w ,

Jak pofarbować jajka na Wielkanoc? 5 pomysłów

LPETTET, Getty Images Signatures

Farbowanie jajek na święta to duża frajda dla całej rodziny! Dzieci będą szczególnie zadowolone, gdyż manualne czynności cieszą znacznie bardziej niż trzymanie telefonu w ręce. Nie musisz szukać w sklepie specjalnych barwników, wystarczą domowe produkty. Jajka będą mieć wszystkie kolory tęczy!

Barwienie jajek w domu to genialna sprawa, która sprawia frajdę nie tylko dzieciom, ale i rodzicom. Jeśli masz coś do zrobienia, możesz postawić barwniki przed dziećmi i gwarantujemy, że będą zajęte na długi czas. Poniżej znajdziesz wskazówki jak uzyskać dany kolor i co będzie Ci do tego potrzebne.

Jak pofarbować jajka na Wielkanoc? Wystarczą kuchenne produkty

  • kolor niebieski – 2 szklanki posiekanej czerwonej kapusty, 2 szklanki wody + 2 łyżki octu

Niebieskie jajka skradły moje serce od pierwszej chwili. Można je zrobić na różne sposoby, będą nakrapiane, z delikatnymi zaciekami czy „pęknięciami”. Jeśli chcesz mniej intensywny kolor, mocz jajko ok. godzinę, ciemno-niebieskie jajka uzyskasz dzięki moczeniu przez kilka godzin.

  • kolor różowy – 1 czerwony burak, 1 szklanka wody + 1 łyżka ocet

Różowy kolor to kolejna intensywna barwa, którą jesteśmy w stanie uzyskać przy pomocy domowych produktów. Wystarczy zmieszać składniki i wrzucić ugotowane jajko do barwnika. Po godzinie uzyskamy jasnoróżowy kolor, po całej nocy będzie w kolorze jasnego czerwonego wina.

Jak pofarbować jajka na Wielkanoc
farbowanie jajek/ fot. LPETTET, Getty Images Signatures
  • kolor żółty – 3 łyżka kurkuma, 2 szklanka woda + 2 łyżka ocet

Czym więcej kurkumy, tym kolor będzie intensywniejszy, z podanych proporcji wyjdzie Ci intensywnie żółty barwnik, uważaj, bo lubi farbować dłonie! Wrzuć jajko na 2-3 godziny, a otrzymasz intensywną żółtą barwę.

  • kolor zielony – 2 garście świeży szpinak (lub kilka kostek mrożonego), 2 szklanka wody + 2 łyżka ocet

Zielony kolor jest zdecydowanie najtrudniejszy w osiągnięciu, gdyż mimo ładnej barwy po zmieszaniu składników, jajko w trakcie wysychania zaczyna ciemnieć i może zrobić się zielono-brązowe.

  • kolor bordowy – 2 szklanki łupek czerwone, 2 szklanka woda + 2 łyżka ocet

Wrzuć łupki do garnka i zalej wodą, zagotuj całość i dolej ocet. Gotowy napar wystudź i wrzuć jajka na kilka godzin do wody. Jajka powinny przybrać ciemno bordową barwę.

Jak widzisz, można w łatwy sposób pofarbować jajka na Wielkanoc, wystarczy odrobina kreatywności i zaangażowania.

Zobacz także:

  • Miniatura:
  • LPETTET, Getty Images Signatures

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli