w

Marynowana pigwa do zimowej herbaty

pigwa

Pigwa to ciekawy owoc, często uprawiany jedynie w celach ozdobnych. Owoce są bardzo cennym źródłem witaminy C. Przygotuj pigwę w zalewie, na zimę użyjesz jej jako zamiennik cytryny w herbacie.

Surowa pigwa jest kwaśna i mało smaczna. Oczywiście można ją jeść w taki sposób, ale znacznie lepiej przygotować słoikową wersję produktu. Owoce pigwy są dostępne przez niedługi czas na straganach na lokalnym ryku. Jeśli nie masz własnego krzewu, wypatruj owoców na lokalnym rynku. Gdy już ją zdobędziesz, nic nie będzie Cię dzielić od wykonania pysznego syropu!

Pigwa w syropie

Poniżej łatwy przepis na plasterki pigwy w syropie. Są kwaskowate dzięki czemu mogą zastąpić cytrynę w herbacie.
Czas całkowity 3 days 20 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 3 days
pigwa

Sposób przygotowania

  • Owoce umyj i podziel na plasterki. Jeśli chcesz, możesz usunąć pestki.
  • Owoce zasyp cukrem i zostaw pod przykryciem na 3 dni, by pigwa puściła sok. Od czasu do czasu mieszaj.
  • Przełóż talarki do słoiczków i pasteryzuj w garnku przez 15 minut.

Składniki

na 4 słoiki

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Jeden komentarz

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli