Spis treści
Schab z bandaża możesz również kojarzyć pod nazwą „schab z pończochy„. Nie trzeba go wędzić w żadnym specjalnym piecu, gdyż będziemy go suszyć na wolnym powietrzu. Najważniejsze to zabrać się za niego odpowiednio wcześniej, by miał czas się zamarynować i wysuszyć.
Pieczony schab można podawać na wiele sposobów: jako dodatek do pieczywa, element tak zwanej „zimnej płyty” lub przekąskę na ciepło z ulubionym sosem. Jak widzisz, możliwości jest wiele i każdy znajdzie coś dla siebie. Jeśli chcesz przygotować aromatyczny schab na święta, musisz już zabrać się do roboty.
Odpowiednio przechowywana wędlina może leżeć w naszej lodówce miesiącami, ale by ją przygotować, trzeba przestrzegać kilka ważnych zasad. Poniżej znajdziesz wszystkie wskazówki i proces przygotowania.
Mięso na suszoną wędlinę musi być ze sprawdzonego źródła. Lepiej kupić je w sklepie mięsnym za nieco wyższą kwotę niż w markecie, ale wątpliwej jakości. Mięso typowo paczkowane może być dobre w przypadku robienia schabowych lub pieczeni, ale w przypadku suszenia nie zawsze będzie się sprawdzać.
Podczas przygotowywania schabu będziesz go nacierać solą i cukrem, a w trakcie marynowania z mięsa będzie wyciekać woda. Kiedy tylko ją zauważysz, musisz ją odlać, gdyż to z niej lubią się mnożyć drobnoustroje, które psują mięso.
Podczas suszenia ważne jest, by mięso nie dotykało żadnej powierzchni. Mimo że schab z bandaża nie ma bezpośredniego kontaktu, to bakterie mogą przenikać przez tkaninę. Musi swobodnie wisieć i mieć stałą cyrkulację powietrza. Temperatura powinna być umiarkowana, a im suchsze powietrze, tym lepiej.
Suszona wędlina z bandaża
Składniki
na 1 kg
- 1 kg schab (w kawałku)
- 2 szklanka cukier
- 2 szklanka sól
- 1 łyżka papryka słodka mielona
- 1/2 łyżeczka chili
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka czosnek granulowany
Sposób przygotowania
- Schab należy opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie wstawiamy go do miski lub naczynia i zasypujemy cukrem. Dokładnie wcieramy kryształki w mięso. Miskę nakryj i wstaw do lodówki na 48 godzien. W trakcie tego musisz sprawdzać, czy w pojemniku nie zbiera się płyn. Jeśli tak, odlewaj go za każdym razem, gdy go zobaczysz.
- Po wyznaczonym czasie musisz wypłukać mięso pod kranem, następnie osuszyć i ponownie wstawić do miski. Teraz zasyp go solą i postępuj dokładnie tak samo, jak w poprzednim punkcie. W trakcie marynowania mięso wyraźnie się skurczy i ściemnieje.
- Po dwóch dniach oczyść mięso z soli i natrzyj mieszanką przypraw. Trzymaj w lodówce przez kolejną dobę.
- Zamarynowane mięso ciasno zawijamy w bandaż i podwieszamy tak, by swobodnie dyndało. Ma się suszyć około 10-14 dni. Próżniowo zapakowany schab może przetrwać w lodówce nawet do 7 miesięcy!
Zobacz także te wpisy na naszym serwisie:
Jeden komentarz