzebne składniki i upiec w odpowiedniej temperaturze. Mimo że babka nie jest szalonym wypiekiem, to naszym zdaniem prostota zawsze sama się broni.

Jeśli nie masz talentu do wypieków i świąteczne ciasta Cię przerażają, to nie ma nic prostszego niż jogurtowa babka, która dasz radę wykonać w zaledwie 10 minut. Wystarczy, że zmieszasz wszystkie składniki i dopilnujesz czasu pieczenia. Gotową babkę polej czekoladą lub lukrem, nie dosyć, że będzie bardzo ładna, to jeszcze zachwyci smakiem.

Babka na jogurcie

Babka na jogurcie ma idealną, mokrą konsystencję, a zarazem jest przyjemnie krucha. Jestem pewna, że Ci posmakuje!
Czas całkowity 55 min.
Czas przygotowywania 10 min.
Czas gotowania 45 min.

Składniki

na 1 babka

Sposób przygotowania

  • Jajka wbij do miski, dodaj cukier i ubij na puszystą masę. Zmniejsz obroty miksera i dolewaj olej cienkim strumieniem. Na sam koniec dodaj jogurt naturalny oraz cukier waniliowy. Wymieszaj całość do połączenia się produktów.
  • W misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i odrobiną soli, a następnie przesiej całość do masy z jogurtem. Oby nie stracić na objętości, zamieszaj składniki drewnianą szpatułką.
  • Foremkę na babkę wysmaruj masłem i wlej masę. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170*C przez 45 minut.
  • Gotową babkę możesz przyozdobić cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Babka może być posypana jedynie cukrem pudrem lub przyozdobiona polewą i czekoladowymi jajkami. Zachwyci zarówno smakiem, jak i wyglądem, a jak wiemy — najczęściej jemy oczami.

Zobacz także:

  • Miniatura:
  • atlasstudio

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli