w

Zrobiłaś za dużo naleśników? Możesz je zamrozić, ale pierwsze sprawdź, jak to zrobić by się nie posklejały

Mrożenie naleśników
peredniankina, Getty Images

Jeśli przez przypadek zrobiłaś zbyt dużo naleśników, pamiętaj, że mrożenie działa cuda i w łatwy sposób możesz uratować jedzenie! W tym przypadku musisz zachować kilka zasad, inaczej skleją się i zamiast cienkiego placka uzyskasz grubą kluchę. Nie brzmi smacznie, prawda? Wszelkie informacje znajdziesz poniżej!

Mrożenie naleśników to genialny pomysł!

Sponsorowane

Stos naleśników możesz zamrozić, jeśli każdy z nich przełożysz kawałkiem pergaminu lub papieru do pieczenia. Dzięki temu nie mają prawa się skleić, a proces odmrażania będzie bezpieczny i łatwy. Tak przygotowane placki wstaw do foliowej torby, a następnie umieść w zamrażarce.

Jeśli chcesz je szybko odmrozić, możesz posłużyć się mikrofalówką z trybem „rozmrażanie” i wstawić naleśniki na 40 sekund do wnętrza komory. Zabieg powtórz, jeśli jest to konieczne.

Jeszcze łatwiej będzie zamrozić ciasto na naleśniki!

Mrożenie naleśników
ciasto na naleśniki/ fot. ballycroy, Getty Images Signature

Rozrobione ciasto naleśnikowe (nawet te z jajkiem) można zamrozić i przechowywać nawet do dwóch miesięcy! W ten sposób uratujesz masę, a przy okazji będziesz mieć gotowe ciasto na następne naleśniki.

Sponsorowane

Aby zrobić to bezpiecznie, weź plastikową butelkę, która ma nakrętkę, porządnie ja wypłucz i przelej ciasto do środka. Pamiętaj, by nie zalewać butelki pod sam korek, gdyż pod wpływem zimna ciasto podwoi objętość!

Rozmrażanie produktu powinno się odbyć w niskiej temperaturze. Najlepiej wyciągnąć butelkę dzień wcześniej z zamrażarki i wstawić ją do lodówki. Będzie się stopniowo odmrażać. Kiedy stanie się płynne, przelewamy ciasto do miski i miksujemy, by lekko je napowietrzyć i rozbić ewentualne grudki.

Zobacz także:

  • Miniatura:
  • peredniankina, Getty Images
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    4 komentarzy

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli