Spis treści
Zastanawiasz się ile gotować jaja przepiórcze? Nie musisz się dłużej tym zamartwiać i szukać odpowiedzi w sieci. Przychodzimy z potrzebną wiedzą!
Mogłoby się wydawać na pozór, że gotowanie jajek to banalne zadanie, z którym każdy sobie poradzi. W końcu robimy to praktycznie codziennie, czy to na śniadanie, czy też na kolaję. I choć w teorii wszystko wydaje się jasne, w praktyce często pojawiają się małe trudności. Na szczęście na naszej stronie znajdziesz całą masę przydatnych treści, dzięki którym ugotujesz jajka w mgnieniu oka – i to zarówno na miękko, jak i twardo.
Dziś do bazy naszych cennych informacji, chciałabym dodać kolejną przydatną treść. Tym razem skupimy się na gotowaniu jajek przepiórczych. Z racji na ich mały kształt, proces i czas gotowania będzie różnił się od tego w przypadku kurzych jaj. Nie martw się jednak, z nami odniesiesz sukces kulinarny za każdym razem. Również w przypadku perfekcyjnego przygotowania i podania jajek przepiórczych.
Ile gotować jajka przepiórcze na miękko, a ile na twardo? O czym warto pamiętać?
Po pierwsze, należy pamiętać, aby jajka wyjąć wcześniej z lodówki. Wystarczy już 15 minut przed gotowaniem. Kolejna ważna kwestia to fakt, że jajka przed ugotowaniem, powinniśmy umyć. Następnie przechodzimy bezpośrednio do procesu gotowania.
I tu należy rozbić go na dwa etapy. Jeśli zależy nam na ugotowaniu jajek na miękko, to powinniśmy wrzucać je bezpośrednio do wrzątku. Po czym gotujemy je przez 1,5 minuty. W przypadku jaj na twardo, możemy gotować je zarówno we wrzątku, jak i zimnej wodzie. Proces ten będzie wynosił 4 minuty.
To jednak nie koniec. Warto pamiętać, że po ugotowaniu jajek, należy zalać je zimną wodą, aby zahamować proces dalszego gotowania. Co więcej, po takim schłodzeniu bez problemu usuniesz skorupkę z jajka.
Jak podać jajka przepiórcze?
Skoro już wiemy, jak ugotować jajka przepiórcze, warto podrzucić kilka inspiracji, jak można je wykorzystać. Oczywiście zastosowanie będzie bardzo szerokie, od dodatku do wielu sałatek i kanapek, po składnik past jajecznych. Ciekawym przepisem jest również pomysł na jajka farszerowane, które świetnie sprawdzają się jako mini przekąska.