w

Wątróbka z prażonymi jabłkami i cebulką. Przepis Jakuba Kuronia

Wątróbka to dość kontrowersyjne danie kuchni polskiej, w końcu nie każdy gustuje w podrobach. Jakub Kuroń uważa, że wątróbka to jego specjał i podaje ją w bardzo prostej wersji, bez zbędnych udziwnień i wykorzystaniem jedynie popularnych składników m.in.: cytryny i jabłka. Dużą rolę odgrywają aromatyczne przyprawy i powolna obróbka termiczna.
Danie podawaj z ziemniakami lub ryżem, możesz również wykorzystać sałatkę ze słoika lub ulubioną surówkę. Kuroń radzi by przed całym procesem przygotowania zamoczyć wątróbkę w mleku, dzięki temu pozbędziemy się niechcianej goryczki.
Sponsorowane
Czas całkowity 4 godziny 35 minuty
Czas przygotowywania 4 godziny
Czas gotowania 35 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Wątróbkę oczyszczamy z błonek, płuczemy i odsączamy. Zalewamy mlekiem, dodajemy kminek, ziele angielskie i liście laurowe. Odstawiamy wątróbkę na trzy godziny. Cebulkę obierz ze skórki, kroimy w piórka. Jabłka podziel na ćwiartki i usuń pestki.
  • Na ogniu podgrzewamy olej, smażymy cebulkę. Dodajemy pokrojone jabłka, sól, pieprz i prażymy jabłka. Całość przekładamy na talerz.
  • Wątróbkę wyjmujemy z mleka, obtaczamy w mące z dodatkiem soli i pieprzu. Cebulkę podsmażamy na tłuszczu, ogień musi być mały. Do rumianej wątróbki dorzuć jabłka oraz cebulkę. Doprawiamy majerankiem i dusimy przez 10 minut pod przykryciem.

Składniki

na 4 porcje

Wartości odżywcze Zobacz

Wątróbka Kuronia
Na porcję przypada:
Kalorie
434.7
Tłuszcze
 
14.4
g
22
%
Węglowodany
 
44.5
g
15
%
Błonnik
 
4.2
g
18
%
Białka
 
31.3
g
63
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Jeden komentarz