Spis treści
Chcesz zaskoczyć swoich bliskich ciekawym i smacznym obiadem? Postaw na pieczeń ze schabu z naszego przepisu, a nie pożałujesz. Po prostu palce lizać!
Każdy z nas od czasu do czasu urządza uroczysty obiad, czy to z okazji imienin, awansu w pracy, czy kolejnej rocznicy ślubu. Podczas tego typu spotkań chcemy pokazać się jak z najlepszej strony, dlatego też wszystko musi być dopięte na ostatni guzik.
Oczywiście kluczowe znaczenie w całym przedsięwzięciu ma jedzenie, które musi być perfekcyjne pod każdym kątem. I jeśli szukasz niezawodnego przepisu na oryginalne, smaczne i fajnie prezentujące się danie, trafiłaś w odpowiednie miejsce. Kulinarny sukces masz gwarantowany!
Dlaczego pieczeń ze schabu?
Zanim przejdziemy do szczegółów przepisu, chciałabym wyjaśnić, dlaczego w roli głównej zaprezentuje się tym razem schab. Otóż jest to jedno z najbardziej popularnych rodzajów mięs w polskiej kuchni. Tym samym masz pewność, że trafisz w kubki smakowe wszystkich gości.
Co więcej, na bazie schabu przygotujesz pyszną pieczeń z kolorowym farszem. Taka kombinacja nie tylko świetnie smakuje, ale i fajnie się prezentuje. Nie muszę chyba dodawać nic więcej, aby zachęcić Cię do przetestowania dzisiejszej receptury?
Pieczeń ze schabu z kolorowym farszem
Składniki
na 12 porcji
- 1 kg schab
- 5 szt. ogórki kiszone
- 1 szt. papryka czerwona (czerwona, zielona lub żółta)
- 2 szt. cebula
- 1/3 szkl. ser żółty
- 6 szt. pieczarki
- 3 łyżki oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 1 łyżeczka papryka słodka mielona
- 1/2 łyżeczki czosnek granulowany
- 1 łyżeczka majeranek
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania dodatków. W tym celu podziel na mniejsze części ogórki kiszone, paprykę, cebule oraz pieczarki.
- Składniki podsmaż przez chwilę na rozgrzanej patelni. Po czym przełóż do miski i wymieszaj z tarym żółtym serem.
- Następnie zabieramy się za schab. Na początek przekrawamy go w poprzek, aby uzyskać jeden duży płat mięsa, który będzie można nafaszerować.
- W osobnej misce mieszamy oliwę z oliwek, słodką paprykę, czosnek granulowany, majeranek sól oraz pieprz.
- Powstałą mieszankę rozprowadzamy na całej powierzchni schabu z obu stron. Pomocny może okazać się tutaj pędzelek kuchenny.
- W centralnej części schabu ułóż wcześniej przygotowany farsz i zwiń mięso w rulon. W razie potrzeby zabezpiecz go przy pomocy sznurka wędliniarskiego.
- Tak przygotowane mięso piecz solo lub z dodatkami w dwóch fazach. Przez pierwsze 20 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza.
- Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy dalej przez 30 minut.
- Smacznego!
Oczywiście tak przygotowaną pieczeń na bazie schabu możesz podawać z przeróżnymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się tu zarówno ziemniaczki w opiekanej wersji, jak i klasyczne puree. Możesz również zaserwować pieczone mięso z frytkami, ryżem lub kaszą. Warto również pamiętać o zdrowej i kolorowej surówce lub sałatce.