w ,

Korzenne ciasto czekoladowe z wiśniami. Mokre i ciężkie zachwyci każdego łasucha

Korzenne ciasto czekoladowe

Jeśli jesteś fanem ciężkich i mokrych ciast w stylu brownie, to mamy coś idealnego! Ten wypiek to połączenie korzennego aromatu z czekoladą i kwaśnymi wiśniami. Idealne ciasto na zimowe wieczory przy herbacie i kominku.

Ciasto jest bezproblemowe, nie ma w nim ryzyka, że opadnie lub nie wyrośnie. Ciężkie ciasta charakteryzują się lekko „zakalcowatym” ciastem, jednak to umyślny zabieg, nie należy się obawiać rewolucji żołądkowych.

Korzenne ciasto czekoladowe

Proste ciasto, które smakuje jak z najlepszej restauracji. Nie oprzesz się sięgnąć po kolejny kawałek!
Czas całkowity 1 godz. 10 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 40 min.
Korzenne ciasto czekoladowe

Sposób przygotowania

  • Na początku wyjmij wiśnie z zamrażalnika i pozostaw do rozmrożenia. Sok, który z nich wypłynie, przyda nam się w przepisie.
  • W garnku umieść masło, powidła, przyprawę do piernika i połamaną czekoladę. Całość podgrzewamy do połączenia składników i ściągamy z gazu.
  • Do garnka wbij całe jajka i dodaj cukier puder, ubijanie zajmie dłużej niż w przypadku samych białek, więc nie stresuj się, że na początku masa jest zbyt rzadka. Do jajek dolewamy ostudzony krem z masła i czekolady.
  • Do masy dosyp przesianą mąkę, sól i sodę oczyszczoną. Wymieszaj całość szpatułką lub mikserem na niskich obrotach. Dolej sok z wiśni i zamieszaj.
  • Masę wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posyp mrożonymi wiśniami. Piecz w 170*C przez 35-40 minut. Po skończonym pieczeniu otwórz delikatnie piekarnik i daj 10 minut na wystudzenie, a następnie wyciągnij ciasto.
  • Ciasto możesz przyozdobić polewą lub cukrem pudrem.

Składniki

na 12 porcji

Zobacz

Zobacz także:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli