w ,

Schab z bandaża zachwyci wszystkich gości na tegorocznych świętach

Schab z bandaża
grafvision, Getty Images

Schab z bandaża możesz również kojarzyć pod nazwą „schab z pończochy. Nie trzeba go wędzić w żadnym specjalnym piecu, gdyż będziemy go suszyć na wolnym powietrzu. Najważniejsze to zabrać się za niego odpowiednio wcześniej, by miał czas się zamarynować i wysuszyć.

Pieczony schab można podawać na wiele sposobów: jako dodatek do pieczywa, element tak zwanej „zimnej płyty” lub przekąskę na ciepło z ulubionym sosem. Jak widzisz, możliwości jest wiele i każdy znajdzie coś dla siebie. Jeśli chcesz przygotować aromatyczny schab na święta, musisz już zabrać się do roboty.

Odpowiednio przechowywana wędlina może leżeć w naszej lodówce miesiącami, ale by ją przygotować, trzeba przestrzegać kilka ważnych zasad. Poniżej znajdziesz wszystkie wskazówki i proces przygotowania.

Schab z bandaża
suszona wieprzowina/ fot. luknaja, Getty Images

Mięso na suszoną wędlinę musi być ze sprawdzonego źródła. Lepiej kupić je w sklepie mięsnym za nieco wyższą kwotę niż w markecie, ale wątpliwej jakości. Mięso typowo paczkowane może być dobre w przypadku robienia schabowych lub pieczeni, ale w przypadku suszenia nie zawsze będzie się sprawdzać.

Podczas przygotowywania schabu będziesz go nacierać solą i cukrem, a w trakcie marynowania z mięsa będzie wyciekać woda. Kiedy tylko ją zauważysz, musisz ją odlać, gdyż to z niej lubią się mnożyć drobnoustroje, które psują mięso.

Podczas suszenia ważne jest, by mięso nie dotykało żadnej powierzchni. Mimo że schab z bandaża nie ma bezpośredniego kontaktu, to bakterie mogą przenikać przez tkaninę. Musi swobodnie wisieć i mieć stałą cyrkulację powietrza. Temperatura powinna być umiarkowana, a im suchsze powietrze, tym lepiej.

Suszona wędlina z bandaża

Domowa wędlina jest niezwykle krucha i smakowita, pod każdym względem przebija sklepowe wyroby.
Czas całkowity 18 dni
Czas przygotowywania 18 dni

Składniki

na 1 kg

Sposób przygotowania

  • Schab należy opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie wstawiamy go do miski lub naczynia i zasypujemy cukrem. Dokładnie wcieramy kryształki w mięso. Miskę nakryj i wstaw do lodówki na 48 godzien. W trakcie tego musisz sprawdzać, czy w pojemniku nie zbiera się płyn. Jeśli tak, odlewaj go za każdym razem, gdy go zobaczysz.
  • Po wyznaczonym czasie musisz wypłukać mięso pod kranem, następnie osuszyć i ponownie wstawić do miski. Teraz zasyp go solą i postępuj dokładnie tak samo, jak w poprzednim punkcie. W trakcie marynowania mięso wyraźnie się skurczy i ściemnieje.
  • Po dwóch dniach oczyść mięso z soli i natrzyj mieszanką przypraw. Trzymaj w lodówce przez kolejną dobę.
  • Zamarynowane mięso ciasno zawijamy w bandaż i podwieszamy tak, by swobodnie dyndało. Ma się suszyć około 10-14 dni. Próżniowo zapakowany schab może przetrwać w lodówce nawet do 7 miesięcy!
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Zobacz także te wpisy na naszym serwisie:

  • Miniatura:
  • grafvision, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli