Spis treści
Pigwa to ciekawy owoc, często uprawiany jedynie w celach ozdobnych. Owoce są bardzo cennym źródłem witaminy C. Przygotuj pigwę w zalewie, na zimę użyjesz jej jako zamiennik cytryny w herbacie.
Surowa pigwa jest kwaśna i mało smaczna. Oczywiście można ją jeść w taki sposób, ale znacznie lepiej przygotować słoikową wersję produktu. Owoce pigwy są dostępne przez niedługi czas na straganach na lokalnym ryku. Jeśli nie masz własnego krzewu, wypatruj owoców na lokalnym rynku. Gdy już ją zdobędziesz, nic nie będzie Cię dzielić od wykonania pysznego syropu!
Pigwa w syropie
Sposób przygotowania
- Owoce umyj i podziel na plasterki. Jeśli chcesz, możesz usunąć pestki.
- Owoce zasyp cukrem i zostaw pod przykryciem na 3 dni, by pigwa puściła sok. Od czasu do czasu mieszaj.
- Przełóż talarki do słoiczków i pasteryzuj w garnku przez 15 minut.
Jeden komentarz