w ,

Pyszne i aromatyczne paszteciki wigilijne

Źródło: Olga Kriger

Są mięciutkie i pachną grzybami suszonymi i kapustą… Paszteciki wigilijne to przekąska, której nie może zabraknąć na stole wigilijnym. Jeśli jeszcze ich nie robiłaś, koniecznie zmień to w tym roku.

Bułeczki drożdżowe wypełnione po brzegi aromatycznym farszem to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. Tym bardziej, że ich przygotowanie jest banalnie proste i możesz je przygotować nawet kilka dni wcześniej. Dzięki temu smaki się „przegryzą”, a paszteciki będą rozpływać się w ustach.

Paszteciki wigilijne krok po kroku:

Składniki na farsz:

  • kiszona kapusta – 500 g
  • cebula – 1 szt.
  • suszone grzyby – 50 g
  • olej
  • sól/ pieprz

Farsz do pasztecików krok po kroku:

  1. Suszone grzyby zalej wodą i mocz najlepiej przez całą noc.
  2. Następnego dnia ugotuj grzyby w wodzie w której się moczyły. Czas gotowania to ok. 20 min.
  3. Kiedy grzyby będą miękkie odcedź je, a wywar zachowaj.
  4. Przestudzone grzyby pokrój drobno.
  5. Kapustę kiszoną wypłucz pod bieżącą wodą, posiekaj i zalej wywarem, który pozostał z moczenia grzybów. Kapustę gotuj na wolnym ogniu ok. 1 h.
  6. Po przestudzeniu kapusty wymieszaj ją z grzybami suszonymi.
  7. Cebulkę zeszklij na oleju i dorzuć do farszu.
  8. Farsz dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.

Przygotowanie ciasta drożdżowego do pasztecików wigilijnych:

Składniki na ciasto drożdżowe do pasztecików:

  • mąka pszenna – 500 g
  • drożdże – 25 g
  • mleko – 250 ml
  • olej – 60 ml
  • jajka – 2 szt.
  • cukier – 1 łyżeczka
  • sól – 1 łyżeczka
  • kminek (opcjonalnie)

Przygotowanie ciasta drożdżowego i zawijanie pasztecików:

  1. Ok. 60 ml mleka lekko podgrzej. Do ciepłego mleka dodaj drożdże, cukier i 2 łyżki mąki pszennej. Dokładnie wymieszaj. Rozczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
  2. Pozostałą część mąki przesiej do dużej miski, dodaj pozostałe mleko, jajko, olej i sól. Składniki wymieszaj.
  3. Kiedy rozczyn 'urośnie’ dodaj go do ciasta i dokładnie zagnieć całość, tak aby powstało jednolite ciasto.
  4. Przygotowane ciasto przykryj ściereczką i pozostaw na około godzinę aby wyrosło. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  5. Ciasto zagnieć ponownie i rozwałkuj na stolnicy na prostokąt grubości ok. 5 mm.
  6. Rozwałkowane ciasto potnij na cztery paski i nałóż farsz, tak aby brzegi pozostały puste.
  7. Każdy pasek zwiń w rulon i ułóż na blaszce do pieczenia łączeniem do dołu.
  8. Rulony pokrój na około 4-5 cm kawałki i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Możesz dodatkowo posypać paszteciki kminkiem.
  9. Przygotowane kapuśniaczki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do uzyskania ich złotego koloru. Czas pieczenia to ok. 25 minut.
  • Miniatura:
  • Źródło: Olga Kriger

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.