Spis treści
Szukasz pomysłu na oryginalny i jednocześnie smaczny obiad? Masz dość wałkowania w kółko tego samego? Gołąbki z ziemniakami z przepisu mojej Babci zrobią furorę w każdym domu!
Gołąbki kojarzą się nam przede wszystkim z ryżowym farszem z dodatkiem mięsa. I nie ma co ukrywać, jest to pyszna kombinacja smakowa, ale czasami warto zaszaleć i spróbować czegoś nowego.
Z dzisiejszym przepisem na pyszne gołąbki z pewnością odniesiesz sukces. Twoi bliscy nie tylko bedą mile zaskoczeni, ale od razu poproszą o dokładkę. Skąd to wiem? Receptura, którą za chwilę poznasz, jest od lat przekazywana w mojej rodzinie. I jeszcze nigdy nikt nie odmówił skosztowania ciekawego połączenia kapusty i ziemniaków w postaci gołąbków.
Przepis na gołąbki z ziemniakami – mało kto go zna
Zanim jednak przejdziemy do samego przepisu, muszę o czymś wspomnieć. Wychowałam się na Podkarpaciu, gdzie przepis na gołąbki z ziemniakami jest dobrze znany. Dlatego przeżyłam niemały szok, kiedy na studiach moi znajomi nie wiedzieli nic na temat tego dania. Co więcej, byli totalnie zaskoczeni, jak można połączyć kapustę i ziemniaki. Początkowo myśleli nawet, że ich wkręcam i takie danie w ogóle nie istnieje.
Dopiero kiedy poznali mnie lepiej i odwiedzili moje rodzinne strony, przekonali się, że mówiłam prawdę. Podczas jednej z takich wizyt, moja Babcia oczywiście przygotowała swoje popisowe gołąbki z ziemniakami. I chyba nie muszę dodawać, że wszyscy oszaleli na ich punkcie. Po prostu zakochali się w tej kombinacji smakowej od pierwszego kęsa.
Na koniec muszę podkreślić coś jeszcze. Choć próbowałam gołąbków w różnej postaci, te na bazie ziemniaków i kapusty z przepisu mojej Babci smakują mi najlepiej. Na szczęście Babcia Marysia zdradziła mi genialny przepis na swoje gołąbki. I zaraz sama będziesz mogła go wypróbować. Przechodzimy do najlepszej części!
Gołąbki z ziemniakami z przepisu Babci Marysi
Składniki
na 14 porcji
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpoczynamy od ugotowania kapusty. Oczywiście najpierw wycinamy głąb, po czym chwilę gotujemy i dzielimy kapustę na pojedyncze liście. Z każdego liścia wycinamy zgrubienia.
- W międzyczasie obieramy i ścieramy na tarce surowe ziemniaki. Pamiętaj, aby odsączyć je z nadmiaru wody.
- Czas zająć się boczkiem. Dzielimy go na mniejsze kawałki i smażymy na rozgrzanej patelni wraz z drobno pokrojonymi cebulami.
- Wszystkie składniki na farsz mamy już gotowe. Teraz wystarczy połączyć je w dużej misce z jajkami. Na koniec całość doprawiamy do smaku przy pomocy soli, pieprzy, oregano i tymianku. Pamiętaj, aby zrobić to dokładnie. Wszystkie składniki muszą dobrze się połączyć.
- Teraz wystarczy przełożyć farsz na liście kapusty i zwinąć w gołąbki.
- Przekładamy je do naczynia, które możemy włożyć do piekarnika i zalewamy bulionem.
- Tak przygotowane gołąbki pieczemy ok. godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Gotowe danie można serwować zarówno z sosem pomidorowym, jak i grzybowym.
- Smacznego!
Koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie. Czy słyszałaś o nim wcześniej? A może znasz inne ciekawe pomysły na farsz do gołąbków? Z niecierpliwością czekam na Twoją wiadomość!
Zobacz także: Gotowanie golonki peklowanej. Jak się za to zabrać?