w

Czy mrożenie sernika jest bezpieczne? Tak, ale musisz pamiętać o jednej sprawie

mrożenie sernika
Atide, Getty Images

Czy mrożenie sernika jest bezpieczne dla naszego zdrowia? Okazuje się, że jak najbardziej można to zrobić, jednak trzeba pamiętać o kilku zasadach i wyjątkach. Niektóre serniki nie nadają się do zamrożenia! Sprawdź koniecznie jakie warunki trzeba spełniać!

Mrożenie deserów nie jest tak popularne, jak w przypadku innej żywności, jednak w niektórych wypadkach ratują jedzenie przed zepsuciem. Ciasta są w tej grupie wypieków, która jest dość łatwa do zamrożenia, w tym serniki, które można mrozić poza jednym wyjątkiem!

Mrożenie sernika nie zawsze jest bezpieczne!

Twaróg pozornie nadaje się do mrożenia, lecz nie każdy wypiek z jego udziałem jest zdatny do zjedzenia po odmarznięciu. Może się okazać, że po zjedzeniu, wasz żołądek rozpocznie rewolucje w przewodzie pokarmowym.

Pierwszą sprawą jest krem i polewa. Przełożone serniki lub te z polewą nie mogą zostać zjedzone po rozmrożeniu. Kremy są najczęściej na bazie tłuszczu, który nie ulega zamarznięciu, więc bakterie mogą się w nim swobodnie rozwijać. Dodatkowo krem może stracić swoją strukturę i zwyczajnie wypłynąć z ciasta.

mrożenie sernika
sernika z galaretka/ fot.petardaj,Getty Images

Jeśli sernik jest na granicy świeżości, zastanów, się czy warto go zamrażać. Może się okazać, że i tak zepsuje się w trakcie ocieplania i nie będzie zdatny do spożycia.

Jaki sernik można zamrozić?

Najlepiej zamrozić sernik, który ma maksymalnie 2 dni. Jest on najświeższy i najlepiej zniesie zmiany temperatur. W niezmienionym stanie będzie w stanie przetrwać nawet kilka miesięcy.

Jeśli planujesz zamrozić sernika, musisz stworzyć mu odpowiednie zabezpieczenie przed innymi produktami w chłodziarce. Najlepiej nada się plastikowy pojemnik z otwieranym wieczkiem, pudełko ochroni ciasto przed zgnieceniem i kontaktem z innymi produktami.

Zobacz również:

  • Miniatura:
  • Atide, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli