Spis treści
Pracujesz właśnie nad świątecznym menu? Dziś podpowiem Ci, jak upiec białą kiełbasę, aby zachwyciła wszystkich gości. To takie proste!
Chyba nie zaskoczę Cię tym, że Wielkanoc kojarzy mi się z suto zastawionym stołem, na którym nie może zabraknąć kilku tradycyjnych przepisów. Obok pysznego żurku domowej roboty, sałatki jarzynowej cioci Jadzi oraz puszystej babki z królewskim lukrem musi znaleźć się również biała kiełbasa w pieczonej wersji.
Jak upiec białą kiełbasę?
Jak ją przygotować, aby zachwycała swoim smakiem? Co do niej dodać? I w końcu jak długo ją piec? Tego wszystkiego dowiesz się już za moment. Sprawdzony przepis już na Ciebie czeka. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, abyś w tym roku na świąteczny stół przygotowała prawdziwą ucztę dla podniebienia. Oczywiście z białą kiełbasą w roli głównej!
Biała kiełbasa w pieczonym wydaniu
Składniki
na 8 porcji
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpocznij od delikatnego nacięcia kiełbasy w kilku miejscach. Po czym przełóż ją do naczynia żaroodpornego.
- Następnie potnij cebulę w piórka, zaś ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę.
- Teraz przygotuj marynatę do naszej kiełbasy. W tym celu połącz ze sobą olej, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy.
- Na każdym kawałku kiełbasy rozprowadź wcześniej przygotowaną marynatę. Zrób to dokładnie, aby marynata dobrze pokryła kiełbasę z każdej strony. Przydatny do tego zadania okaże się zwykły pędzelek kuchenny.
- Na koniec posyp kiełbasę cebulą oraz dodaj szklankę wody do naczynia.
- Tak przygotowaną kiełbasę wstaw do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Smacznego!
Jak sama widzisz, zaledwie w 20 minut możesz przygotować białą kiełbasę w świątecznym wydaniu. Potem wkładasz ją tylko do piekarnika, a on załatwi już całą sprawę za Ciebie. Ty w tym czasie możesz zająć się kolejnym wielkanocnym przepisem. Czy to nie genialne?
Na koniec chciałabym podkreślić jeszcze jedną rzecz. Pamiętam już za dzieciaka, że okres przedświąteczny zawsze związany był z nerwową atmosferą, aby ze wszystkim zdążyć i przygotować każde danie w perfekcyjnym wydaniu. Nigdy tego nie rozumiałam i tak zostało mi do dziś. Uważam, że organizacja świąt to bardzo duże przedsięwzięcie i zamiast nakładać na siebie zbyt wiele obowiązków i trudnych zadań, lepiej postawić na proste i sprawdzone patenty. I jednym z takich rozwiązań jest z pewnością przepis na białą kiełbasę w wielkanocnym wydaniu. Zgadzasz się ze mną?
Jeden komentarz