Spis treści
Wątróbka z prażonymi jabłkami i cebulką to raj dla wszystkich fanów tego przysmaku. Jakub Kuroń uważa, że stał się już masterem w kwestii przygotowania wątróbki. Jego zdaniem najlepsza jest prostota i mało dodatków — tak jak w przypadku dzisiejszego przepisu. Jeśli chcesz zasmakować w pysznej wątróbce z dodatkiem słodkich jabłek i podsmażonej cebulki — łap ten przepis!
W przygotowaniu wątróbki ważne jest to, by odpowiednią ją podsmażyć. Nie szarżuj z wysoką temperaturą, wystarczy średni ogień i dobrze osuszona wątróbka. Jeśli będzie wilgotna, zacznie bardzo mocno strzelać na patelni i może Cię poparzyć.
Wątróbka z prażonymi jabłkami to strzał w 10!

Poziom wysmażenia wątróbki zależy od twoich preferencji. Według Kuronia wystarczy podsmażać 3 minuty na stronę, a będzie idealnie soczysta. 5 minut na stronę to gwarantuje mocne wysmażenie i nie należy go w żaden sposób przeciągać, gdyż można nadmiernie wysuszyć mięso. W takim wypadku nawet najlepszy sos nie pomoże! Według Kuronia najlepiej podsmażyć ją delikatnie, a następnie dusić pod przykryciem przez 10 minut.
Danie podawaj z ziemniakami lub ryżem, możesz również wykorzystać sałatkę ze słoika lub ulubioną surówkę. Kuroń radzi by przed całym procesem przygotowania zamoczyć wątróbkę w mleku, dzięki temu pozbędziemy się niechcianej goryczki.
Wątróbka Kuronia
Składniki
na porcje
- 1 szklanka mleko
- 600 g wątróbka drobiowa
- 2 jabłko
- 1 szczypta kminek
- 1 szczypta majeranek
- 2 cebula (duża)
- 1 ziele angielskie
- 20 ml olej
- 2 liść laurowy
- ½ łyżeczka pieprz
- 1 łyżeczka sól
- 0,5 szklanka mąka pszenna
Sposób przygotowania
- Wątróbkę oczyszczamy z błonek, płuczemy i odsączamy. Zalewamy mlekiem, dodajemy kminek, ziele angielskie i liście laurowe. Odstawiamy wątróbkę na trzy godziny. Cebulkę obierz ze skórki, kroimy w piórka. Jabłka podziel na ćwiartki i usuń pestki.
- Na ogniu podgrzewamy olej, smażymy cebulkę. Dodajemy pokrojone jabłka, sól, pieprz i prażymy jabłka. Całość przekładamy na talerz.
- Wątróbkę wyjmujemy z mleka, obtaczamy w mące z dodatkiem soli i pieprzu. Cebulkę podsmażamy na tłuszczu, ogień musi być mały. Do rumianej wątróbki dorzuć jabłka oraz cebulkę. Doprawiamy majerankiem i dusimy przez 10 minut pod przykryciem.
Wartości odżywcze
Wątróbka ma delikatny smak, więc nie wolno jest nazbyt przyprawiać, by nie zabić naturalnego aromatu. Wszystko, czego potrzebujesz to odrobina podprażonych jabłek, cebula i mleko do namoczenia wątróbki.
Jeden komentarz