w

Gołąbki po cygańsku. Mocna konkurencja dla tradycyjnego dania

Gołabki po cygańsku
Pixabay

Gołąbki po cygańsku to pokrewna wersja tradycyjnego polskiego przysmaku, który coraz rzadziej ląduje na naszych talerzach. Co jest tego przyczyną? Okazuje się, że mamy coraz mniej czasu na przygotowanie tego popularnego dania. Cały proces wymaga kilku godzin roboty, a w dzisiejszych czasach mało kto ma takie możliwości. Gołąbki po cygańsku robi się o wiele krócej, a ich smak powala!

Danie jest nieco zbliżone do Polskich gołąbków, jednak farsz jest nieco inny. Nie trzeba się zrażać na samym początku, gdyż danie robi duże wrażenie na domownikach — sama się o tym przekonałam!

Gołąbki po cygańsku

To, co niewątpliwie skraca czas przygotowania, to obróbka kapusty! Nie trzeba jej sparzać i zawijać, a jedynie zmiękczyć za pomocą soli.
Czas całkowity 1 godz. 30 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 1 godz.

Składniki

na 12 sztuk

Sposób przygotowania

  • Kapustę drobno szatkujemy, solimy i czekamy aż puści soki. Następnie odciskamy nadmiar wody. Kaszę mannę i ryż ugotuj według zaleceń producenta.
  • Cebulkę poszatkuj i podsmaż na oleju, aż będzie szklista.
  • W misce połącz kapustę, kaszę, ryż, jajka, cebulkę, mięso i przyprawy. Całość mieszamy, aż składniki się połączą. Formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej, a następnie obsmażamy z obu stron na patelni. W następnym kroku kotleciki lądują w naczyniu żaroodpornym i zalewamy 1,5 szklanką wody. Kotlety pieczemy pod przykryciem przez 45 - 50 minut w 180*C.
  • Podajemy z sosem pomidorowym i surówką.
Gołabki po cygańsku
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Zobacz również:

  • Miniatura:
  • Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli