w

Wątróbka z prażonymi jabłkami i cebulką. Przepis Jakuba Kuronia

Wątróbka z prażonymi jabłkami i cebulką to raj dla wszystkich fanów tego przysmaku. Jakub Kuroń uważa, że stał się już masterem w kwestii przygotowania wątróbki. Jego zdaniem najlepsza jest prostota i mało dodatków — tak jak w przypadku dzisiejszego przepisu. Jeśli chcesz zasmakować w pysznej wątróbce z dodatkiem słodkich jabłek i podsmażonej cebulki — łap ten przepis!

W przygotowaniu wątróbki ważne jest to, by odpowiednią ją podsmażyć. Nie szarżuj z wysoką temperaturą, wystarczy średni ogień i dobrze osuszona wątróbka. Jeśli będzie wilgotna, zacznie bardzo mocno strzelać na patelni i może Cię poparzyć.

Wątróbka z prażonymi jabłkami to strzał w 10!

Wątróbka z prażonymi jabłkami i cebulką
studioimagen73, Getty Images

Poziom wysmażenia wątróbki zależy od twoich preferencji. Według Kuronia wystarczy podsmażać 3 minuty na stronę, a będzie idealnie soczysta. 5 minut na stronę to gwarantuje mocne wysmażenie i nie należy go w żaden sposób przeciągać, gdyż można nadmiernie wysuszyć mięso. W takim wypadku nawet najlepszy sos nie pomoże! Według Kuronia najlepiej podsmażyć ją delikatnie, a następnie dusić pod przykryciem przez 10 minut.

Danie podawaj z ziemniakami lub ryżem, możesz również wykorzystać sałatkę ze słoika lub ulubioną surówkę. Kuroń radzi by przed całym procesem przygotowania zamoczyć wątróbkę w mleku, dzięki temu pozbędziemy się niechcianej goryczki.

Wątróbka Kuronia

Masz ochotę na soczystą wątróbkę ze słodkim akcentem? Kuroń podrzuca przepis.
Czas całkowity 4 godz. 35 min.
Czas przygotowywania 4 godz.
Czas gotowania 35 min.

Składniki

na 4 porcje

Sposób przygotowania

  • Wątróbkę oczyszczamy z błonek, płuczemy i odsączamy. Zalewamy mlekiem, dodajemy kminek, ziele angielskie i liście laurowe. Odstawiamy wątróbkę na trzy godziny. Cebulkę obierz ze skórki, kroimy w piórka. Jabłka podziel na ćwiartki i usuń pestki.
  • Na ogniu podgrzewamy olej, smażymy cebulkę. Dodajemy pokrojone jabłka, sól, pieprz i prażymy jabłka. Całość przekładamy na talerz.
  • Wątróbkę wyjmujemy z mleka, obtaczamy w mące z dodatkiem soli i pieprzu. Cebulkę podsmażamy na tłuszczu, ogień musi być mały. Do rumianej wątróbki dorzuć jabłka oraz cebulkę. Doprawiamy majerankiem i dusimy przez 10 minut pod przykryciem.
Wątróbka z prażonymi jabłkami
Zobacz
Przepis od: Jakub Kuroń
Ocena:
(1 głos)

Wątróbka ma delikatny smak, więc nie wolno jest nazbyt przyprawiać, by nie zabić naturalnego aromatu. Wszystko, czego potrzebujesz to odrobina podprażonych jabłek, cebula i mleko do namoczenia wątróbki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli