w

Te rogaliki bez drożdży dosłownie rozpływają się w ustach

rogaliki bez drożdży
panchof, Getty Images Signature

Przepis na rogaliki bez drożdży powinien znaleźć się w każdym domu. Nie dość, że są genialne w smaku, to jeszcze zrobisz je w mgnieniu oka. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie!

Na pewno zgodzisz się ze mną, że domowej roboty wypieki są najlepsze. I nie chodzi tu tylko o niesamowity smak, ale i radość, kiedy to upieczemy małe pyszności, które znikają z talerza w mgnieniu oka. Kiedy jeszcze dodasz do tego ten piękny aromat roznoszący się po całym domu, kiedy wyjmujesz z piekarnika gotowe ciacho. Tego po prostu nie sposób opisać słowami. To trzeba poczuć!

Niestety przygotowanie domowych wypieków często wiąże się ze sporym nakładem pracy i czasu. Weźmy chociażby na tapetę wypieki drożdżowe, które są naprawdę wymagające. Nie dość, że musimy wyrabiać ciasto kilkukrotnie, to jeszcze czeka nas sporo przerw, bo ciasto potrzebuje przecież czasu, aby wyrosnąć.

Ekspresowe rogaliki bez drożdży

I tego właśnie najbardziej nie lubię w drożdżowych wypiekach. Czekania, żeby można było przejść do kolejnego etapu. Na szczęście w moim kajecie z przepisami od babci Zosi, jest niezawodna receptura na genialne rogaliki, które zrobisz bez grama drożdży.

Tak, do przygotowania dzisiejszych rogalików nie będziemy potrzebować w ogóle drożdży. A co za tym idzie, zrobimy je w mgnieniu oka! Chyba nie muszę dodawać nic więcej, aby zachęcić Cię do wypróbowania dzisiejszego przepisu.

Rogaliki bez drożdży

Te pyszne rogaliki bez grama drożdży wręcz rozpływają się ustach. Już od samego patrzenia robimy się głodni!
Sponsorowane
Czas całkowity 1 godz. 5 min.
Czas przygotowywania 25 min.
Pieczenie: 40 min.

Składniki

na 25 porcji

Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpocznij od przesiania mąki przez sitko.
  • Następnie połącz ją z proszkiem do pieczenia i odstaw na bok.
  • W drugiej misce połącz ze sobą mokre składniki, a mianowicie: maślankę, olej oraz jajko.
  • Po uzyskaniu gładkiej mieszanki, zacznij dodawać do niej stopniowo cukier.
  • Na koniec w mieszance powinna znaleźć się mąka z proszkiem do pieczenia. Ją też dodajemy partiami.
  • W efekcie masz otrzymać gładkie i jednolite ciasto.
  • Podziel je na kilka kawałków. Każdy z nich rozwałkuj na okrągły placek, po czym podziel go na mniejsze trójkąty.
  • Na najszerszym boku takiego trójkąta umieść trochę ulubionego powidła, po czym zwiń w rogalik.
  • Tak przygotowane rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • W małej miseczce roztrzep żółtko widelcem, po czym rozsmaruj je na wierzchu rogalików. Dzięki temu zabiegowi podczas pieczenia nabiorą złocistych rumieńców. Najlepiej do tego zadania nada się kuchenny pędzelek.
  • Rogaliki na koniec wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni Celsjusza. Piecz je przez 40 minut.
  • Smacznego!
rogaliki bez drożdży

Wartości odżywcze

Rogaliki bez drożdży
Na porcję przypada:
Kalorie
81.9
Tłuszcze
 
2.7
g
4
%
Węglowodany
 
12.8
g
4
%
Błonnik
 
0.3
g
1
%
Białka
 
1.5
g
3
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Gotowe rogaliki możesz udekorować według uznania. Świetnie sprawdzi się tu zarówno polewa czekoladowa, lukier królewski, czy zwykły cukier puder. Wybierz opcję, która najlepiej Ci odpowiada.

Zobacz także: Ekspresowa babka pomarańczowa. Babcia Zosia wie, jak ją zrobić!

  • Miniatura:
  • panchof, Getty Images Signature
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani