Spis treści
Jajka po florencku to jedne z najlepszych śniadań, jakie możecie sobie wyobrazić. Jeśli podasz je w odpowiedni sposób, mogą konkurować nawet z najlepszymi śniadaniami w restauracji. Sprawdź jak się za nie zabrać.
Chcesz zaimponować swojej drugiej połówce w sobotni poranek? W takim razie musisz przygotować jajka po florencku, które są niezwykle wystawne, a zarazem proste w przygotowaniu. Cała sztuka polega na tym, by dobrze przygotować jajko w koszulce. Żółtko musi być idealnie płynne, a białko ścięte, a wszystko podane na toście ze smażonym szpinakiem.
Jako spód możesz podłożyć tosta albo podpieczoną bułeczkę, całość polewamy sosem holenderskim. Jeśli nie dla drugiej osoby, to przygotuj pyszne śniadanie dla siebie — zasługujesz na coś pysznego w weekend.
Jajka po florencku
Składniki
na 2 porcje
Sposób przygotowania
- Bułki przekrawamy na pół i podpiekamy na rozgrzanej patelni.
- Szpinak myjemy i wrzucamy na patelnie, podsmażamy na 3-4 minut, by stracił na objętości, ale zarazem był sprężysty. Dodajemy do niego trochę soli, pieprz i przeciśnięty ząbek czosnku.
- Do garnka wlewamy wodę o ocet, a następnie gotujemy. Jajka wbijamy do miseczki, w garnku z wodą robimy wir i wrzucamy jajka. Gotujemy jajko przez 1-1,5 minuty, a następnie wyciągamy łyżką cedzakową. Robimy tak z każdym kolejnym jajkiem.
- Zajmij się sosem holenderskim, żółtka roztrzepujemy na gładką masę. Dodajemy soku z cytryny i przypraw. Trzepiemy jajka na puszystą masę i dolewamy rozpuszczone masło. Trzepiemy jajka dotąd, aż zgęstnieją.
- Na bułce układamy porcje szpinaku, jajko na miękko i polewamy sosem.
Takie jajka można podawać jako śniadanie lub kolacje. Podane z sosem holenderskim przyciągają samym wyglądem.