w ,

Sałatka z makaronem noodle. Zrobisz ją w 15 minut

Sałatka z makaronem
JessieEldola, Getty Images

Sałatka z makaronem to nic nowego, ale przeważnie używamy znanych nam rodzajów pasty np. penne czy farfalle. Mało kiedy decydujemy się na noodle, gdyż kojarzą nam się głównie z kuchnią azjatycką czy daniami instant. W tym przepisie ten makaron będzie grał główne skrzypce!

Sałatka z dodatkiem noodli kojarzy nam się dość źle, gdyż większość z nas zna je jedynie z zupek chińskich. Te jak wiadomo, do zdrowych nie należą. Mało kto zdaje sobie sprawę, że te fantastyczne kluski można kupić w zdrowej wersji, gdzie w składzie mamy zaledwie kilka składników.

Sałatka z tego przepisu to coś na wzór sprzątania lodówki, nie ma określonej receptury i możemy do niej wrzucić to, co akurat mamy pod ręką. Ważne, by kupić dobrej jakości makaron, który w tych czasach można znaleźć w każdym większym sklepie. Jeśli jednak nie znajdziesz noodli, możesz wykorzystać te z zupek chińskich.

Sałatka z noodlami

Kilka łyżek tego przysmaku będzie w stanie Cię porządnie nasycić, choć wydaje nam się, że sałatka jest tak pyszna, że na talerzyku się nie skończy!
Czas całkowity 15 min.
Czas przygotowywania 15 min.

Składniki

na 6 porcji

Sposób przygotowania

  • Makaron ląduje w wysokiej misce, następnie zalewamy go wrzątkiem by przykrył noodle i pozwalamy im napęcznieć pod przykryciem.
  • W międzyczasie kroimy ogórka i paprykę w niewielką kostkę, a kukurydzę odsączamy z zalewy. W misce mieszamy majonez, ketchup, musztardę.
  • Noodle powinny wypić większość wody, to co zostało, należy odlać. Wrzucamy makaron do miski, dodajemy ogórka paprykę, kukurydzę, odsączonego tuńczyka z puszki i sos majonezowy. Mieszamy całość, aż sos połączy się z całym makaronem.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

W tym przepisie wykorzystaliśmy tuńczyka z puszki, ale jeśli nie przepadasz za tą rybą, możesz dodać smażoną pierś z kurczaka. Sałatka z makaronem ma dość łagodny smak, który można podrasować płatkami chili lub świeżą tartą papryczką.

Innym dodatkiem, który podrasuje cały smak, jest świeża pietruszka lub kolendra. Nie dosyć, że sałatka jest bardziej kolorowa, to wzbogaci się o witaminy i minerały.

  • Miniatura:
  • JessieEldola, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli