Spis treści
Cebularze to pozostałości kuchni żydowskiej, która była niezwykle popularna w naszym kraju. Te aromatyczne bułki z farszem z cebuli są jak sernik z rodzynkami — albo się je kocha, albo nienawidzi! Mało kto podejmuje się, by zrobić je samodzielnie, w większości kupujemy je jako przekąska w okolicznej piekarni. Tym razem rzucamy wam wyzwanie na wykonanie tych prostych drożdżówek w wytrawnej wersji!
Cebularze najlepiej smakują z dodatkiem maku, jednak dzięki modyfikacjom powstała równoległa wersja z posypką serową. Po zapieczeniu ser staje się chrupiący, natomiast wilgotne wnętrze sprawia, że całość idealnie się równoważy.
W poniższej wersji nie ma dodatku sera, ale nic nie szkodzi, by się o taką pokusić. Dodatkowa posypka będzie wielkim atutem.
Cebularze
Sposób przygotowania
- Zacznij od przygotowania zaczynu. Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i kruszymy drożdże. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut, aż zaczyn podwoi objętość.
- W misce umieszczamy resztę mąki, jajko, roztopione masło, sól i pieprz. Dolej zaczyn i wyrób ciasto, następnie je przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z reguły im dłużej, tym lepiej, dlatego możesz odstawić je nawet na godzinę.
- Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na oleju, dodajemy odrobinę wody i podduszamy by była miękka. Na koniec odkrywamy patelnie i pozwalamy odparować wodzie.
- Z ciasta formujemy kulki i spłaszczamy je, robiąc wgłębienie na środku. Dodajemy cebulę i całość posypujemy makiem.
- Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 20-30 minut.
Zobacz również:
2 komentarzy