w

Pieczeń ze schabu tylko z kolorowym farszem. Jak ją zrobić?

pieczeń ze schabu
NightAndDayImages, Getty Images Signature)

Chcesz zaskoczyć swoich bliskich ciekawym i smacznym obiadem? Postaw na pieczeń ze schabu z naszego przepisu, a nie pożałujesz. Po prostu palce lizać!

Każdy z nas od czasu do czasu urządza uroczysty obiad, czy to z okazji imienin, awansu w pracy, czy kolejnej rocznicy ślubu. Podczas tego typu spotkań chcemy pokazać się jak z najlepszej strony, dlatego też wszystko musi być dopięte na ostatni guzik.

Oczywiście kluczowe znaczenie w całym przedsięwzięciu ma jedzenie, które musi być perfekcyjne pod każdym kątem. I jeśli szukasz niezawodnego przepisu na oryginalne, smaczne i fajnie prezentujące się danie, trafiłaś w odpowiednie miejsce. Kulinarny sukces masz gwarantowany!

Dlaczego pieczeń ze schabu?

Zanim przejdziemy do szczegółów przepisu, chciałabym wyjaśnić, dlaczego w roli głównej zaprezentuje się tym razem schab. Otóż jest to jedno z najbardziej popularnych rodzajów mięs w polskiej kuchni. Tym samym masz pewność, że trafisz w kubki smakowe wszystkich gości.

Co więcej, na bazie schabu przygotujesz pyszną pieczeń z kolorowym farszem. Taka kombinacja nie tylko świetnie smakuje, ale i fajnie się prezentuje. Nie muszę chyba dodawać nic więcej, aby zachęcić Cię do przetestowania dzisiejszej receptury?

Pieczeń ze schabu z kolorowym farszem

Tak dobrego obiadu jeszcze nie jadłaś. Niesamowita kombinacja smakowa, delikatność i kruchość jednocześnie!
Czas całkowity 1 godz. 20 min.
Czas gotowania 30 min.
Pieczenie: 50 min.

Składniki

na 12 porcji

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania dodatków. W tym celu podziel na mniejsze części ogórki kiszone, paprykę, cebule oraz pieczarki.
  • Składniki podsmaż przez chwilę na rozgrzanej patelni. Po czym przełóż do miski i wymieszaj z tarym żółtym serem.
  • Następnie zabieramy się za schab. Na początek przekrawamy go w poprzek, aby uzyskać jeden duży płat mięsa, który będzie można nafaszerować.
  • W osobnej misce mieszamy oliwę z oliwek, słodką paprykę, czosnek granulowany, majeranek sól oraz pieprz.
  • Powstałą mieszankę rozprowadzamy na całej powierzchni schabu z obu stron. Pomocny może okazać się tutaj pędzelek kuchenny.
  • W centralnej części schabu ułóż wcześniej przygotowany farsz i zwiń mięso w rulon. W razie potrzeby zabezpiecz go przy pomocy sznurka wędliniarskiego.
  • Tak przygotowane mięso piecz solo lub z dodatkami w dwóch fazach. Przez pierwsze 20 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza.
  • Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy dalej przez 30 minut.
  • Smacznego!
pieczeń ze schabu
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Oczywiście tak przygotowaną pieczeń na bazie schabu możesz podawać z przeróżnymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się tu zarówno ziemniaczki w opiekanej wersji, jak i klasyczne puree. Możesz również zaserwować pieczone mięso z frytkami, ryżem lub kaszą. Warto również pamiętać o zdrowej i kolorowej surówce lub sałatce.

  • Miniatura:
  • NightAndDayImages, Getty Images Signature)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani