Spis treści
Wątróbka z prażonymi jabłkami i cebulką to raj dla wszystkich fanów tego przysmaku. Jakub Kuroń uważa, że stał się już masterem w kwestii przygotowania wątróbki. Jego zdaniem najlepsza jest prostota i mało dodatków — tak jak w przypadku dzisiejszego przepisu. Jeśli chcesz zasmakować w pysznej wątróbce z dodatkiem słodkich jabłek i podsmażonej cebulki — łap ten przepis!
W przygotowaniu wątróbki ważne jest to, by odpowiednią ją podsmażyć. Nie szarżuj z wysoką temperaturą, wystarczy średni ogień i dobrze osuszona wątróbka. Jeśli będzie wilgotna, zacznie bardzo mocno strzelać na patelni i może Cię poparzyć.
Wątróbka z prażonymi jabłkami to strzał w 10!
Poziom wysmażenia wątróbki zależy od twoich preferencji. Według Kuronia wystarczy podsmażać 3 minuty na stronę, a będzie idealnie soczysta. 5 minut na stronę to gwarantuje mocne wysmażenie i nie należy go w żaden sposób przeciągać, gdyż można nadmiernie wysuszyć mięso. W takim wypadku nawet najlepszy sos nie pomoże! Według Kuronia najlepiej podsmażyć ją delikatnie, a następnie dusić pod przykryciem przez 10 minut.
Danie podawaj z ziemniakami lub ryżem, możesz również wykorzystać sałatkę ze słoika lub ulubioną surówkę. Kuroń radzi by przed całym procesem przygotowania zamoczyć wątróbkę w mleku, dzięki temu pozbędziemy się niechcianej goryczki.
Wątróbka Kuronia
Składniki
na 4 porcje
- 1 szklanka mleko
- 600 g wątróbka drobiowa
- 2 jabłko
- 1 szczypta kminek
- 1 szczypta majeranek
- 2 cebula (duża)
- 1 ziele angielskie
- 20 ml olej
- 2 liść laurowy
- ½ łyżeczka pieprz
- 1 łyżeczka sól
- 0,5 szklanka mąka pszenna
Sposób przygotowania
- Wątróbkę oczyszczamy z błonek, płuczemy i odsączamy. Zalewamy mlekiem, dodajemy kminek, ziele angielskie i liście laurowe. Odstawiamy wątróbkę na trzy godziny. Cebulkę obierz ze skórki, kroimy w piórka. Jabłka podziel na ćwiartki i usuń pestki.
- Na ogniu podgrzewamy olej, smażymy cebulkę. Dodajemy pokrojone jabłka, sól, pieprz i prażymy jabłka. Całość przekładamy na talerz.
- Wątróbkę wyjmujemy z mleka, obtaczamy w mące z dodatkiem soli i pieprzu. Cebulkę podsmażamy na tłuszczu, ogień musi być mały. Do rumianej wątróbki dorzuć jabłka oraz cebulkę. Doprawiamy majerankiem i dusimy przez 10 minut pod przykryciem.
Wątróbka ma delikatny smak, więc nie wolno jest nazbyt przyprawiać, by nie zabić naturalnego aromatu. Wszystko, czego potrzebujesz to odrobina podprażonych jabłek, cebula i mleko do namoczenia wątróbki.
Jeden komentarz