w

Sprawdzony patent na mielone w lżejszej wersji. To jest możliwe

mielone w lżejszej wersji
Alina Nikitaeva - Alinafineart)

Czy wiesz, że wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować smaczne mielone w lżejszej wersji? Obejdzie się bez smażenia i dużej ilości tłuszczu.

Czasami każdy z nas potrzebuje jakiejś odmiany. I nie inaczej jest również w kuchni. I weźmy chociażby pod uwagę kultowe mielone. Każdemu z nas mogą się w końcu przejeść, a przecież wystarczy naprawdę niewiele, aby je całkowicie odmienić. Nie wierzysz? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne!

Jak zrobić mielone w lżejszej wersji?

Choć z pozoru może wydawać się, że kotlety mielone nie mogą być fit, wcale tak nie jest. Wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować je w smacznej i ciekawej formie. Oczywiście w fitowym wydaniu.

Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest piekarnik oraz brak tuczącej panierki. Obędzie się także bez smażenia na tłustym oleju. Chyba nie muszę dodawać nic więcej, aby przekonać się do wykorzystania dzisiejszej receptury. Zaczynamy!

Kotlety mielone w lżejszym wydaniu

Pyszne mielone nie muszą być wcale tuczące. Nie wierzysz? Poniższy przepis na pewno Cię przekona!
Czas całkowity 50 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Pieczenie: 30 min.

Składniki

na 8 porcji

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpocznij o pokrojenia w drobną kostkę cebuli.
  • Następnie obierz ząbki czosnku i przeciśnij je przez praskę.
  • Nie zapomnij także posiekać drobno świeżej natki pietruszki.
  • W dużej misce połącz ze sobą: mięso mielone, jajka, bułkę tartą, czosnek, cebulę, natkę pietruszki i przyprawy.
  • Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  • Z powstałej mieszanki uformuj małe kotleciki po czym ułóż je w formie do pieczenia.
  • Na koniec piecz kotlety mielone w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez 30 minut.
  • Smacznego!
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

W trakcie pieczenia kotletów mielonych możesz przygotować genialne dodatki. Czy to w postaci ziemniaczanego puree, smażonego ryżu, czy w końcu w formie kolorowej sałatki. Niezależnie od ostatecznego wyboru, każda opcja będzie prezentować się i smakować niesamowicie.

Koniecznie daj mi znać, czy wcześniej próbowałaś mielonych w lżejszym wydaniu. Ja totalnie się w nich zakochałam i mam nadzieję, że z Tobą będzie podobnie!

  • Miniatura:
  • Alina Nikitaeva - Alinafineart)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani