Spis treści
Pierniczki dojrzewające różnią się od standardowych ciastek sposobem przygotowania. Te staropolskie potrzebują kilku dni leżakowania przed upieczeniem. Dlatego warto je przygotować z wyprzedzeniem.
Ciasto na pierniczki dojrzewające powinno leżakować tydzień w lodówce. Wtedy przechodzi aromatem korzennych przypraw. Po upieczeniu ciasteczka są miękkie i wyjątkowo apetyczne. Dodatkowo ozdabianie pierniczków to genialna zabawa dla całej rodziny.
Pierniczki dojrzewające
Sposób przygotowania
- Jajka ubij z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodawaj olej i na zmniejszonych obrotach miód (jeśli jest gęsty, należy go podgrzać).
- W osobnej misce połącz wszystkie suche składniki: połowę mąki, sól, przyprawę do piernika, kakao, oraz cukier. Następnie dolej masę jajeczną i wymieszaj. Kiedy masa będzie klejąca, dodaj resztę mąki i zacznij wyrabiać ciasto. Ciasto będzie elastyczne i rzadkie, ale podczas leżakowania stężeje.
- Wstaw ciasto do miski, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na cały tydzień. Po tym czasie wyciągnij ciasto i podziel na dwie części, a następnie rozwałkuj na grubość 5 mm.
- Z ciasta wykrawamy ciasteczka i umieszczone na blaszce pieczemy przez 8 minut w 180*C.
- Wystudzone ciastka można dekorować kolorowym lukrem i posypką.
Składniki
na 40 ciastek
- 3,5 szklanka mąka pszenna
- 3/4 szklanka cukier
- 3 jajko
- 3 łyżka olej
- 1,5 łyżeczka soda oczyszczona
- 3/4 szklanka miód
- 1 przyprawa do piernika
- 1 łyżeczka kakao
- 1 szczypta sól
2 komentarzy