w ,

Babka cytrynowa z 6. składników. Raz-dwa i znika ze stołu

Babka cytrynowa na święta Wielkanocne
bauhause1000, Getty Images Siganture

Babka cytrynowa to najpopularniejsza wersja Wielkanocnego wypieku. Da się ją zrobić na miliony sposobów, jednak klasyka zawsze broni się sama i nie potrzeba jej żadnych dodatków, by zachwycić innych. Na liście zakupów będziesz mieć zaledwie sześć powszechnie dostępnych składników, dlatego koszt przygotowania ogranicza się do minimum.

Cytrynowe wypieki są niezwykle popularne w sztuce cukiernictwa. Owoce mają intensywny, kwaśny smak i potrafią uszczypać w język, ale przy odpowiedniej obróbce stają się słodkie i orzeźwiające. Owoce cytryny mają to do siebie, że można je wykorzystać w całości — skórka, jak i sok są tak samo wartościowe.

Jeśli jest to twój pierwszy raz z babką, postaw na coś klasycznego bez zbędnych udziwnień. Cytrynowa wersja powinna nie sprawiać żadnego kłopotu w przygotowaniu. Jest w niej mało składników, a cała procedura przygotowania ogranicza się do wymieszania składników i odpowiednim upieczeniu. Babka może być podawana solo lub w towarzystwie polewy. Jeśli zdecydujesz się na lukier, polecamy przełamać go kwaśnym sokiem z cytryny.

Babka cytrynowa

Wielkanoc to jedyna okazja, gdy podajemy tradycyjną babkę piaskową. Tym razem zrobimy ją w cytrynowej odsłonie.
Czas całkowity 1 godz. 5 min.
Czas przygotowywania 15 min.
Czas gotowania 50 min.

Składniki

na 1 babka

Sposób przygotowania

  • Białka i żółtka rozdziel, następnie utrzyj żółtka z cukrem i miękką margaryną.
  • Białka ubijamy w oddzielnej misce.
  • Cytrynę sparzamy i ścieramy skórkę, sok wyciskamy i pozbywamy się ewentualnych pestek.
  • Do żółtek dorzucamy mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny. Mieszamy i dolewamy odciśnięty sok z cytryny. Łączymy ubite białka z ciastem i mieszamy łyżką, by nie stracić na puszystości.
  • Formę na babkę smarujemy tłuszczem, wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 50 minut.
Babka cytrynowa na święta Wielkanocne
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Czy babka cytrynowa znajdzie się na liście twoich świątecznych wypieków? Jeśli tak, daj znać jaki wariant świątecznego ciasta ty przygotujesz! Jeśli nie masz pomysłu, zobacz poniżej, co dla ciebie przygotowaliśmy.

  • Miniatura:
  • bauhause1000, Getty Images Siganture

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli