Spis treści
Przygotowanie pierogów jest banalnie proste. Do stworzenia ciasta potrzebujesz jedynie trzech składników, wśród których prym wiedzie mąka. Ważne, żeby wybrać taką, dzięki której ciasto wyjdzie idealnie sprężyste i miękkie. Mąka na pierogi musi mieć odpowiedzi rodzaj i typ. Jaki? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz poniżej.
Polacy kochają pierogi. Ruskie, z kapustą, z szpinakiem czy z owocami. Niezależnie od rodzaju jest to danie, które wyjątkowo często króluje na polskich stołach, zarówno w wytrawnej jak i słodkiej wersji. Podstawą dobrych pierogów jest oczywiście ciasto. Musi być ono elastyczne i wytrzymałe, tak aby można było łatwo z nim pracować i bez problemu formować pierogi. Jednocześnie ma być ono jedynie dodatkiem, który nie przyćmi smaku farszu. Aby stworzyć idealne ciasto potrzebujemy mąki, o typie odpowiednim do ciasta. Ale jak się nie pogubić stojąc przed sklepową półką, która ugina się od jej przeróżnych rodzajów?
Mąka na pierogi. Jaki typ wybrać?
Przejdźmy do konkretów. Jaka mąka sprawdzi się, kiedy chcemy zrobić ciasto na pierogi? Na opakowaniu szukaj informacji o typie. W tym przypadku najlepiej wybierać typ 500 lub 550. Dzięki temu, ciasto wyjdzie idealnie elastyczne i mięciutkie po ugotowaniu. Poza samym typem mąki, ważny jest również jej rodzaj. I tutaj najlepiej wybrać mąkę pszenną lub orkiszową. Do ciasta na pierogi zdecydowanie nie sprawdzi się mąka: kukurydziana, tortowa, migdałowa, gryczana i kokosowa. Dlaczego? Mąka gryczana zmieni zupełnie smak potrawy i może zdominować smak farszu. Pozostałe mąki są zbyt delikatne i ciężko byłoby z nich ulepić klasycznego pieroga.