Spis treści
Szukasz ciekawego pomysłu na wielkanocny wypiek? Chcesz zaskoczyć swoich bliskich czymś nowym? Sernik z białą czekoladą to wszystko, czego potrzebujesz.
Masz dość oklepanych ciast wielkanocnych? Organizujesz po raz pierwszy Wielkanoc w swoim domu i chciałabyś zaskoczyć swoich gości czymś wyjątkowym? Jednocześnie nie chcesz przesadzić i za bardzo wydziwiać?
W takim przypadku najlepiej sprawdzi się skuteczny patent na popularne ciasto z ciekawym dodatkiem. I tak się składa, że mam dokładnie to, czego szukasz. Z dzisiejszym przepisem zrobisz prawdziwą furorę. Twoi bliscy z pewnością poproszą o dokładny przepis na dzisiejsze cudo.
Dlaczego warto zrobić sernik z białą czekoladą?
Jeśli chcesz przygotować na wielkanocną ucztę sprawdzone ciacho w ciekawym wydaniu, postaw na przepyszny serniczek z dodatkiem białej czekolady.
Decydując się na taki wybór, z jednej strony zachowujesz tradycję i na świątecznym stole pojawi się sernik. A jak wiadomo ciasto to kojarzy się z Wielkanocą. Po drugie jest to jedno z najbardziej popularnych ciast w naszym kraju, dlatego masz pewność, że trafisz w kubki smakowe wszystkich gości.
Z drugiej strony, choć podasz tradycyjne ciasto, dodasz do niego pyszny dodatek, dzięki czemu będzie dosłownie rozpływał się w ustach. Obok takiego połączenia po prostu nie sposób przejść obojętnie!
Sernik z białą czekoladą
Składniki
na 12 porcji
Spód:
- 200 g herbatniki (maślane)
- 80 g masło (rozpuszczone)
Masa serowa:
- 1 kg ser (z wiaderka na sernik)
- 1 opakowanie budyń (waniliowy)
- 250 g biała czekolada
- 150 g cukier
- 4 szt. jajko
- 150 ml śmietana 30%
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przygotowania spodu naszego sernika. W tym celu zblenduj herbatniki. Możesz włożyć je również do woreczka z suwakiem i rozbić przy pomocy wałka.
- Powstałą mieszankę łączymy z rozpuszczonym masłem. Miks ciasteczek i masła przekładamy następnie do formy do pieczenia, tworząc spód naszego sernika.
- W kapieli wodnej łączymy ze sobą śmietankę oraz białą czekoladę. Składniki mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady, po czym odstawiamy do ostygnięcia.
- W mikserze łączmy ze sobą twaróg, budyń oraz cukier.
- Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując.
- Na koniec dodajemy na raty ostudzony miks śmietanki i białej czekolady.
- Masę serową przelewamy do formy do pieczenia. Następnie wstawiamy ją do nagrzanego piekarnika do 160 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 80 minut.
- Sernik po ostudzeniu dekorujemy wg uznania.
- Smacznego!
Puszysty sernik możesz udekorować na wiele ciekawych sposobów. Oczywiście świetnie będzie pasować tu polewa z białej czekolady. Możesz również użyć kajmaku oraz płatków migdałów. Świetnym uzupełnieniem będą także słodkie i jadalne dekoracje wielkanocne z czekoladowymi jajkami na czele. Niezależnie od ostatecznego wyboru, na pewno będzie smacznie, ciekawie i oryginalnie!
Oczywiście jeśli szukasz więcej fenomenalnych pomysłów zarówno na wielkanocne wypieki, jak i pyszne dania oraz przekąski, zapraszamy do naszej bogatej bazy ze sprawdzonymi przepisami. Na pewno znajdziesz tam coś dla siebie!