Spis treści
Czy wiesz, że masa serowa z dodatkiem bananowego puree to prawdziwy strzał w 10? Dzięki temu połączeniu, uzyskasz aksamitny i kremowy wypiek domowej roboty.
Mega puszysty, perfekcyjnie kremowy i aksamitny sernik domowej roboty to marzenie każdego cukiernika. I niezależnie od tego czy jesteś na samym początku swojej przygody z wypiekami, czy masz już jakieś podstawy w tej kwestii, mam coś, co na pewno Ci się przyda. Z dzisiejszym przepisem przygotujesz genialny sernik, który dosłownie rozpływa się ustach. Nie wierzysz? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne!
Jak zrobić idealny sernik? Masa serowa z budyniowym puree to klucz do sukcesu
Jak się okazuje, aby uzyskać zadawalające efekty, o których była mowa wyżej, potrzebujesz tak naprawdę jednego składnika. Oprócz tradycyjnych produktów na sernik, przygotuj jeszcze banany, które w postaci puree dodamy do masy serowej.
Pamiętaj jednak, że użyte do przepisu banany, muszą być mocno dojrzałe. Tylko w takiej postaci są mega miękkie i słodkie, a o to właśnie nam chodzi. Dzięki tym właściwościom, sernik z bananowym puree będzie nieziemsko kremowy i aksamitny. Dosłownie jakbyś jadła puszystą chmurkę. Słodka nuta bananów wpłynie korzystnie również na smak sernika. Obok takiej kombinacji smakowej nie sposób przejść obojętnie.
Sernik w takim wydaniu zniknie z talerzy w mgnieniu oka. Co więcej, Twoi goście z pewnością poproszą o dokładną recepturę na domowy wypiek z dodatkiem bananów. Daję Ci na to, moją 100% gwarancję.
Sernik z bananowym puree
Składniki
na 12 porcji
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpoczynamy od zblendowania maślanych herbatników.
- Następnie łączymy je z roztopionym masłem, po czym z powstałej mieszanki ubijamy spód w formie do pieczenia.
- Teraz przechodzimy do przygotowania masy serowej. W tym celu miksujemy ser z cukrem, budyniem i jajkami.
- Obieramy banany, po czym rozgniatamy je przy pomocy widelca.
- Przygotowane w ten sposób puree łączymy z masą serową.
- Powstały w ten sposób miks przelewamy do formy do pieczenia, po czym formę wstawiamy do piekarnika na 60 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Smacznego!
Oczywiście upieczony i ostudzony sernik możesz udekorować na wiele ciekawych sposobów. Świetnie sprawdzi się tu zarówno polewa z białej, jak i gorzkiej czekolady. Na wierzchu domowego wypieku możesz też rozprowadzić mus owocowy lub udekorować go świeżymi owocami.
Z racji, że święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, gotowy sernik możesz udekorować także wielkanocnymi elementami w jadalnym wydaniu.