Spis treści
Babka cytrynowa to najpopularniejsza wersja Wielkanocnego wypieku. Da się ją zrobić na miliony sposobów, jednak klasyka zawsze broni się sama i nie potrzeba jej żadnych dodatków, by zachwycić innych. Na liście zakupów będziesz mieć zaledwie sześć powszechnie dostępnych składników, dlatego koszt przygotowania ogranicza się do minimum.
Cytrynowe wypieki są niezwykle popularne w sztuce cukiernictwa. Owoce mają intensywny, kwaśny smak i potrafią uszczypać w język, ale przy odpowiedniej obróbce stają się słodkie i orzeźwiające. Owoce cytryny mają to do siebie, że można je wykorzystać w całości — skórka, jak i sok są tak samo wartościowe.
Jeśli jest to twój pierwszy raz z babką, postaw na coś klasycznego bez zbędnych udziwnień. Cytrynowa wersja powinna nie sprawiać żadnego kłopotu w przygotowaniu. Jest w niej mało składników, a cała procedura przygotowania ogranicza się do wymieszania składników i odpowiednim upieczeniu. Babka może być podawana solo lub w towarzystwie polewy. Jeśli zdecydujesz się na lukier, polecamy przełamać go kwaśnym sokiem z cytryny.
Babka cytrynowa
Składniki
na 1 babka
Sposób przygotowania
- Białka i żółtka rozdziel, następnie utrzyj żółtka z cukrem i miękką margaryną.
- Białka ubijamy w oddzielnej misce.
- Cytrynę sparzamy i ścieramy skórkę, sok wyciskamy i pozbywamy się ewentualnych pestek.
- Do żółtek dorzucamy mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny. Mieszamy i dolewamy odciśnięty sok z cytryny. Łączymy ubite białka z ciastem i mieszamy łyżką, by nie stracić na puszystości.
- Formę na babkę smarujemy tłuszczem, wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 50 minut.
Czy babka cytrynowa znajdzie się na liście twoich świątecznych wypieków? Jeśli tak, daj znać jaki wariant świątecznego ciasta ty przygotujesz! Jeśli nie masz pomysłu, zobacz poniżej, co dla ciebie przygotowaliśmy.