w , ,

Jajka po florencku otulone w sosie holenderskim. Aż ślinka cieknie na myśl o takim śniadaniu

Jajka po florencku
pixelshot

Jajka po florencku to jedne z najlepszych śniadań, jakie możecie sobie wyobrazić. Jeśli podasz je w odpowiedni sposób, mogą konkurować nawet z najlepszymi śniadaniami w restauracji. Sprawdź jak się za nie zabrać.

Chcesz zaimponować swojej drugiej połówce w sobotni poranek? W takim razie musisz przygotować jajka po florencku, które są niezwykle wystawne, a zarazem proste w przygotowaniu. Cała sztuka polega na tym, by dobrze przygotować jajko w koszulce. Żółtko musi być idealnie płynne, a białko ścięte, a wszystko podane na toście ze smażonym szpinakiem.

Jako spód możesz podłożyć tosta albo podpieczoną bułeczkę, całość polewamy sosem holenderskim. Jeśli nie dla drugiej osoby, to przygotuj pyszne śniadanie dla siebie — zasługujesz na coś pysznego w weekend.

Jajka po florencku

Pyszne śniadanie z dodatkiem z jajkiem i szpinakiem. Polej całość kremowym sosem i rozkoszuj się śniadaniem.
Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 30 min.

Składniki

na 2 porcje

Sos holenderski

Sposób przygotowania

  • Bułki przekrawamy na pół i podpiekamy na rozgrzanej patelni.
  • Szpinak myjemy i wrzucamy na patelnie, podsmażamy na 3-4 minut, by stracił na objętości, ale zarazem był sprężysty. Dodajemy do niego trochę soli, pieprz i przeciśnięty ząbek czosnku.
  • Do garnka wlewamy wodę o ocet, a następnie gotujemy. Jajka wbijamy do miseczki, w garnku z wodą robimy wir i wrzucamy jajka. Gotujemy jajko przez 1-1,5 minuty, a następnie wyciągamy łyżką cedzakową. Robimy tak z każdym kolejnym jajkiem.
  • Zajmij się sosem holenderskim, żółtka roztrzepujemy na gładką masę. Dodajemy soku z cytryny i przypraw. Trzepiemy jajka na puszystą masę i dolewamy rozpuszczone masło. Trzepiemy jajka dotąd, aż zgęstnieją.
  • Na bułce układamy porcje szpinaku, jajko na miękko i polewamy sosem.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Takie jajka można podawać jako śniadanie lub kolacje. Podane z sosem holenderskim przyciągają samym wyglądem.

  • Miniatura:
  • pixelshot

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli