Spis treści
Pyszny tort na komunie, który ma dwie warstwy pysznego kremu z białej czekolady i żelkę truskawkową dla przełamania słodyczy. Warto zadbać o odpowiednie dekoracje na torcie, w końcu komunie ma się raz w życiu!
Komunia to wyjątkowy czas w życiu dziecka. Długie przygotowania, specjalny strój i impreza zobowiązują do długiego świętowania przyjęcia Pierwszej Komunii Świętej. Głównym programem imprezy po komunijnej jest wyjątkowy tort, specjalnie udekorowany na tę okazję.
Tort na komunie daje nam duże pole do popisu, gdyż w środku można stworzyć dowolne połączenia smakowe. Najlepiej łączyć słodkie masy i kwaskowate dżemy czy żelki — wtedy kawałek tortu nie zdąży nas tak szybko zasłodzić.
Tort komunjny z białą czekoladą
Składniki
na
Biszkopt
- 5 jajko
- 180 g cukier puder
- 70 g mąka pszenna
- 85 g mąka ziemniaczana
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
Nasączenie
- 6 łyżeczka likier amaretto
Krem
- 500 g mascarpone
- 60 ml śmietana 30%
- 150 g biała czekolada
Żelka truskawkowa
- 300 g truskawki mrożone
- 12 g żelatyna
- 15 g cukier
- 3 łyżka woda
Ozdoba
Sposób przygotowania
- Zacznij od przygotowania biszkoptu. Jajka wyciągamy z lodówki 30 minut przed użyciem.
- Rozdzielamy białka i żółtka. Białka ubijamy z 90 g cukru na sztywną i błyszczącą pianę. Żółtka z resztą cukru na puszystą masę. Łączymy białka z żółtkami.
- Do miski przesiewamy mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mieszamy całość i po łyżce dodajemy do jajecznej masy, nie używamy miksera a jedynie szpatułki.
- Wymieszaną masę wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem i pieczemy w 180*C przez 35 - 40 minut. Biszkopt studzimy i kroimy na trzy równe blaty.
- Każdy blat z osobna nasączamy odrobiną likieru.
- Do garnka wrzucamy truskawki i nastawiamy mały ogień, kiedy się roztopią, dosypujemy cukier i gotujemy, aż owoce się rozpadną, ewentualnie blendujemy całość na gładką masę. Ściągamy owoce z gazu i studzimy.
- W kubku mieszamy żelatynę z wodą i dolewamy do owoców. Owocową masę wylewamy na tortownicę i odstawiamy do lodówki by stężała. Tortownice można zabezpieczyć folią spożywczą, by nic z niej nie wypłynęło.
- Kiedy wiesz, że żelka stężała, możesz przystąpić do robienia masy z białej czekolady. W misce ubij kremówkę z i dodawaj partiami mascarpone. Białą czekoladę roztop nad kąpielą wodną i dodawaj porcjami do masy z serka mascarpone.
- Nasączone blaty biszkoptu rozkładamy na stole. Spód nacieramy połową masy i układamy kolejną warstwę biszkopta. Masa, która Ci pozostała musi być przedzielona na pół. Biszkopt nacieramy połówką masy i układamy żelkę z truskawek. Układamy górny blat biszkoptu, a całe ciasto tynkujemy pozostałą masą. Będzie to cienka warstwa, gdyż ma jedynie posłużyć jako „klej” dla masy cukrowej.
- Masę cukrową wyrabiamy w rękach, a następnie wałkujemy na cieniutki placek, który będzie w stanie przykryć cały tort.
- Przygładzamy brzegi w taki sposób, by nie było zmarszczeń i odcinamy nadmiar masy. Górę ozdabiamy jadalnymi perełkami i dekoracjami z masy cukrowej w innym kolorze.
- Ciasto wstawiamy pod przykryciem do lodówki na całą noc.
Żelkę owocowa można wykonać z dowolnych owoców. Jeśli są bardziej soczyste np. pomarańcze, musisz dodać więcej żelatyny. Natomiast w przypadku bananów możesz zmniejszyć ilość do 7 g żelatyny.
Jeśli konsystencja żelki jest dla Ciebie zbyt zwarta lub nie chcesz dodawać żelatyny, możesz przygotować mus owocowy z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Będzie mieć konsystencję kisielu i być może posmakuje Ci jeszcze bardziej.
2 komentarzy