Spis treści
Ciecierzyca po bretońsku to odświeżona wersja kultowego przysmaku i jest genialną alternatywą, gdy nie możesz spożywać tradycyjnej fasolki. Sprawdź ten kultowy przepis!
Fasolka, choć pyszna i zdrowa może powodować wzdęcia i nie każdy jest w stanie ją jeść. Aby nie rezygnować z tego dania, które w głównej mierze składa się z aromatycznego sosu pomidorowego, trzeba zamienić fasolkę na coś o zbliżonym smaku i konsystencji. Ciecierzyca zda się tutaj na medal!
Poza walorami smakowymi ciecierzyca ma jeszcze jeden atut, który przemawia za tym, by ją wykorzystać. Chodzi tutaj o czas jej przygotowania. Tradycyjna fasolka musi być moczona w kąpieli wodnej przez kilka godzin, a nawet całą noc. Tylko wtedy będzie na tyle miękka, by dało się ją dodać do zupy.
Z ciecierzycą jest o tyle prościej, że możemy kupić ją gotową. W ten sposób nie musimy tracić czasu na moczenie — będzie idealna prosto z puszki!
Ciecierzyca po bretońsku
Składniki
na 4 porcje
- 400 g ciecierzyca (w zalewie)
- 300 g boczek
- 3 kiełbasa śląska
- 3 cebula
- 2 ząbki czosnek
- 2 puszka pomidor
- 1 łyżka papryka wędzona (w proszku)
- 1 szczypta majeranek
- 1 łyżeczka kminek
- ziele angielskie (kilka ziaren )
- 2 liść laurowy
- sól
- pieprz
- olej
Sposób przygotowania
- Zalewę z soczewicy odlej do jakiegoś pojemnika, możesz ją później wykorzystać jako zamiennik białka jaja. Soczewice wrzuć do garnka i zalej ok. litrem wody, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Postaw garnek na małym gazie.
- Boczek pokrój w kostkę i podsmaż, by wytopić trochę tłuszczu. Następnie dodaj pokrojoną kiełbasę i cebulę na patelnię. Kiedy ta się zarumieni, wyłącz gaz. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Do ciecierzycy dolej pomidory z puszki, dorzuć kiełbasę i wszystkie przyprawy. Zupę duś pod przykryciem ok. 30-40 minut.
Musisz przyznać, że ciecierzyca po bretońsku to strzał w 10! Jeśli nie jesz mięsa, możesz zamienić kiełbasę i boczek na wędzone tofu lub wegańskie kiełbaski. Istnieje również możliwość całkowitej rezygnacji z tego produktu, w takim wypadku dodaj więcej przypraw do dania.
Zobacz także inne wpisy na naszej stronie:
2 komentarzy