Farsz na gołąbki powinien być soczysty, ale zarazem zwarty. Zazwyczaj wychodzi zbyt rzadki lub wręcz przeciwnie suchy i twardy. Jak uzyskać idealny, złoty środek? Wystarczy, że dodasz odrobinę bulionu warzywnego do naszego farszu. Nada on odpowiedniej konsystencji i zapobiegnie wysuszeniu farszu.
Gołąbki z mięsno ryżowym farszem nie muszą być suche! Jeden trik i po kłopocie. Odrobina bulionu poprawi konsystencję i doda mnóstwo smaku do farszu. Dodatkowo przepis jest pozbawiony zbędnych dodatków, w tym wydaniu prostota jest najlepsza.
Delikatne gołąbki
Składniki
na porcji
- farsz
- 700 g mielone mięso wieprzowe
- 100 g suchy ryż
- 2 średnia cebula
- 150 ml bulion
- sól
- pieprz
- dodatki
- główka kapusty
- 1 l bulion warzywny
- przecier pomidorowy (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Płuczemy ryż w wodzie i gotujemy w osolonym wrzątku. Studzimy całość i wrzucamy do miski.
- Na patelni podsmażamy lekko cebulkę, dodajemy mięso mielone i wywar. Smażymy przez kilka minut, a następnie przekładamy mięso z wywarem do ryżu. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie mieszamy do połączenia składników. Masa będzie klejąca i lepka.
- Sparzamy liście kapusty, dodajemy odrobinę farszu na liść i ciasno zwijamy.
- Na dno dużego garnka wykładamy liście kapusty i układamy zawinięte roladki. Zalewamy całość ok. 1l bulionu i gotujemy przez godzinę pod przykryciem. Jeśli chcesz, możesz dodać odrobinę przecieru pomidorowego do bulionu.
Wartości odżywcze Zobacz
Zobacz również:
NIE PRZEGAP
Wschodzące Gorące Popularne
Placki ziemniaczane wpijają za dużo tłuszczu? Dodaj 1 składnik
Wschodzące Gorące
Jak zrobić faworki? Babcia Beata poleca zasadę 1:100
Wschodzące Gorące
Papierek po maśle od razu ląduje w koszu? To duży błąd
Idealne jajko na miękko. Ile je gotować by miało odpowiednią konsystencję?
Woda po ugotowanych ziemniakach ląduje w zlewie? To duży błąd
Wschodzące
Jak ugotować ziemniaki? Dodaj do nich ocet, a nie pożałujesz!
Wschodzące
Końcówka cytryny ląduje w koszu? Spraw, by jeszcze się do czegoś przydała