w

Pierniczki dojrzewające. Będą miękkie i kruche

Pierniczki dojrzewające różnią się od standardowych ciastek sposobem przygotowania. Te staropolskie potrzebują kilku dni leżakowania przed upieczeniem. Dlatego warto je przygotować z wyprzedzeniem.

Ciasto na pierniczki dojrzewające powinno leżakować tydzień w lodówce. Wtedy przechodzi aromatem korzennych przypraw. Po upieczeniu ciasteczka są miękkie i wyjątkowo apetyczne. Dodatkowo ozdabianie pierniczków to genialna zabawa dla całej rodziny.

Pierniczki dojrzewające

Czas całkowity 7 dni 50 min.
Czas przygotowywania 7 dni 40 min.
Czas gotowania 10 min.
pierniczki dojrzewające

Sposób przygotowania

  • Jajka ubij z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodawaj olej i na zmniejszonych obrotach miód (jeśli jest gęsty, należy go podgrzać).
  • W osobnej misce połącz wszystkie suche składniki: połowę mąki, sól, przyprawę do piernika, kakao, oraz cukier. Następnie dolej masę jajeczną i wymieszaj. Kiedy masa będzie klejąca, dodaj resztę mąki i zacznij wyrabiać ciasto. Ciasto będzie elastyczne i rzadkie, ale podczas leżakowania stężeje.
  • Wstaw ciasto do miski, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na cały tydzień. Po tym czasie wyciągnij ciasto i podziel na dwie części, a następnie rozwałkuj na grubość 5 mm.
  • Z ciasta wykrawamy ciasteczka i umieszczone na blaszce pieczemy przez 8 minut w 180*C.
  • Wystudzone ciastka można dekorować kolorowym lukrem i posypką.

Składniki

na 40 ciastek

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    2 komentarzy

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli