Spis treści
Jeśli przez przypadek zrobiłaś zbyt dużo naleśników, pamiętaj, że mrożenie działa cuda i w łatwy sposób możesz uratować jedzenie! W tym przypadku musisz zachować kilka zasad, inaczej skleją się i zamiast cienkiego placka uzyskasz grubą kluchę. Nie brzmi smacznie, prawda? Wszelkie informacje znajdziesz poniżej!
Mrożenie naleśników to genialny pomysł!
Stos naleśników możesz zamrozić, jeśli każdy z nich przełożysz kawałkiem pergaminu lub papieru do pieczenia. Dzięki temu nie mają prawa się skleić, a proces odmrażania będzie bezpieczny i łatwy. Tak przygotowane placki wstaw do foliowej torby, a następnie umieść w zamrażarce.
Jeśli chcesz je szybko odmrozić, możesz posłużyć się mikrofalówką z trybem „rozmrażanie” i wstawić naleśniki na 40 sekund do wnętrza komory. Zabieg powtórz, jeśli jest to konieczne.
Jeszcze łatwiej będzie zamrozić ciasto na naleśniki!

Rozrobione ciasto naleśnikowe (nawet te z jajkiem) można zamrozić i przechowywać nawet do dwóch miesięcy! W ten sposób uratujesz masę, a przy okazji będziesz mieć gotowe ciasto na następne naleśniki.
Aby zrobić to bezpiecznie, weź plastikową butelkę, która ma nakrętkę, porządnie ja wypłucz i przelej ciasto do środka. Pamiętaj, by nie zalewać butelki pod sam korek, gdyż pod wpływem zimna ciasto podwoi objętość!
Rozmrażanie produktu powinno się odbyć w niskiej temperaturze. Najlepiej wyciągnąć butelkę dzień wcześniej z zamrażarki i wstawić ją do lodówki. Będzie się stopniowo odmrażać. Kiedy stanie się płynne, przelewamy ciasto do miski i miksujemy, by lekko je napowietrzyć i rozbić ewentualne grudki.
Zobacz także:
- Naleśniki jak ze szkolnej stołówki. Pamiętasz je?
- McDonald’s podnosi ceny kanapek. Nie każdy będzie mógł sobie pozwolić na ucztę pod złotymi łukami
- Lane naleśniki to hit internetu! Problem z przewracaniem znika na zawsze
4 komentarzy