Spis treści
Przygotowanie pierogów jest banalnie proste. Do stworzenia ciasta potrzebujesz jedynie trzech składników, wśród których prym wiedzie mąka. Ważne, żeby wybrać taką, dzięki której ciasto wyjdzie idealnie sprężyste i miękkie. Mąka na pierogi musi mieć odpowiedzi rodzaj i typ. Jaki? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz poniżej.
Polacy kochają pierogi. Ruskie, z kapustą, z szpinakiem czy z owocami. Niezależnie od rodzaju jest to danie, które wyjątkowo często króluje na polskich stołach, zarówno w wytrawnej jak i słodkiej wersji. Podstawą dobrych pierogów jest oczywiście ciasto. Musi być ono elastyczne i wytrzymałe, tak aby można było łatwo z nim pracować i bez problemu formować pierogi. Jednocześnie ma być ono jedynie dodatkiem, który nie przyćmi smaku farszu. Aby stworzyć idealne ciasto potrzebujemy mąki, o typie odpowiednim do ciasta. Ale jak się nie pogubić stojąc przed sklepową półką, która ugina się od jej przeróżnych rodzajów?
![](https://coolinarny.pl/wp-content/uploads/2023/11/pierogi-2.jpg)
Mąka na pierogi. Jaki typ wybrać?
Przejdźmy do konkretów. Jaka mąka sprawdzi się, kiedy chcemy zrobić ciasto na pierogi? Na opakowaniu szukaj informacji o typie. W tym przypadku najlepiej wybierać typ 500 lub 550. Dzięki temu, ciasto wyjdzie idealnie elastyczne i mięciutkie po ugotowaniu. Poza samym typem mąki, ważny jest również jej rodzaj. I tutaj najlepiej wybrać mąkę pszenną lub orkiszową. Do ciasta na pierogi zdecydowanie nie sprawdzi się mąka: kukurydziana, tortowa, migdałowa, gryczana i kokosowa. Dlaczego? Mąka gryczana zmieni zupełnie smak potrawy i może zdominować smak farszu. Pozostałe mąki są zbyt delikatne i ciężko byłoby z nich ulepić klasycznego pieroga.
![mąka na pierogi](https://coolinarny.pl/wp-content/uploads/2023/11/pierogi-4.jpg)