w ,

Gołąbki z patelni nie potrzebują długiej obróbki. Kilka minut na patelni i gotowe

Gołąbki z patelni
Darius Dzinnik, Getty Images

Gołąbki z patelni to wynalazek osoby, która nienawidziła długo czekać na posiłek. Kapuściane kieszonki z ryżem to genialna propozycja obiadowa, ale z pewnością nie wolno ich robić gdy jest się głodnym, bo samo przygotowanie to kilka godzin roboty. Okazuje się, że proces przygotowania gołąbków da się skrócić, ale one same będą nieco inne od tych, które już znasz.

Gołąbki z patelni zaoszczędzą mnóstwo czasu!

Gołąbki z patelni
sonatali, Getty Images

Na przygotowanie gołąbków składa się kilka etapów: sparzanie liści, zawijanie roladek i gotowanie lub pieczenie. Ten ostatni krok zajmuje zdecydowanie najwięcej czasu. Tym samym jest najbardziej frustrujący, bo gołąbki są już prawie gotowe, ale nie można ich zjeść!

W takiej sytuacji z pomocą przychodzi patelnia i nowoczesny sposób na podsmażanie kapuścianych sakiewek. Wystarczy panierować gołąbki w jajku i bułce, a następnie podsmażyć na tłuszczu przez kilka minut. Poniżej dokładna receptura!

Gołąbki z patelni

Nie uwierzysz, ale da się skrócić czas przygotowania gołąbków do absolutnego minimum, trzeba jedynie zmienić nieco ostatni proces przygotowania. Zamiast żmudnego gotowania możesz je wrzucić na patelnię i podsmażyć.
Czas całkowity 1 godz. 20 min.
Czas przygotowywania 1 godz.
Czas gotowania 20 min.

Składniki

na 12 szt

Sposób przygotowania

  • Zacznij od sparzenia kapusty. W garnku zagotuj wodę i wstaw główkę kapusty z wydrążonym trzonkiem. Kiedy liście staną się luźne, wyciągnij warzywo i porozdzielaj poszczególne warstwy. Duże liście zostawiamy do zawijania, a środek szatkujemy i wrzucamy do miski. Będzie potrzebny na farsz.
  • Ryż gotujemy w osolonej wodzie, w tym samym czasie pieczarki i cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni, by straciły na objętości.
  • Ryż ląduje w misce z kapustą, do tego pieczarki, cebula i przyprawy. Mieszamy farsz, by wszystkie składniki się połączyły.
  • Duże liście napełniamy farszem i zawijamy w roladki. Gotowe gołąbki panierujemy w jajku i bułce, a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy po 3-4 minuty na stronę, by panierka ładnie się zarumieniła.
Zobacz

Przepis na te gołąbki jest bardzo prosty i z łatwością można go zrobić ze składników, które znajdziesz w szafkach. Aby jak najbardziej skrócić proces przygotowania, musisz podsmażyć sakiewki z kapusty na rozgrzanej patelni, a nie jak to zazwyczaj bywa, dusić je pod przykryciem przez wiele godzin.

Gotowe gołąbki możesz podać z sosem pomidorowym lub grzybowym, który najlepiej przygotować samodzielnie niż z torebki. To co, następne gołąbki będą z patelni?

  • Miniatura:
  • Darius Dzinnik, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli