Spis treści
Są mięciutkie i pachną grzybami suszonymi i kapustą… Paszteciki wigilijne to przekąska, której nie może zabraknąć na stole wigilijnym. Jeśli jeszcze ich nie robiłaś, koniecznie zmień to w tym roku.
Bułeczki drożdżowe wypełnione po brzegi aromatycznym farszem to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. Tym bardziej, że ich przygotowanie jest banalnie proste i możesz je przygotować nawet kilka dni wcześniej. Dzięki temu smaki się „przegryzą”, a paszteciki będą rozpływać się w ustach.
Paszteciki wigilijne krok po kroku:
Składniki na farsz:
- kiszona kapusta – 500 g
- cebula – 1 szt.
- suszone grzyby – 50 g
- olej
- sól/ pieprz
Farsz do pasztecików krok po kroku:
- Suszone grzyby zalej wodą i mocz najlepiej przez całą noc.
- Następnego dnia ugotuj grzyby w wodzie w której się moczyły. Czas gotowania to ok. 20 min.
- Kiedy grzyby będą miękkie odcedź je, a wywar zachowaj.
- Przestudzone grzyby pokrój drobno.
- Kapustę kiszoną wypłucz pod bieżącą wodą, posiekaj i zalej wywarem, który pozostał z moczenia grzybów. Kapustę gotuj na wolnym ogniu ok. 1 h.
- Po przestudzeniu kapusty wymieszaj ją z grzybami suszonymi.
- Cebulkę zeszklij na oleju i dorzuć do farszu.
- Farsz dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
Przygotowanie ciasta drożdżowego do pasztecików wigilijnych:
Składniki na ciasto drożdżowe do pasztecików:
- mąka pszenna – 500 g
- drożdże – 25 g
- mleko – 250 ml
- olej – 60 ml
- jajka – 2 szt.
- cukier – 1 łyżeczka
- sól – 1 łyżeczka
- kminek (opcjonalnie)
Przygotowanie ciasta drożdżowego i zawijanie pasztecików:
- Ok. 60 ml mleka lekko podgrzej. Do ciepłego mleka dodaj drożdże, cukier i 2 łyżki mąki pszennej. Dokładnie wymieszaj. Rozczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
- Pozostałą część mąki przesiej do dużej miski, dodaj pozostałe mleko, jajko, olej i sól. Składniki wymieszaj.
- Kiedy rozczyn 'urośnie’ dodaj go do ciasta i dokładnie zagnieć całość, tak aby powstało jednolite ciasto.
- Przygotowane ciasto przykryj ściereczką i pozostaw na około godzinę aby wyrosło. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Ciasto zagnieć ponownie i rozwałkuj na stolnicy na prostokąt grubości ok. 5 mm.
- Rozwałkowane ciasto potnij na cztery paski i nałóż farsz, tak aby brzegi pozostały puste.
- Każdy pasek zwiń w rulon i ułóż na blaszce do pieczenia łączeniem do dołu.
- Rulony pokrój na około 4-5 cm kawałki i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Możesz dodatkowo posypać paszteciki kminkiem.
- Przygotowane kapuśniaczki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do uzyskania ich złotego koloru. Czas pieczenia to ok. 25 minut.