w

Szklanka i talerz zamiast wyciskarki do owoców? Podpowiadamy jak ich użyć

Źródło: MarekPhoto's Images

Sezon na cytrusy trwa w najlepsze. Sklepowe półki uginają się od pomarańczy, grejpfrutów, mandarynek, nektarynek i cytryn. Cytrusy jemy w kawałkach, ale też równie często robimy z nich zdrowe, orzeźwiające soki. Niestety czasem nie jest łatwo wydobyć z nich sam sok. Szczególnie jeśli nie mamy w domu wyciskarki do owoców. Ale nawet jeśli jej nie posiadamy, nie musimy się martwić. Czym wycisnąć sok z pomarańczy? Istnieje prosty patent dzięki któremu wyciśniesz wszystkie cytrusy do ostatniej kropli.

Pomarańcze i pozostałe cytrusy są prawdziwą skarbnicą zdrowia. Bogate w witaminę C świetnie wzmacniają odporność i działają przeciwstarzeniowo na naszą skórę, a dodatkowo mają pozytywny wpływ na układ naczyniowy, dzięki czemu zapobiegają udarom. Kiedyś dostęp do cytrusów był mocno ograniczony. W czasach PRL-u można je było nabyć jedynie na kartki. Dlatego też jedzenie pomarańczy czy mandarynek było rarytasem dostępnym jedynie od święta. Dziś dostęp do owoców cytrusowych jest bezproblemowy, dlatego powinniśmy sięgać po nie każdego dnia.. Nawet jeśli nie mamy wyciskarki do cytrusów…

Czym wycisnąć sok z pomarańczy?

Jeśli nie masz profesjonalnej wyciskarki do cytrusów, wystarczy, że wykorzystasz głęboki talerz, szklankę i sitko. Te trzy przedmioty codziennego użytku pomogą ci wycisnąć cały sok z pomarańczy. W jaki sposób? Wystarczy, że na talerzu umieścisz szklankę do góry dnem. Następnie przekrojone połówki pomarańczy należy umieścić na szklance i przekręcić je wokół własnej osi kilka razy. Dzięki tej metodzie wyciśniesz pomarańcze do ostatniej kropli. Po tym zabiegu wystarczy, że przecedzisz sok przez gęste sito. Czysty sok z pomarańczy bez użycia wyciskarki gotowy. Jeśli raz spróbujesz tej metody, uznasz, że wyciskanie soku nigdy nie było takie proste, a zakup drogiej i powodującej znaczny bałagan wyciskarki jest ci zupełnie zbędny.

  • Miniatura:
  • Źródło: MarekPhoto's Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.