Spis treści
Jogurtowa babka to chyba najprostsza możliwa wersja tego wypieku. Wystarczy wymieszać wszystkie potrzebne składniki i upiec w odpowiedniej temperaturze. Mimo że babka nie jest szalonym wypiekiem, to naszym zdaniem prostota zawsze sama się broni.
Jeśli nie masz talentu do wypieków i świąteczne ciasta Cię przerażają, to nie ma nic prostszego niż jogurtowa babka, która dasz radę wykonać w zaledwie 10 minut. Wystarczy, że zmieszasz wszystkie składniki i dopilnujesz czasu pieczenia. Gotową babkę polej czekoladą lub lukrem, nie dosyć, że będzie bardzo ładna, to jeszcze zachwyci smakiem.
Babka na jogurcie
Składniki
na 1 babka
- 200 ml jogurt naturalny
- 100 ml olej
- 3 jajko
- 200 g mąka pszenna
- 120 g cukier
- 1 budyń waniliowy
- 2 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1/2 łyżeczka cukier wanilinowy
- 1 szczypta sól
Sposób przygotowania
- Jajka wbij do miski, dodaj cukier i ubij na puszystą masę. Zmniejsz obroty miksera i dolewaj olej cienkim strumieniem. Na sam koniec dodaj jogurt naturalny oraz cukier waniliowy. Wymieszaj całość do połączenia się produktów.
- W misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i odrobiną soli, a następnie przesiej całość do masy z jogurtem. Oby nie stracić na objętości, zamieszaj składniki drewnianą szpatułką.
- Foremkę na babkę wysmaruj masłem i wlej masę. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170*C przez 45 minut.
- Gotową babkę możesz przyozdobić cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
Babka może być posypana jedynie cukrem pudrem lub przyozdobiona polewą i czekoladowymi jajkami. Zachwyci zarówno smakiem, jak i wyglądem, a jak wiemy — najczęściej jemy oczami.
Zobacz także:
Jeden komentarz