w

Marynowana pigwa do zimowej herbaty

pigwa

Pigwa to ciekawy owoc, często uprawiany jedynie w celach ozdobnych. Owoce są bardzo cennym źródłem witaminy C. Przygotuj pigwę w zalewie, na zimę użyjesz jej jako zamiennik cytryny w herbacie.

Surowa pigwa jest kwaśna i mało smaczna. Oczywiście można ją jeść w taki sposób, ale znacznie lepiej przygotować słoikową wersję produktu. Owoce pigwy są dostępne przez niedługi czas na straganach na lokalnym ryku. Jeśli nie masz własnego krzewu, wypatruj owoców na lokalnym rynku. Gdy już ją zdobędziesz, nic nie będzie Cię dzielić od wykonania pysznego syropu!

Pigwa w syropie

Poniżej łatwy przepis na plasterki pigwy w syropie. Są kwaskowate dzięki czemu mogą zastąpić cytrynę w herbacie.
[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]
Czas całkowity 3 days 20 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 3 days
pigwa
[the_ad_placement id=”content_recipe_2″]

Sposób przygotowania

  • Owoce umyj i podziel na plasterki. Jeśli chcesz, możesz usunąć pestki.
  • Owoce zasyp cukrem i zostaw pod przykryciem na 3 dni, by pigwa puściła sok. Od czasu do czasu mieszaj.
  • Przełóż talarki do słoiczków i pasteryzuj w garnku przez 15 minut.

Składniki

na 4 słoiki

Wartości odżywcze

Pigwa w syropie
Na porcję przypada:
Kalorie
360
Tłuszcze
 
0.4
g
1
%
Węglowodany
 
93.8
g
31
%
Błonnik
 
2.4
g
10
%
Białka
 
0.5
g
1
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
[the_ad_placement id=”content_recipe_3″]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli