Mogłoby się wydawać, że ugotowanie ryżu to bułka z masłem. Niestety bardzo często zamiast sypkiego produktu mamy sklejoną papkę, która do niczego się nie nadaje. Jak temu zaradzić?
Planujesz uroczysty obiad z powodu przyjazdu teściów, a może organizujesz imieninową kolację? W Twoim imprezowym menu ma pojawić się danie ryżowe w roli głównej? Jeśli tak, ten wpis powstał z myślą o Tobie. Dzięki kilku trikom, które zaraz poznasz, ugotujesz ryż w idealnej postaci za każdym razem.

Jak prawidłowo ugotować ryż?
Zanim zaczniesz gotować produkt, warto dobrze przepłukać go pod zimną wodą. Dlaczego? Otóż w ten sposób pozbywamy się nadmiaru skrobi. To właśnie ona odpowiedzialna jest w dużej mierze za sklejenie ryżu podczas gotowania.
To jednak nie koniec. Duże znaczenie w przypadku gotowania bohatera dzisiejszego artykułu ma również stosunek wody do ryżu. 1 szklankę ryżu powinniśmy gotować w 2 szklankach wody.
Produkt należy gotować we wrzącej wodzie ze szczyptą soli minimum przez 15 minut. Odmianę brązową gotuje się dwukrotnie dłużej.
I teraz wisienka na torcie. Co zrobić, jeśli chcemy mieć 100% pewność, że ryż nie sklei się nam podczas gotowania. Do wrzącej wody, przed dodaniem do niej ryżu, powinniśmy wlać do garnka łyżkę soku z cytryny. Dzięki niemu produkt na pewno się nie sklei. A kwaskowaty smak nie będzie wyczuwalny.

Jak sama widzisz, wystarczy niewiele, aby ugotować ryż w perfekcyjnym wydaniu. Od dzisiaj za każdym razem będę dodawać do garnka sok z cytryny. A Ty?
Zobacz także: Podczas smażenia pieczarek na patelni pojawia się woda? Wiemy, co robisz źle
Jeden komentarz