w

Gołąbki z ziemniakami? Babcia Marysia zdradza swój przepis

Szukasz pomysłu na oryginalny i jednocześnie smaczny obiad? Masz dość wałkowania w kółko tego samego? Gołąbki z ziemniakami z przepisu mojej Babci zrobią furorę w każdym domu!

Gołąbki kojarzą się nam przede wszystkim z ryżowym farszem z dodatkiem mięsa. I nie ma co ukrywać, jest to pyszna kombinacja smakowa, ale czasami warto zaszaleć i spróbować czegoś nowego.

Z dzisiejszym przepisem na pyszne gołąbki z pewnością odniesiesz sukces. Twoi bliscy nie tylko bedą mile zaskoczeni, ale od razu poproszą o dokładkę. Skąd to wiem? Receptura, którą za chwilę poznasz, jest od lat przekazywana w mojej rodzinie. I jeszcze nigdy nikt nie odmówił skosztowania ciekawego połączenia kapusty i ziemniaków w postaci gołąbków.

Gołąbki na obiad/źródło: rimmabondarenko

Przepis na gołąbki z ziemniakami – mało kto go zna

Zanim jednak przejdziemy do samego przepisu, muszę o czymś wspomnieć. Wychowałam się na Podkarpaciu, gdzie przepis na gołąbki z ziemniakami jest dobrze znany. Dlatego przeżyłam niemały szok, kiedy na studiach moi znajomi nie wiedzieli nic na temat tego dania. Co więcej, byli totalnie zaskoczeni, jak można połączyć kapustę i ziemniaki. Początkowo myśleli nawet, że ich wkręcam i takie danie w ogóle nie istnieje.

Dopiero kiedy poznali mnie lepiej i odwiedzili moje rodzinne strony, przekonali się, że mówiłam prawdę. Podczas jednej z takich wizyt, moja Babcia oczywiście przygotowała swoje popisowe gołąbki z ziemniakami. I chyba nie muszę dodawać, że wszyscy oszaleli na ich punkcie. Po prostu zakochali się w tej kombinacji smakowej od pierwszego kęsa.

Na koniec muszę podkreślić coś jeszcze. Choć próbowałam gołąbków w różnej postaci, te na bazie ziemniaków i kapusty z przepisu mojej Babci smakują mi najlepiej. Na szczęście Babcia Marysia zdradziła mi genialny przepis na swoje gołąbki. I zaraz sama będziesz mogła go wypróbować. Przechodzimy do najlepszej części!

Gołąbki z ziemniakami z przepisu Babci Marysi

Czas całkowity 1 godz. 40 min.
Czas przygotowywania 40 min.
Pieczenie: 1 godz.

Składniki

na 14 porcji

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpoczynamy od ugotowania kapusty. Oczywiście najpierw wycinamy głąb, po czym chwilę gotujemy i dzielimy kapustę na pojedyncze liście. Z każdego liścia wycinamy zgrubienia.
  • W międzyczasie obieramy i ścieramy na tarce surowe ziemniaki. Pamiętaj, aby odsączyć je z nadmiaru wody.
  • Czas zająć się boczkiem. Dzielimy go na mniejsze kawałki i smażymy na rozgrzanej patelni wraz z drobno pokrojonymi cebulami.
  • Wszystkie składniki na farsz mamy już gotowe. Teraz wystarczy połączyć je w dużej misce z jajkami. Na koniec całość doprawiamy do smaku przy pomocy soli, pieprzy, oregano i tymianku. Pamiętaj, aby zrobić to dokładnie. Wszystkie składniki muszą dobrze się połączyć.
  • Teraz wystarczy przełożyć farsz na liście kapusty i zwinąć w gołąbki.
  • Przekładamy je do naczynia, które możemy włożyć do piekarnika i zalewamy bulionem.
  • Tak przygotowane gołąbki pieczemy ok. godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • Gotowe danie można serwować zarówno z sosem pomidorowym, jak i grzybowym.
  • Smacznego!
gołąbki z ziemniakami
Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )

Koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie. Czy słyszałaś o nim wcześniej? A może znasz inne ciekawe pomysły na farsz do gołąbków? Z niecierpliwością czekam na Twoją wiadomość!

Zobacz także: Gotowanie golonki peklowanej. Jak się za to zabrać?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani