Spis treści
Farsz na gołąbki powinien być soczysty, ale zarazem zwarty. Zazwyczaj wychodzi zbyt rzadki lub wręcz przeciwnie suchy i twardy. Jak uzyskać idealny, złoty środek? Wystarczy, że dodasz odrobinę bulionu warzywnego do naszego farszu. Nada on odpowiedniej konsystencji i zapobiegnie wysuszeniu farszu.
Gołąbki z mięsno ryżowym farszem nie muszą być suche! Jeden trik i po kłopocie. Odrobina bulionu poprawi konsystencję i doda mnóstwo smaku do farszu. Dodatkowo przepis jest pozbawiony zbędnych dodatków, w tym wydaniu prostota jest najlepsza.
Delikatne gołąbki
Składniki
na 10 porcji
- farsz
- 700 g mielone mięso wieprzowe
- 100 g ryż
- 2 cebula
- 150 ml bulion
- sól
- pieprz
- dodatki
- kapusta
- 1 l bulion warzywny
- przecier pomidorowy (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Płuczemy ryż w wodzie i gotujemy w osolonym wrzątku. Studzimy całość i wrzucamy do miski.
- Na patelni podsmażamy lekko cebulkę, dodajemy mięso mielone i wywar. Smażymy przez kilka minut, a następnie przekładamy mięso z wywarem do ryżu. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie mieszamy do połączenia składników. Masa będzie klejąca i lepka.
- Sparzamy liście kapusty, dodajemy odrobinę farszu na liść i ciasno zwijamy.
- Na dno dużego garnka wykładamy liście kapusty i układamy zawinięte roladki. Zalewamy całość ok. 1l bulionu i gotujemy przez godzinę pod przykryciem. Jeśli chcesz, możesz dodać odrobinę przecieru pomidorowego do bulionu.
Zobacz również: