Spis treści
Czy mrożenie sernika jest bezpieczne dla naszego zdrowia? Okazuje się, że jak najbardziej można to zrobić, jednak trzeba pamiętać o kilku zasadach i wyjątkach. Niektóre serniki nie nadają się do zamrożenia! Sprawdź koniecznie jakie warunki trzeba spełniać!
Mrożenie deserów nie jest tak popularne, jak w przypadku innej żywności, jednak w niektórych wypadkach ratują jedzenie przed zepsuciem. Ciasta są w tej grupie wypieków, która jest dość łatwa do zamrożenia, w tym serniki, które można mrozić poza jednym wyjątkiem!
Mrożenie sernika nie zawsze jest bezpieczne!
Twaróg pozornie nadaje się do mrożenia, lecz nie każdy wypiek z jego udziałem jest zdatny do zjedzenia po odmarznięciu. Może się okazać, że po zjedzeniu, wasz żołądek rozpocznie rewolucje w przewodzie pokarmowym.
Pierwszą sprawą jest krem i polewa. Przełożone serniki lub te z polewą nie mogą zostać zjedzone po rozmrożeniu. Kremy są najczęściej na bazie tłuszczu, który nie ulega zamarznięciu, więc bakterie mogą się w nim swobodnie rozwijać. Dodatkowo krem może stracić swoją strukturę i zwyczajnie wypłynąć z ciasta.

Jeśli sernik jest na granicy świeżości, zastanów, się czy warto go zamrażać. Może się okazać, że i tak zepsuje się w trakcie ocieplania i nie będzie zdatny do spożycia.
Jaki sernik można zamrozić?
Najlepiej zamrozić sernik, który ma maksymalnie 2 dni. Jest on najświeższy i najlepiej zniesie zmiany temperatur. W niezmienionym stanie będzie w stanie przetrwać nawet kilka miesięcy.
Jeśli planujesz zamrozić sernika, musisz stworzyć mu odpowiednie zabezpieczenie przed innymi produktami w chłodziarce. Najlepiej nada się plastikowy pojemnik z otwieranym wieczkiem, pudełko ochroni ciasto przed zgnieceniem i kontaktem z innymi produktami.
Zobacz również: