w

Dzięki tym grzybom twoje wigilijne uszka zachwycą gości

Źródło: Langan

Chyba nikomu nie trzeba przypominać, że już za kilka dni Wigilia. Ubrane światełkami galerie i ulice na każdym kroku zwiastują zbliżające się święta. Również w naszych domach da się już wyczuć pewne napięcie związane z przygotowaniami. Wiele gospodyń już wcześniej przygotowuje świąteczne potrawy takie jak pierogi czy uszka. I właśnie do uszek chcemy dziś nawiązać, a dokładnie do farszu, który jest w nich najważniejszy. Wiele osób zastanawia się z czego powinien być zrobiony i na jakich grzybach bazować? Dlatego też, dziś podpowiadamy jakie suszone grzyby będą najlepsze do uszek?

Przygotowanie farszu do uszek może trwać nawet dobę. Pewnie zastanawiacie się o czym mówimy i dlaczego tak długo? Jako że w farszu do uszek na wigilię powinny się znaleźć suszone grzyby, ważne jest, aby pamiętać o tym, by wcześniej odpowiednio je wymoczyć. Wiele gospodyń moczy grzyby całą noc, a nawet dłużej, dlatego też żartobliwie napisaliśmy na początku, że przygotowanie farszu może trwać bardzo długo. Jednak nie samo moczenie grzybów jest najważniejsze. Zanim przejdziemy do moczenia, należy przede wszystkim wybrać odpowiednie grzyby. A więc konkrety. Jakie suszone grzyby świetnie sprawdzą się w uszkach?

Jakie grzyby do uszek na Wigilię?

Oczywiście najlepiej wybrać do uszek grzyby leśne, szczególnie jeśli sami je zebraliśmy i ususzyliśmy. Jeśli nie mieliśmy takiej możliwości, kupmy u lokalnych sprzedawców podgrzybki lub borowiki. Borowiki nie tracą smaku i aromatu podczas suszenia, a dodatkowo nadadzą uszkom lekko orzechowej nuty. Te szlachetne grzyby sprawdzą się idealnie do farszu na uszka, podkręcając smak barszczu wigilijnego. Drugim świetnym wyborem będą podgrzybki. Podgrzybek brunatny jest bogaty w witaminy i minerały tj. miedź, selen, fosfor i potas. Podgrzybki mają nieco delikatniejszy smak i nie zdominują smaku barszczu, a jedynie dodadzą mu pysznego aromatu.

  • Miniatura:
  • Źródło: Langan

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.