w

Ryż po ugotowaniu się klei? Wiemy, co zrobić, aby wyszedł idealny

Mogłoby się wydawać, że ugotowanie ryżu to bułka z masłem. Niestety bardzo często zamiast sypkiego produktu mamy sklejoną papkę, która do niczego się nie nadaje. Jak temu zaradzić?

Planujesz uroczysty obiad z powodu przyjazdu teściów, a może organizujesz imieninową kolację? W Twoim imprezowym menu ma pojawić się danie ryżowe w roli głównej? Jeśli tak, ten wpis powstał z myślą o Tobie. Dzięki kilku trikom, które zaraz poznasz, ugotujesz ryż w idealnej postaci za każdym razem.

Jak prawidłowo ugotować ryż?

Zanim zaczniesz gotować produkt, warto dobrze przepłukać go pod zimną wodą. Dlaczego? Otóż w ten sposób pozbywamy się nadmiaru skrobi. To właśnie ona odpowiedzialna jest w dużej mierze za sklejenie ryżu podczas gotowania.

To jednak nie koniec. Duże znaczenie w przypadku gotowania bohatera dzisiejszego artykułu ma również stosunek wody do ryżu. 1 szklankę ryżu powinniśmy gotować w 2 szklankach wody.

Produkt należy gotować we wrzącej wodzie ze szczyptą soli minimum przez 15 minut. Odmianę brązową gotuje się dwukrotnie dłużej.

I teraz wisienka na torcie. Co zrobić, jeśli chcemy mieć 100% pewność, że ryż nie sklei się nam podczas gotowania. Do wrzącej wody, przed dodaniem do niej ryżu, powinniśmy wlać do garnka łyżkę soku z cytryny. Dzięki niemu produkt na pewno się nie sklei. A kwaskowaty smak nie będzie wyczuwalny.

ryż
Co zrobić, aby ryż po ugotowaniu się nie kleił?/źródło: lestermanphotos

Jak sama widzisz, wystarczy niewiele, aby ugotować ryż w perfekcyjnym wydaniu. Od dzisiaj za każdym razem będę dodawać do garnka sok z cytryny. A Ty?

Zobacz także: Podczas smażenia pieczarek na patelni pojawia się woda? Wiemy, co robisz źle

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani