Spis treści
Gołąbki po cygańsku to pokrewna wersja tradycyjnego polskiego przysmaku, który coraz rzadziej ląduje na naszych talerzach. Co jest tego przyczyną? Okazuje się, że mamy coraz mniej czasu na przygotowanie tego popularnego dania. Cały proces wymaga kilku godzin roboty, a w dzisiejszych czasach mało kto ma takie możliwości. Gołąbki po cygańsku robi się o wiele krócej, a ich smak powala!
Danie jest nieco zbliżone do Polskich gołąbków, jednak farsz jest nieco inny. Nie trzeba się zrażać na samym początku, gdyż danie robi duże wrażenie na domownikach — sama się o tym przekonałam!
Gołąbki po cygańsku
Składniki
na 12 sztuk
- 1 kg kapusta
- 2,5 szklanka ryż
- 4 cebula
- 2 szklanka kasza manna
- 5 jajko
- 800 g mięso mielone
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- olej
Sposób przygotowania
- Kapustę drobno szatkujemy, solimy i czekamy aż puści soki. Następnie odciskamy nadmiar wody. Kaszę mannę i ryż ugotuj według zaleceń producenta.
- Cebulkę poszatkuj i podsmaż na oleju, aż będzie szklista.
- W misce połącz kapustę, kaszę, ryż, jajka, cebulkę, mięso i przyprawy. Całość mieszamy, aż składniki się połączą. Formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej, a następnie obsmażamy z obu stron na patelni. W następnym kroku kotleciki lądują w naczyniu żaroodpornym i zalewamy 1,5 szklanką wody. Kotlety pieczemy pod przykryciem przez 45 - 50 minut w 180*C.
- Podajemy z sosem pomidorowym i surówką.
Zobacz również: