Spis treści
Jeśli jesteś fanem ciężkich i mokrych ciast w stylu brownie, to mamy coś idealnego! Ten wypiek to połączenie korzennego aromatu z czekoladą i kwaśnymi wiśniami. Idealne ciasto na zimowe wieczory przy herbacie i kominku.
Ciasto jest bezproblemowe, nie ma w nim ryzyka, że opadnie lub nie wyrośnie. Ciężkie ciasta charakteryzują się lekko „zakalcowatym” ciastem, jednak to umyślny zabieg, nie należy się obawiać rewolucji żołądkowych.
Korzenne ciasto czekoladowe
Sposób przygotowania
- Na początku wyjmij wiśnie z zamrażalnika i pozostaw do rozmrożenia. Sok, który z nich wypłynie, przyda nam się w przepisie.
- W garnku umieść masło, powidła, przyprawę do piernika i połamaną czekoladę. Całość podgrzewamy do połączenia składników i ściągamy z gazu.
- Do garnka wbij całe jajka i dodaj cukier puder, ubijanie zajmie dłużej niż w przypadku samych białek, więc nie stresuj się, że na początku masa jest zbyt rzadka. Do jajek dolewamy ostudzony krem z masła i czekolady.
- Do masy dosyp przesianą mąkę, sól i sodę oczyszczoną. Wymieszaj całość szpatułką lub mikserem na niskich obrotach. Dolej sok z wiśni i zamieszaj.
- Masę wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posyp mrożonymi wiśniami. Piecz w 170*C przez 35-40 minut. Po skończonym pieczeniu otwórz delikatnie piekarnik i daj 10 minut na wystudzenie, a następnie wyciągnij ciasto.
- Ciasto możesz przyozdobić polewą lub cukrem pudrem.
Składniki
na 12 porcji
- 3/4 szklanka mąka tortowa
- 200 g masło
- 2 czekolada gorzka
- 4 jajko
- 90 g cukier puder
- 100 g powidła śliwkowe
- 200 g wiśnie mrożone
- 1 przyprawa korzenna
- 1/2 łyżeczka soda oczyszczona
- 1/4 łyżeczka sól
Zobacz także: