w

Ile jajek należy dodać do mielonych? Istnieje złota proporcja

Ile jajek należy dodać do mielonych
Sponsorowane

Ile jajek należy dodać do mielonych, by mięso się idealnie skleiło? Otóż jest to prawdziwa zagwozdka dla początkujących kucharzy. Na szczęście istnieją pewne zasady, których warto przestrzegać w przypadku przygotowywania mięsa.

Nasze mamy robią zdecydowanie najlepsze kotlety, jednak mało która odmierza ilość użytych składników. Miara „na oka” to zadanie dla specjalistów, więc warto przy pierwszych próbach gotowania wykorzystać nasze porady.

Kuchnia tradycyjna rządzi się swoimi prawami. Nie ma mowy na pomijanie składników czy odstępstwa, przepis należy robić krok po kroku. Kuchnia nowoczesna odchodzi od tego nurtu i pozwala na szaleństwo w kuchni.

Kotlety mielone to danie, które jest niezwykle przemyślane, a każdy składnik ma konkretną rolę. Możesz się zdziwić, ale pominięcie konkretnego składnika skutkuje brakiem danego smaku czy zmianą struktury.

Sponsorowane
mięso mielone/ fot. canva

Cebula nadaje kotletom soczystości, gdyż pod wpływem podsmażania na patelni puszczają soki. Namoczona bułka spulchnia całość, a mleko redukuje zapach smażonej wieprzowiny. Jajka to spoiwo wszystkich składników.

Ile jajek należy dodać do mielonych?

Zasada jest bardzo prosta – 1 jajko na 500 g mięsa mielonego. Taka ilość sprawi, że mięso będzie zbite, nie będzie się rozpadać i da się odpowiednio formować.

Na sam koniec warto wspomnieć o ilości pieczywa w kotletach mielonych. Nie powinno przekraczać 30% masy mięsa, jeśli będzie więcej, może „zabić” smak wieprzowiny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *