Spis treści
Gołąbki z patelni to wynalazek osoby, która nienawidziła długo czekać na posiłek. Kapuściane kieszonki z ryżem to genialna propozycja obiadowa, ale z pewnością nie wolno ich robić gdy jest się głodnym, bo samo przygotowanie to kilka godzin roboty. Okazuje się, że proces przygotowania gołąbków da się skrócić, ale one same będą nieco inne od tych, które już znasz.
Gołąbki z patelni zaoszczędzą mnóstwo czasu!
Na przygotowanie gołąbków składa się kilka etapów: sparzanie liści, zawijanie roladek i gotowanie lub pieczenie. Ten ostatni krok zajmuje zdecydowanie najwięcej czasu. Tym samym jest najbardziej frustrujący, bo gołąbki są już prawie gotowe, ale nie można ich zjeść!
W takiej sytuacji z pomocą przychodzi patelnia i nowoczesny sposób na podsmażanie kapuścianych sakiewek. Wystarczy panierować gołąbki w jajku i bułce, a następnie podsmażyć na tłuszczu przez kilka minut. Poniżej dokładna receptura!
Gołąbki z patelni
Składniki
na 12 szt
Sposób przygotowania
- Zacznij od sparzenia kapusty. W garnku zagotuj wodę i wstaw główkę kapusty z wydrążonym trzonkiem. Kiedy liście staną się luźne, wyciągnij warzywo i porozdzielaj poszczególne warstwy. Duże liście zostawiamy do zawijania, a środek szatkujemy i wrzucamy do miski. Będzie potrzebny na farsz.
- Ryż gotujemy w osolonej wodzie, w tym samym czasie pieczarki i cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni, by straciły na objętości.
- Ryż ląduje w misce z kapustą, do tego pieczarki, cebula i przyprawy. Mieszamy farsz, by wszystkie składniki się połączyły.
- Duże liście napełniamy farszem i zawijamy w roladki. Gotowe gołąbki panierujemy w jajku i bułce, a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy po 3-4 minuty na stronę, by panierka ładnie się zarumieniła.
Przepis na te gołąbki jest bardzo prosty i z łatwością można go zrobić ze składników, które znajdziesz w szafkach. Aby jak najbardziej skrócić proces przygotowania, musisz podsmażyć sakiewki z kapusty na rozgrzanej patelni, a nie jak to zazwyczaj bywa, dusić je pod przykryciem przez wiele godzin.
Gotowe gołąbki możesz podać z sosem pomidorowym lub grzybowym, który najlepiej przygotować samodzielnie niż z torebki. To co, następne gołąbki będą z patelni?